Pe strada cu cea mai mare încărcătură istorică din urbe, Nicolae Titulescu, întâlnim multe imobile monument istoric. Astfel, în inima Constanței, în Zona Peninsulară se află Hotelul Intim și Casa Tache Manicatide, de exemplu, dar și Casa Embiricos, altă bijuterie arhitecturală, care va deveni incubator de afaceri. Din fericire, ele se află, acum, în plin proces de reabilitare, însă alte astfel de clădiri de pe această arteră suferă în continuare.
Strada Nicolae Titulescu oferă vizitatorilor mai multe clădiri monument istoric și istorii extrem de interesante. Inițial, a fost denumită strada Elenă, apoi Lascăr Catargiu, iar acum poartă numele diplomatului Nicolae Titulescu.
Aici se află Casele Laskaridis (ce a fost renovată) și Theiler (ce va fi reabilitată de Administrația Fondului Imobiliar, fostul RAEDPP, care a obținut avize în acest sens), ridicată pe ruinele fostului Hotel Metropol, vechiul Danubiu, construit în 1850. În plus, vedem Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova“ și multe alte imobile care, în urmă cu un secol, erau mult mai bine puse în valoare.


Luând la pas această arteră cu parfum istoric, primul monument istoric care atrage privirile este Casa cu Lei, de pe strada Dianei, intersecție cu Nicolae Titulescu. Splendida bijuterie din apropierea Piaței Ovidiu, clădire reprezentativă pentru orașul Constanța, aflată în patrimoniul arhitectural al României, a fost deținută de Gabriel Comănescu, iar apoi cumpărată de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading. Va intra în proces de reabilitare, cât mai curând, speră proprietarul, deoarece o parte din documentații le-a obținut deja.
Casa cu Lei este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898, la inițiativa omului de afaceri de origine armeană Dicran Emirzian. Imobilul a fost ridicat după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect.
Menționăm că Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea Casei cu Lei, care a fost renovată complet în august 2022, din fondurile proprii ale companiei.


Totodată, afaceristul Andrei Muntmark a demarat lucrările de reabilitare ale Casei Manicatide, monument istoric tot de pe strada Nicolae Titulescu, pe care a cumpărat-o tot de la Gabriel Comănescu. Și Hotelul Bulevard din Piața Ovidiu va fi reabilitat de Muntmark, care a obținut certificat de urbanism în acest sens în luna octombrie 2022.

Casa Manicatide, situată la nr. 24, are trei niveluri – demisol, parter şi etaj –, dar și o mansardă parțială, cu terasă circulabilă peste etaj, la strada Ovidiu. Faţadele sale sunt organizate simetric, pe console cu motiv floral, pe axa marcată de intrarea principală, cu trepte și balcon deasupra, susținut de patru coloane. Acestea sunt de ordin compozit, canelate, iar balconul are un aspect deosebit, datorită baluştrilor. Soclul fațadei este realizat în bosaj, cuprinzând și ferestrele subsolului.
Imobilul a fost construită în anul 1899, după planurile arhitectului H.N. Mangoianu și a aparținut magnatului cerealelor cu același nume: Take Manicatide, care a deținut și Vila Elena de pe Bulevardul Ferdinand. Imobilul este realizat în stil eclectic, cu elemente neoclasice și decorație clasicizantă.
Andrei Muntmark dorește schimbarea funcțiunii imobilului, din locuință unifamilială în locuință (la mansardă) cu spații pentru birouri la subsol, parter și etajul I. La subsol vor rămâne șapte camere, la parter cinci și o sală.
Pentru o vreme, Casa Manicatide a adăpostit Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, iar apoi Corpul de Control al Primăriei Municipiului Constanța.

Alte clădiri care sunt reabilitate și consolidate în prezent
Următorul monument istoric important de pe strada Nicolae Titulescu este Hotel Intim, aflat la nr. 9. Se lucrează intens pentru reabilitarea și consolidarea lui. Clădirea a fost achiziționată, în anul 2017, de cunoscuta familie Dușu, care a și început imediat demersurile pentru reabilitare, după cum ne-a declarat George Dușu, într-un interviu acordat Focus Press chiar în incinta imobilului.
Va fi mărită și suprafața de spații verzi în incintă, prin prevederea suplimentară de pereți verzi și terase verzi: în loc de 2,15% din suprafață parcelei, cât este suprafața actuală de spații verzi, se propun suplimentar pereți verzi pe conturul incintei și terase verzi peste corpurile parter C2 și C3, rezultând o suprafață însumată verde de 50% din suprafață parcelei (cu respectarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 152/2013).
Hotelul Intim a fost construit pe locul fostului Hotel D’Angleterre, purtând numele de Hotel Regina (nume schimbat în Hotel Intim, în perioada comunistă). În Hotelul D’Angleterre se zvonea că ar fi fost cazat și Mihai Eminescu, în jurul anului 1882. Mai cu seamă, de la mansarda imobilului monument istoric, poetul ar fi compus câteva poezii pentru iubita sa, Veronica Micle. Ulterior, hotelul a fost demolat, iar între anii 1906 și 1909 a fost edificat Hotelul Regina (actual Intim), după planurile arhitectului Daniel Renard.

La doi pași de Hotelul Intim, la intersecție cu strada Dr. Ion Cantacuzino, avem Casa Embiricos, altă bijuterie arhitecturală,care va deveni incubator de afaceri. Se lucrează pentru reabilitarea și consolidarea clădirii impunătoare. Cu trecerea anilor, casa a avut mai multe întrebuințări, printre care Palat al Navigației, dar a servit și drept culcuș pentru cei fără adăpost, devenind un focar de infecție. Din fericire, în anul 2022 au fost demarate lucrările pentru consolidarea și punerea sa în valoare.

Alte clădiri monument istoric de pe Titulescu, aflate într-o stare avansată de degradare
Din nefericire, nu toate bijuteriile arhitecturale de pe strada Nicolae Titulescu au fost achiziționate de afaceriști sau investitori care au demarat lucrările de reabilitare, unele fiind măcar acoperite cu mesh.
O clădire monument istoric întâlnim tot la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, fiind construită în anul 1909. Acum este lăsată în paragină, dar o mică parte din ea pare, încă, locuită. Nimic nu mai amintește de anii de glorie ai acestui imobil: aici a funcționat fostul Hotel și Cabaret „Britania“.




Cabaretul „Britania“ din Constanța a fost primul local de variete din România şi din Balcani. A fost construit special pentru spectacole şi petrecere a timpului liber. În vremurile sale bune, „Britania“ scandaliza populația, nefiind ferită de bârfe și fel de fel de acuzații, din pricina spectacolelor ce aveau loc.
O altă clădire clădire de pe strada Nicolae Titulescu ce stă să cadă se află chiar vizavi de fostul cabaret, acum fiind doar împrejmuită cu mesh.

Puțin mai sus, între Casele Embiricos și Manicatide, se află un alt monument istotric, Casa Fosta Bancă, situat la nr. 15, ale cărei fațade s-au crăpat.


Loredana MIHAI, Valentin ISPAS









Citește și: