Mai e puțin și se fac zece ani de când un dosar a fost trimis în instanță spre soluționare, dar încă trenează pe fondul cauzei și încă se mai acordă termene pentru administrare probe. Acest dosar a fost celebru la început, întrucât vizează unele nume importante, dar se pare că celebritatea acestuia s-a estompat puțin câte puțin, iar așa cum am mai arătat, unele infracțiuni s-au prescris de mult, însă, nu se știe de ce, continuă judecata pe fond. De precizat că dintre toate infracțiunile din acest dosar, teoretic doar una nu s-a prescris, dar, până în prezent, despre celelalte nici nu s-a pus în discuție faptul că a intervenit prescrierea răspunderii penale.
Facem referire la dosarul pe care l-am denumit „Mara Construct“, după numele societății implicate în fraudarea banilor publici. În acest dosar instrumentat de DNA au fost trimiși în judecată mai mulți afaceriști, în 2016, pentru infracțiuni comise în legătură cu reabilitarea monumentelor istorice Tropaeum Traiani și Cetatea Capidava, fapte săvârșite în perioada 2011 – 2015.
În dosar au fost deferiți justiției Constantin Dima – administrator al SC Mara Construct SRL, Toma Mihai – administrator al SC Eva Solution SRL, Khalid Ouahmane – administrator al SC Nord Colorado SRL, Marian Enache Cristea – administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL și al SC Professional Equipment Solutions SRL, Marian Iulian Dumitru – administrator al SC Clasic Confort Internațional SRL și Lucian Petrache.
Potrivit procurorilor DNA, ei sunt acuzați de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, spălare a banilor și fals în declarații.
Constantin Dima și Toma Mihai au fost trimiși în judecată sub control judiciar, iar ceilalți inculpați, în stare de libertate. În dosar au calitatea de inculpat și firmele administrate de către oamenii de afaceri puși sub acuzare.
„În perioada 19.09.2011 – 10.09.2015, în contextul atribuirii și executării a două contracte de lucrări privind «Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani» și «Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava», inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat și depus mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța, în valoare totală de 37.434.195 de lei“, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai susțin că, începând din aprilie 2012, Dima și Petrache au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat, ulterior, și ceilalți inculpați. Ei au avut drept scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor obținuți în mod fraudulos.
„Concret, aceștia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale, reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acționând în această modalitate, inculpații au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit“, se arată în comunicat.
În aceeași perioada, sumele de bani primite din fonduri europene și de la bugetul local au fost transferate, în scopul disimulării originii lor ilicite.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Consiliul Județean Constanța s-au constituit parte civilă în procesul penal, cu suma totală de peste 53 de milioane de lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat, prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte.
Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Constantin Dima, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
Procesul a intrat în al nouălea an
Întrucât faptele au fost comise în urmă cu mai bine de zece ani, chiar 14, am putea spune, multe dintre ele s-au prescris, întrucât termenele prevăzute de legea penală sunt mai mici de zece ani pentru unele fapte, maximum doisprezece. Ca exemplu, putem spune că cea de constituire a unui grup infracțional organizat, care se pedepsește, în cazul de față, conform încadrării, cu închisoare de la 1 la 5 ani, este prescrisă de mult timp. Evaziunea fiscală, în acest caz, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, la care se adaugă 3 ani, prin prisma prejudiciului care depășește suma de 500.000 de euro, ceea ce înseamnă că prescrierea faptelor a avut loc după zece ani. Despre infracțiunile de fals în declarații și folosirea cu rea credință a unor documente falsificate nu mai discutăm, iar pentru spălarea banilor, pedepsită cu închisoare de la 3 la 12 ani și care se prescrie, la fel ca evaziunea fiscală, după zece ani de la momentul săvârșirii faptei, s-ar părea că „s-a dus“ și aceasta. Însă o lăsăm cu semnul întrebării, momentan.
Ultimul termen a avut loc marți, 11 februarie, și urmărim cu interes ceea ce se va întâmpla în viitor cu acest dosar.
Daniel ALBU