Elevii revin la şcoală în condiţii speciale. Şeful ISJ Constanţa: “Suntem pregătiţi cu trasee, se va face triaj epidemiologic”

0
864
Sorin Mihai, inspector general şcolar ISJ COnstanţa

Anul școlar 2019-2020 este pe cale să se încheie, iar examenele finale bat la ușă cu repeziciune. Era o tradiție ca la sfârșitul semestrului II elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a să intre în vacanță mai devreme pentru a se putea pregăti pentru încheierea unui capitol din ciclul școlar. Doar că anul 2020 va intra cu siguranță în istorie, iar semestrul doi al acestui an nu va mai semăna cu cei din trecut.

Orele s-au ținut într-un mod neobișnuit, iar elevii, profesorii, directorii instituțiilor de învățământ, dar și părinții s-au autoeducat și au învățat împreună pașii materiei. Din cauza pandemiei de coronavirus, absolut toate unitățile de învățământ si-au închis porțile pe data de 11 martie, pentru a prevenirea răspândirii Sars Cov 2 printre elevi, copii, cadre didactice etc.

Orele s-au desfășurat pe platforme online, doar că aici mulți au întâmpinat probele, din cauza situației financiare. Mulți copii nu au putut participa la aceste cursuri, iar edilii localităților din țară au trebuit să găsească soluții să le achiziționeze tablete sau laptopuri.

Dar iată că ne aflăm în starea de alertă, care se va încheia în curând, şi suntem educați în ceea ce privește respectarea unor reguli stricte. De la data de 2 iunie până pe data de 12, elevii care doresc au posibilitatea să meargă în incinta unităților de învățământ din care fac parte și să se pregătească alături de colegi și profesori pentru examene. Cu o menţiune: într-o clasă au voie să intre maxim 10 elevi.

La nivelul județului Constanța, Inspectoratul Județean Școlar s-a gândit la toate măsurile posibile pentru ca pregătirile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat să se desfăşoare în condiții bune.

În acest context epidemiologic, un număr de 160 de instituții de învățământ constănțene au luat ca măsuri:
• organizarea accesului în unitate astfel încât să se păstreze distanța minimă necesară;
• realizarea dezinfecției mâinilor și a triajului epidemiologic, precum și verificarea temperaturii elevilor înainte de accesul în interiorul școlii;
• derularea activității de pregătire pe grupe formate în sala de clasă astfel încât să se păstreze distanțarea socială;
• stabilirea pauzelor de 10 minute la fiecare oră, timp în care spațiul de lucru va fi aerisit;
• dezinfectarea încăperilor cu substanțe biocide înainte de începerea activității și aerisirea acestora cel puțin 30 de minute;
• punerea la dispoziția elevilor și cadrelor didactice a măștilor (acestea vor fi colectate în locuri special amenajate), dar și a altor echipamente de protecție;
• individualizarea pupitrelor (cu ajutorul etichetelor) și reprezentarea grafică a așezării în bancă, la intrarea în sală;
• asigurarea de dispozitive cu substanță dezinfectantă pentru mâini atât în sala de clasă, cât și la intrarea în toalete etc.

Contactat de Focus Press, inspectorul școlar județean, Sorin Mihai ne-a transmis: ”În primul rând le urez la mulți ani tuturor copiilor, mici, mari, suntem copii și trebuie să rămânem copii pentru că reprezintă fericirea din sufletul nostru. De mâine îi așteptăm pe copiii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a. Unitățile de învățământ sunt pregătite, în tot acest timp ne-am pregătit, chiar și sâmbătă și duminică au fost distribuite către toate unitățile de învățământ din județ, măști pe care le-au pus la dispoziție Ministerul Educației și Cercetării chiar și astăzi suntem în legătură cu directorii pentru a ne asigura că nu o să existe grupuri care se adună la intrarea în școli, suntem pregătiți cu trasee, accesuri în unitatea de învățământ, cadre medicale care vor face triajul epidemiologic la intrarea în unitate școlii. Directorii au avut grijă și au achiziționat toate cele necesare pentru dezinfecție, s-a făcut igienizarea claselor, avem pauze declarate astfel încât să nu avem grupuri mari în pauze care să se adune în interiorul unităților de învățământ. Suntem pregătiți”.

Marţi, 2 iunie, şeful ISJ Constanţa şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor merge în mai multe unităţi de învăţământ, pentru a verifica stadiul pregătirilor.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.