Fiți atenți la toate afișele de prin supermarketuri! Altfel nu veţi afla dacă ați cumpărat vreun produs infestat și toxic, retailerii ascund cum pot acest lucru

0
808

Profi a vândut ouă cu Salmonella la începutul lunii, Carrefour burgeri cu prea mult oxid de etilenă, iar tot ce au făcut pentru a populariza aceste lucruri și constănțenii să știe, ca să aducă produsele înapoi și să nu le consume, a fost să lipească niște afișe la intrare sau în magazin, pe care oricum nu le citește aproape nimeni. În rest, liniște totală, să nu afle prea mulți clienți, deși sănătatea le este pusă în pericol!

După ce, pe 3 noiembrie a.c., Profi doar a lipit un afiș pe geamul magazinului de pe str. Mircea cel Bătrân, ca să anunțe că a vândut ouă cu Salmonella, și Carrefour a comercializat, o săptămână mai târziu, mini cheeseburgers cu semințe de susan tratate cu prea mult oxid de etilenă, la magazinul de pe B-dul Tomis, la ieșire din oraș. Și a făcut același lucru: a lipit un afiș în zona de recepție clienți, pe care oricum nu l-a citit aproape nimeni, deci constănțenii nu au știut să nu consume acest produs, dacă l-au cumpărat, și să-l aducă înapoi, deoarece este toxic.    

„Pe 10 noiembrie 2020, Carrefour România a decis să retragă de la comercializare produsul MINI CHEESEBURGERS 155G CARREFOUR, cod EAN 3560070953837, LOT 101600128, termen de valabilitate 08.06.2021, ca urmare a unei alerte europene privind prezența peste limitele admise legal a contaminantului oxid de etilenă în anumite loturi de semințe de susan, folosite ca ingredient la fabricarea produsului.

Le recomandăm clienților care au cumpărat produse din lotul cu termenul de valabilitate menționat mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele Carrefour din care l-au achiziționat. Consumatorii pot restitui produsul până pe 23.11.2020, contravaloarea produsului urmând a fi restituită integral, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal care să ateste achiziția“, a transmis Carmen Cristescu, Head of PR al Carrefour România, la solicitarea Focus Press.

Aceasta nu a răspuns la toate întrebările noastre, desigur, refuzând să precizeze în ce perioadă a fost vândut produsul toxic, dacă informarea realizată de către retailer este, cu adevărat eficientă, dacă ei consideră că activitățile desfășurate în acest sens au fost de ajuns pentru ca locuitorii Constanței care au cumpărat acești mini cheeseburgeri să afle riscul la care au fost expuși, de ce nu a fost postată pe pagina Carrefour de pe binecunoscuta rețea de socializare o informare în acest sens etc.

Carmen Cristescu a mai declarat doar atât: „Un formularul de rechemare a fost transmis către hipermarketurile Carrefour care au recepționat produsul cu lotul incriminat, pentru afișare în zonele de recepție clienți, la raft, precum și către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a fi postat pe site, la rubrica de rechemări. Anunțul este public și pe site-ul carrefour.ro, așa cum procedăm de fiecare dată când întâmpinăm situații similare“.

Exact, anunțul nu este publicat pe binecunoscuta rețea de socializare, unde cel mai probabil ar fi aflat foarte mulți clienți de pericolul prezentat de respectivii mini cheeseburgeri, ci doar pe site-ul retailerului, dar nu pe prima pagină, mare, în prim-plan, ca să fie vizibil și ușor de aflat, ci la o rubrică din interiorul paginii web, la Știri și Presă, unde cu siguranță mai mult de 90% din clienți oricum nu intră.

Reprezentantul Carrefour a considerat important de menționat că, în tot acest timp, retailerul nu a primit nicio sesizare din partea clienților săi cu privire la acest produs, dar deloc important să precizeze câți constănțeni l-au returnat în magazin. Pentru că astfel am fi aflat că nimeni nu a adus produsul înapoi, deci niciun constănțean nu știe că mini cheeseburgii din lotul de mai sus sunt toxici și nu trebuie consumați. Deși au fost vândute 134 de bucăți din acesta.

Carrefour a retras de la comercializare, după ce a primit alerta europeană privind prezența peste limite a oxidului de etilenă în semițele de susan, 274 de astfel de produse din magazinul de la malul mării.

Și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța refuză să răspundă la toate întrebările

La solicitarea Focus Press, și D.S.V.S.A. Constanța a răspuns la câteva dintre întrebările trimise, la restul refuzând pur și simplu să spună vreun cuvânt.

Cel puțin am aflat că mini cheeseburgerii toxici din lotul-problemă au stat pe rafturile magazinului de la ieșire din oraș mai bine de două luni, potrivit declarației dr. Simona Basalic, directorul executiv al D.S.V.S.A. Constanța. Cu toate acestea, Direcția nu a considerat că este necesar, de exemplu, să transmită un comunicat mass-media locală, pentru ca locuitorii municipiului să afle într-un număr cât mai mare că este posibil să fi cumpărat un produs ce le pune în pericol sănătatea.

„Referitor la informarea cetățenitor, operatorut a expus la loc vizibil sediul unității afișe de informare rechemare produs. Comunicatele mass-media se dau de la nivel CENTRAL sau atunci când este cazul de la nivel local numai cu acordul nivelului central“, a precizat dr. Simona Basalic.

Deci s-ar fi putut face acest lucru, dar D.S.V.S.A. Constanța nu s-a sinchisit să atragă atenția unui număr cât mai mare de cumpărători. Deși, oxidul de etilenă conținut în exces de semințele de susan de pe burgerii retrași de la vânzare este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric. El este utilizat pentru pentru producerea gazelor sterilizante, ca produs intermediar pentru fabricarea altor substanţe chimice, ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, pesticid şi consumabil în procese medicale etc.

D.SV.S.A. a retras de la vânzare cele 274 de produse rămase pe rafturile magazinului Carrefour și le-a dirijat spre neutralizare.

La întrebările cu privire la eficacitatea activităților de comunicare, informare și conștientizare pe care le-a desfășurat pentru ca locuitorii Constanței care au cumpărat astfel de produse, să afle riscul la care au fost expuși și să știe că trebuie și pot să le returneze, și de ce nu a fost postat un anunț în acest sens pe site-ul D.S.V.S.A. Constanța si pe pagina sa de pe binecunoscuta rețea de socializare, directorul executiv al direcției nu a dorit să răspundă. De ce ar interesa-o pe dr. Simona Basilic ca locuitorii acestui județ să afle dacă sănătatea le-a fost pusă în pericol? Ea află prima, restul… poate, dacă au noroc!

Așadar, constănțeni, când mai mergeți la cumpărături, citiți cu atenție orice afiș găsiți la intrare sau în interiorul unității comerciale, căci altfel nu veți afla niciodată dacă e posibil să fi cumpărat vreun produs infestat și/sau toxic, ca să nu-l consumați, dacă nu ați făcut-o deja. Sau măcar să știți de ce v-ați îmbolnăvit!

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.