Castelul Peleș, un edificiu unic în lume, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, situându-se pe locul al doilea după celebrul Castel a lui Dracula din Bran, cu sute de mii de vizitatori anual, dintre care un procent covârșitor sunt turiști străini, se degradează pe zi ce trece.
Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, pentru a-i servi drept reşedinţă de vară, investită cu funcţii politice, culturale şi simbolice. Între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundaţia castelului Peleş. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Castelul a fost construit în 41 de ani, între anii 1873 și 1914, pe șine metalice de cale ferată. Prima inaugurare a castelului a avut loc la 10 ani de la începerea construcțiilor, atunci când era mult mai mic decât astăzi și număra doar 60 de interioare, iar în 1914, la sistarea lucrărilor, Peleșul ajungea să numere 160 de interioare (fără coridoare).
„Muzeul Național Peleș este depozitarul memoriei istorice și al colecțiilor de artă ale fostei reședințe regale de la Sinaia. Locul, în care au avut loc vizite de stat, consilii de coroană, serate muzicale celebre în întreaga Europă, păstrează intacte atât ambientul arhitectonic original cât și decorația de interior. Castelul Peleș are valoare de unicitate, fiind singura reședință regală ce conservă cadrul în care au trăit regele Carol I al României și regina Elisabeta, soția sa, iar Castelul Pelișor este singurul ansamblu unitar construit de arhitectură și arte Art Nouveau din România, precum și locul ce păstrează, prin artefacte plasate în ambientul inițial, cadrul vieții și activității artistice a reginei Maria a României. Autenticității ansamblului istoric și artistic al celor două castele-monument i se adaugă o amplasare peisagistică de excepție. Muzeul Național Peleș fiind, în același timp, cel mai vizitat muzeu din țară și un obiectiv de neocolit pentru toți oaspeții străini aflați în vizită oficială în România„, menționează managerul dr. Ion Dorin Narcis, în raportul de activitate pentru anul 2021.
Accesul se face pe drumul european E60, stațiunea montană Sinaia fiind situată la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de Brașov. Turnul cel mare al castelului cu o înălțime de 66 de metri a fost înălțat în anul 1906, un an mai târziu fiind montat celebrul ceas cu trei cadrane comandat special la Fabrica de ceasuri turn a casei regale din Bavaria. Acum, turnul cu Ceas stă să cadă. Focus Press avertiza încă din 2020 că acesta “s-a deplasat 10 cm de clădire”. De atunci și până astăzi nu s-au demarat lucrările de reparații. În 2018 castelul a fost vizitat de peste 400.000 de turiști, iar jumătate au plătit taxă întreagă.
În raport de activitate pentru anul 2021, semnat de managerul dr. Ion Dorin Narcis, reiese că „pentru anul 2021 a fost înregistrată, ca sursă de finanțare pentru acoperirea golurilor de casă, suma de 1.434.00 lei reprezentând numerar și echivalent de numerar, înregistrat la finele anului 2020. În 2021 a fost dificil să estimăm dacă veniturile proprii propuse se vor materializa, din cauza măsurilor privind combaterea pandemiei SARS-CoV-2. Instituțiile de cultură au înregistrat pierderi semnificative de venituri proprii, odată cu întreruperea temporară a activității cu publicul și cu respectarea normelor de siguranță, ceea ce a condus la o execuție bugetară deficitară„.
Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș, Turnul cu ceas. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Scările terasei din partea de Nord a Castelului Peleș sunt degradate. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. Tencuială, degradată de infiltraţii. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE Castelul Peleș. FOTO Alexandra VASILE
Peretele terasei riscă să se prăbușească de la o zi la alta. Zidul este înconjurat de proptele din lemn, iar în multe locuri tencuiala clădirii s-a desprins de pe pereți. Probleme sunt și la acoperișul imobilului. Pentru ca vizitatorii să nu fie expuşi pericolului iminent al prăbuşirii unor bucăţi din zid, balcoanele de pe faţada pricipală au fost îmbrăcate în plase de protecţie, iar cele din zona unde vizitatorii nu au acces au fost marcate cu bandă delimitară și semnalizare roșu-alb. Terasa din partea de Nord a domeniului regal nu este deschisă pentru turişti, iar scările sunt degradate.
Biletul pentru un tur complet, Parter + Etaj I + Etaj II, pentru un adult, este astăzi 150 de lei. Pensionarii scot din buzunar 50 de lei, iar elevii și studenții 37,5 lei. Castelul Peleș este un generator de venituri consistente, dar cu toate acestea nimeni nu dorește să demareze lucrările de reabilitare. Un cutremur de intensitate mare ar distruge cel mai important castel din Europa.
Castelul Peleș, acces nepermis vizitatorilor. Bandă delimitară și semnalizare roșu-alb. FOTO Alexandra VASILE
Ca monument istoric, complexul arhitectonic Peleș este un reper național și european. Castelul a fost restaurat o singură dată, între 1975 și 1990. S-a făcut o expertiză și acum este obligatorie o restaurare. În 2021 costa 10 milioane de euro, sumă necesară doar pentru problemele grave, respectiv turnul cu ceas, nu pentru tot ce ar trebui făcut. Clădirea aparține Casei Regale, iar de lucrările curente se ocupă Ministerul Culturii și inclusiv Castelul Peleș, în schimb lucrările generale și restaurările trebuie făcute de locator -proprietar. Nu ne este clar de ce proprietarul se complace în această situație și nu dorește să-l reabiliteze. Asta în condițiile în care Casa Regală încasează chirie din banii strânși din taxa de vizitare a castelului.
