DOCUMENT. Vom avea trei zone de taxare pentru parcările din municipiul Constanța: nici acum nu știm care vor fi acelea!

2
10153
Imagine cu rol sugestiv

Primăria Municipiului Constanța a propus un nou Regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din oraș, care a fost în consultare publică până pe 15 februarie a.c. Vineri, după finalizarea acesteia, a fost publicat proiectul de hotărâre final privind aprobarea acestuia, care probabil va fi votat de consilierii local la sfârșitul acestei luni.

Primarul Vergil Chițac a inițiat proiectul de hotărâre final privind aprobarea unui nou Regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din oraș, care a fost în dezbatere publică până pe 15 februarie a.c. Potrivit formei consolidate a acestuia, în urma consultării constănțenilor, s-a stabilit instituirea a trei zone de taxare în Constanța, nu două, cum se preciza în varianta supusă dezbaterii.

În Zona 1 se va putea parca doar pentru scurtă durată, maximum trei ore, cu plata tarifului de parcare, fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare prin taxare repetată. Tariful va fi stabilit de Consiliul Local. Acesta va putea fi achitat la parcometre sau personalului desemnat de administratorul parcării, ori prin utilizarea sistemului de plată a taxei de parcare prin SMS, la număr scurt, sau prin aplicația informatică de parcare. Tichetul de parcare va fi afișat pe bordul autovehiculului, astfel încât să fie vizibil din exterior. Reamintim că, în prezent, are loc licitația publică pentru achiziția a minimum 55 de automate electronice de plată a parcării.

În Zonele 2 și 3, pentru ocuparea locurilor de parcare publică cu plată, trebuie achitată taxa de parcare curentă pe baza unei viniete sau tariful orar stabilit. Astfel, nu va mai fi obligatoriu ca taxa pentru aceste zone să se plătească anticipat, așa cum se stipula în prima variantă a noului regulament.

Vinieta anuală sau cu durată limitată (o zi, o săptămână sau o lună) se va putea achiziționa de la Serviciul Public de Taxe și Impozite, stații PECO, de la Poștă sau prin intermediul unei aplicații informatice.

Rezervarea locurilor de parcare pe bază de abonament anual este valabilă de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 – 08.00, iar sâmbata, duminica și în zilele de sărbătoare legală, în intervalul orar 00.00 – 24.00. În afara acestor intervale, locurile de parcare rezevate pot fi ocupate de către orice altă persoană decât titularul abonamentului, în baza vinietei sau cu plata tarifului orar. Rămâne de văzut dacă această prevedere a regulamentului va crea un mare haos ori aplicația informatică ce va fi folosită pentru locurile de parcare din municipiu va funcționa atât de bine încât să nu poți ocupa un loc pe baza tarifului orar în intervalul destinat deținătorilor de abonament anual.

Și taxele pentru zonele 2 și 3 se vor stabili de Consiliul Local.

Licitația pentru locurile din fața blocului rămâne valabilă!

În privința parcărilor de reședință (amenajate la mai puțin de 30m de blocurile de locuințe), rămâne valabilă decizia de a se atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, în baza cererilor primite, iar dacă acesta este mai mare decât cel al locurilor de parcare, se va organiza licitație.

Prețul de pornire al acesteia va fi egal cu cuantumul taxei anuale, iar pasul de licitație va fi de 10 lei. Locul se atribuie persoanei care a oferit suma cea mai mare. Sumele obținute în plus față de cuantumul taxei anuale de parcare vor fi acordate asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi ce deservesc comunitatea locală.

Și rezervarea locurilor de parcare de reședință pe bază de autorizație este valabilă de luni până vineri, în intervalul orar 15.00 – 08.00, iar sâmbata, duminica și în zilele de sărbătoare legală, în intervalul orar 00.00 – 24.00. Cine poate parca pe aceste locuri în afara acestor intervale orare nu se menționează în noul regulament!

Ocuparea unui loc de parcare fără plata taxei valabile în zona respectivă constituie contravenție și se va sancționa cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Sumele încasate din taxe și amenzi pentru parcare vor fi utilizate cu prioritate pentru modernizarea parcărilor existente, înființarea de noi locuri de parcare subterane, la sol și supraterane.

Nici măcar acum nu a fost publicată anexa care prezintă clar care sunt zonele de taxare!

Din păcate, deși a fost publicată forma consolidată a Regulamentui de organizare și funcționare a parcărilor publice din oraș, nici acum nu sunt prezentate și anexele care precizează exact care vor fi cele trei zone de taxare din Constanța, deși s-a finalizat și dezbaterea publică a acestuia. Oare consilierii locali le vor afla înainte de a vota noul regulament? Sau nici până atunci responsabilii de elaborarea acestuia nu vor fi în stare să împartă clar cele 66 de parcări publice din oraș???

Rămâne de văzut dacă cineva va ataca acest nou regulament al parcărilor în instanță, așa cum a făcut Asociația Constanța Altfel cu vechiul regulament, deoarece nu a fost lansat în dezbatere publică și documentul care prevedea clar cum va fi împărțit municipiul, care sunt zonele de taxare, astfel că locuitorii nu au putut transmite propuneri și recomandări cu privire la intențiile administrației locale cu privire la acestea. Oare va fi anulat de instanță și acest nou regulament?

Conform definițiilor din noul Regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din Constanța Zona 1 include toate spațiile publice din diverse zone de interes public, comercial și/sau turistic, identificate conform Anexei 1 la prezentul regulament (care nu a fost publicată!). Zona 2 este reprezentată de trama stradală de categoria I și a II-a de pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța, identificată conform Anexei 1 la prezentul regulament (deci care este această tramă stradală?). Iar Zona 3 include restul teritoriului administrativ, domeniu public și privat al municipiului Constanța, necuprins în zona 1 sau 2.

Valentin ISPAS

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.