Dispar banii pentru reabilitarea unor monumente istorice ca să fie reparată o clădire de patrimoniu: casa ce poartă numele unui fost primar

0
391
foto: wikipedia

La aproape cinci ani de la deteriorarea sa gravă, Primăria Constanța alocă fondurile necesare pentru realizarea documentațiilor necesare pentru repararea Casei Ion Bănescu, din centrul orașului. Cu fonduri europene, dacă vor fi obținute.

În 2016, casa ce poartă numele fostului primar al Constanței, Ion Bănescu, de pe Bulevardul Tomis nr. 110, a suferit grave deteriorări, fiind afectată de lucrările de lângă ea, pentru construirea unui imobil cu cinci etaje și subsol. Clădire finalizată și apoi închiriată Serviciului Public de Impozite și Taxe.

În Casa Ion Bănescu funcționează Centrul Cultural Județean „Teodor T Burada“, iar directorul acestuia, Doina Voivozeanu, a sesizat de nenumărate ori stricăciunile produse clădirii monument istoric, dar până acum nu s-a luat nicio măsură. Și acum angajații centrului lucrează printre schele, care au fost montate pentru a susține tavanele, să nu cadă.

Primarul Vergil Chițac a decis să facă primul pas pentru repararea imobilului aflat în proprietatea Municipiului Constanța și în administrarea Județului Constanța, propunând rectificarea bugetului local pentru 2021 și pentru alocarea fondurilor necesare realizării documentației tehnico-economice.

Astfel, edilul-șef propune să fie diminuate sumele alocate pentru elaborarea studiilor, expertizelor, proiectelor tehnice etc. pentru reabilitarea basilicii paleo-creștine din curtea Colegiului „Mihai Eminescu“ și a Termelor Romane, cu 49.000 și, respectiv 199.000 de lei, pentru a putea fi realizată și documentația pentru Creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Ion Bănescu, inclusiv pentru scrierea cererii de finanțare, căci Primăria vrea fonduri europene pentru aceste reparații.

De asemenea, se vor transfera și 9.000 de lei de la elaborarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Casa lui Ovidius“, pentru reabilitarea clădirii în care au locuit Ion Bănescu.

În total, 257.000 de lei, ce vor fi alocați dacă aleșii locali vor adopta vineri, 30 iulie a.c., rectificarea bugetului Constanței.

Poate cu această ocazie, primarul Vergil Chițac va iniția și demersurile pentru prejudiciul produs Casei Ion Bănescu de investitorul vecin, care a construit clădirea în care funcționează SPIT. Chiar și Curtea de Conturi a atras atenția, în raportul emis în 2021, în urma controlului de anul trecut, că „s-a constatat inacțiunea Unității Adminitrativ-Teritoriale Municipale Constanța, în calitate de proprietar, în sensul neefectuării niciunui demers juridic pentru recuperarea daunelor produse imobilului «Casa Ion Bănescu» de către proprietarul imobilului vecin proaspăt construit, în condițiile în care imobilul monument istoric necesită lucrări de consolidare, care vor trebui asigurate din fonduri publice, ce pot fi recuperate de la cel în cauză“.

Clădirea vecină se află în proprietatea Eden SRL, ce are ca unic asociat pe Neculai Beciu.

Ion Bănescu a fost primarul Constanței în perioada 7 februarie 1905 – 11 aprilie 1907. Lui i se datorează înființarea în 1878 a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.

Valentin IPSAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.