Castelul Peleș, Turnul cu cea. FOTO Alexandra VASILE
„Funcţionalitatea Castelului Peleș și Pelișor nu poate fi menţinută decât cu mari eforturi, care, din punct de vedere financiar, se concretizează în interminabile reparaţii curente şi întreţinere permanentă. Ambele castele, Peleş şi Pelişor, au nevoie de importante lucrări de restaurare, fără de care complexul monumental nu poate fi scos din starea de pericol”, explică managerul dr. Ion Dorin Narcis în raportul de activitate întocmit în 2018.
Viziunea minimală pentru îndeplinirea misiunii specifice a Muzeului Național Peleș ar presupune ca statul român să ajungă la o înțelegere cu Casa Regală a României pentru încheierea unui contract de locațiune pe o perioadă mai mare de 5 ani, cu clauze ferme referitoare la obligații și îndatoriri, explică managerul dr. Ion Dorin Narcis în același raport de activitate din 2018.
Pe termen mediu, o viziune de dezvoltare a Muzeului Național Peleș ar fi “concesionarea pe o perioadă de 49 de ani a castelelor Peleș și Pelișor, fapt ce ar putea ajuta statul român să aplice pentru unele proiecte finanțate prin fonduri structurale în vederea restaurării celor două monumente de categoria A (castelele Peleș și Pelișor). Pe termen lung, soluția viabilă de dezvoltare durabilă a Muzeului Național Peleș ar fi ca statul român să cumpere cele două castele din Sinaia, în acest fel se vor crea premisele pentru valorificarea la parametri optimi a monumentelor și a bogatelor colecții de patrimoniu mobil”. Cu alte cuvinte, discutăm despre un cerc vicios: statul are de pierdut, Casa Regală de câștigat, iar Castelul Peleș este prins la mijloc!
Castelul Peleș, crăpăturile din scări. FOTO Alexandra VASILE
Din ultimul raport de activitate pentru anul 2021, aflăm că „veniturile totale au fost realizate în sumă de 10.504 mii lei, mai puțin u 1,95% față de procentul bugetar al anului 2021. Cheltuielile totale au înregistrat o economie de 1.675 mii lei, respectiv 12,30%, din care cheltuielile de personal au înregistrat o economie de 46 mii lei, respectiv 0,55% față de procentul bugetar al anului 2021 și cheltuielile cu bunuri și servicii au înregistrat o economie de1.509 mii lei, respectiv 29,42% față de precedentul bugetar al anului 2021„. Raportul integral de activitate pentru anul 2021 poate accesat aici. În respectivul raport sunt menționate și toate litigiile în care este implicat Castelul Peleș.
Program de vizitare Castelul Peleș, în perioada 27.06.2022 – 30.10.2022
Marți: 09:15 – 18:00
Miercuri: 10:00 – 18:00
Joi – Duminică: 9:15 – 18:00
Luni: închis
EXPOZIȚIA DE BAZĂ
Parter
Adulţi – 50 lei
Pensionari – 25 lei
Elevi, studenţi – 12.5 lei
Card Euro <26 – 12.5 lei
Ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 17:15
TUR OPȚIONAL I
Parter + Etaj I
Adulţi – 100 lei
Pensionari – 50 lei
Elevi, studenţi – 25 lei
Card Euro < 26 – 25 lei
Ultima intrare pentru turul opțional I se face la ora 16:30
TUR OPȚIONAL II
Parter + Etaj I + Etaj II
Adulţi – 150 lei
Pensionari – 75 lei
Elevi, studenţi – 37.5 lei
Card Euro < 26 – 37.5 lei
Ultima intrare pentru turul opțional II se face la ora 15:45.
În zilele de marți se vizitează doar parterul Castelului Peleș Ultima intrare pentru turul opțional I se face la ora 16:30 Ultima intrare pentru turul opțional II se face la ora 15:45 Ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 17:15 Casa de bilete se închide la ora 17:10.
Castelul Pelișor
Miercuri: 10:00 – 17:00
Joi – Duminică: 9:15 – 17:00
Luni: închis
Marți: închis
Tur complet
Adulţi – 30 lei
Pensionari – 15 lei
Elevi, studenţi – 7.5 lei
Card Euro <26 – 7.5 lei
Ultima intrare se face la ora 16:15.
Taxe de fotografiere și filmare
- Taxe fotografiere profesionişti Castelul Peleş – Castelul Pelişor:– Interior: 1500 lei/ oră/ castel– Exterior: 1000 lei/ oră/ castel
- Taxe filmare profesionişti Castelul Peleş – Castelul Pelişor:-Interior: 3000 lei/ oră/ castel-Exterior: 1500 lei/ oră/ castel
De precizat că fotografiile și filmările făcute în interioarele castelelor Peleș și Pelișor sunt permise doar pentru uz personal. Publicarea acestora pe Internet (inclusiv platforme online de socializare precum Facebook sau YouTube) este strict interzisă. Încălcarea se pedepsește conform legii în vigoare. Fotografierea și filmarea de către profesioniști sunt posibile numai pe baza unui contract de prestări servicii încheiat între cele două părți și cu avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale precum și al Comisiei Naționale a Colecțiilor și Monumentelor. Fotografierea în muzee nu este permisă cu flash (blitz). Muzeul Național Peleș este marcă înregistrată la Oficiul de Invenții și Mărci al României, cu numărul 056270 din 03.11.1999.
Alexandra VASILE, corespondență specială din Sinaia
Fotografii din arhiva personală, iunie 2022
Citește și: