Profesorul Florentin Scalețchi, cel care a rămas în istorie ca fiind cel mai tânăr comandat de navă din perioada comunistă și care a încercat să fugă din țară la bordul unei nave, alături de actorul Lucian Iancu, își ia rămas bun de la prietenul său, trecut, recent, în neființă. Lucian Iancu a murit miercuri, 20 noiembrie, la vârsta de 84 de ani, lăsând în urmă un gol în lumea teatrului și a cinematografiei.
Unul dintre prietenii marelui actor Lucian Iancu a fost Florentin Scalețchi, cei doi trecând împreună printr-o aventură care era să-i coste viața. Vorbim de fuga din țară, în perioada comunistă, la bordul unui vapor pe care cei doi l-au deturnat, alături de o a treia persoană, Alexandru Mateescu.
După aflarea veștii că prietenul său a trecut în neființă, Florentin Salețchi a transmis un mesaj prin intermediul ziarului Focus Press, prin care își exprimă regretul.
„Cu adâncă durere, îmi iau rămas-bun de la prietenul meu drag, Spiru Iancu Lucian, un om care a știut să fie alături de mine în momentele de bucurie, dar și în cele mai grele încercări ale vieții. Viața lui a fost o lecție despre ce înseamnă să fii om cu adevărat: bun, vertical în credințele lui și extrem de loial.
Îi port o recunoștință deosebită pentru modul în care a ales să trăiască, pentru generozitatea sufletului său și pentru toate momentele prețioase pe care le-am împărtășit. Lucică, ai fost mai mult decât un prieten, ai fost un stâlp de sprijin și o sursă de lumină.
Odihnește-te în pace, dragul meu prieten. Amintirea ta va rămâne veșnic vie în inima mea“, transmite Florentin Scalețchi.
O aventură care era să le aducă sfârșitul
Nu putem vorbi despre Florentin Scalețchi și despre Lucian Iancu fără să trecem în revistă incidentul din martie 1985, acesta fiind, fără dar și poate, marea aventură a vieții lor.
În data de 15 martie 1985, Florentin Scaleţchi a urcat la bordul navei Uricani, un mineralier de 12.500 tdw. Împreună cu el, se aflau actorul Lucian Iancu şi timonierul Alexandru Mateescu. În jurul orei 23.00, nava a reuşit să iasă din port, cu destinaţia oficială Galaţi, unde trebuia să descarce minereul pentru combinatul siderurgic.
Imediat ce nava a ieşit în larg, a fost pusă cap-compas pe direcţia Turcia. La cârmă era Alexandru Mateescu. Numai că ceva neprevăzut avea să se întâmple: membrii echipajului, care nu cunoșteau planurile celor trei, și-au dat seama că nu merg spre Galați, ci spre Istanbul. A avut loc o revoltă a echipajului, pentru că marinarii nu erau de acord cu evadarea, știind care vor fi consecințele. Sub presiunea echipajului, comandantul navei a cedat şi a luat decizia întoarcerii.
Astfel, nava a revenit în Portul Constanța, unde a fost încadrată de două vedete torpiloare, iar după o acţiune de tip comando, cei trei au fost arestaţi ca nişte terorişti. Pe mal, era adunată o mare de oameni. Cei trei au fost încătuşaţi, Alexandru Mateescu a fost dus la spital, pentru îngrijiri medicale, întrucât se automutilase la mână, iar apoi în arest, Florentin Scaleţchi şi Iancu Lucian au fost duşi direct la Securitate, unde-i aşteptau pentru anchetă, ministrul de Interne George Homoşteanu şi şeful Securităţii, Tudor Postelnicu.
Se spune că actorul Lucian Iancu a jucat o mică scenetă pe vapor, care nu l-a ajutat, însă. El s-ar fi prefăcut adormit, iar când a fost scuturat de ceilalţi, s-a deşteptat frecându-se la ochi şi întrebând: „Am ajuns deja la Galați?“
Procesul
Procesul celor trei fugari a fost de răsunet. Ei au fost judecaţi în public, la Clubul Portul din Constanţa, într-o sală arhiplină de oameni ai muncii îngroziţi de curajul nebun al evadaţilor.
La 26 martie 1985 a fost pronunţată sentinţa: Lucian Iancu şi Alexandru Mateescu au primit câte 20 ani închisoare, iar Florentin Scaleţchi a fost condamnat la moarte, pentru complot în vederea trădării şi subminării politice a societăţii socialiste şi comuniste din România.
A fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă – Constanţa, apoi a fost transferat în arestul din Calea Rahovei din Bucureşti şi închis în Secţia V Specială a Securităţii.
Ulterior, pedeapsa i-a fost înlocuită cu închisoarea pentru următorii 20 de ani. A stat cinci ani în închisoare, până în preajma Revoluției din ’89, când a fost pus în libertate. Însă, procesul a continuat mulți ani, iar la final cazul a fost închis.
Cei doi protagoniști principali, Lucian Iancu și Florentin Scalețchi au rămas prieteni buni de-a lungul anilor.
Daniel ALBU