În ciuda începutului de an marcat de anunțuri referitoare la viitoare reduceri de personal în aparatul de stat, Guvernul României a finalizat lista cu posturile disponibile în administrația publică, valabile pentru anul 2025. Vorbim de funcții publice de execuție sau de conducere și chiar de funcții publice din categoria înalților funcționari publici. Totodată, proiectul prevede aprobarea planului de promovare în funcții publice de conducere pentru perioada mai sus menționată.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre pentru aprobarea Planului de recrutare a funcționarilor publici și a Planului de promovare în funcții publice de conducere.
Conform listelor puse la dispoziție pentru funcții publice de execuție, la Constanța există posturi vacante la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța și la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța. În ceea ce privește funcțiile publice de conducere, la Direcția de Sănătate Publică Județeană este previzionat pentru vacantare, în al doilea semestru al anului 2025, un post de director executiv adjunct. Și la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret sunt vacante două funcții de conducere, fiind vorba de cea de director executiv și de cea de șef Serviciu Achiziții Publice, Investiții, Patrimoniu, Administrativ.
Totodată, la nivelul funcțiilor publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, la nivelul județului Constanța este vacantă funcția de secretar general al Instituției Prefectului Constanța.
În ceea ce privește planul de promovare în funcții publice de conducere pentru perioada 2025 – 2026, sunt previzionate promovări la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Proiectul de act normativ se va supune adoptării în condițiile prevederilor art. 7 alin. (4) din Legea nr. 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Planul de recrutare a funcționarilor publici și Planul de promovare în funcții publice de conducere, pentru perioada 2025 – 2026, reprezintă instrumentele ce stau la baza monitorizării rezultatelor procesului de recrutare prin concurs național. Pasul intermediar de monitorizare 417.6 al Jalonului 417 din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede obligativitatea realizării unor rapoarte de monitorizare ex-post, prin care să fie furnizate informații referitoare la: numărul de concursuri lansate, în funcție de categoria și gradul funcției publice; numărul de posturi vacante, în anii 2023, 2024, 2025 și 2026, în funcție de categoria și gradul funcției publice; numărul de posturi vacante, în funcție de categorie și grad, ocupate de candidații recrutați în anii 2025 și 2026, din grupul de candidați promovați la etapa de recrutare a concursului național.
Neadoptarea proiectului de act normativ periclitează organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, pe bază de competențe și meritocrație.
Totodată, neadoptarea proiectului de act normativ periclitează atingerea Jalonului 417, având în vedere că este necesară finalizarea anuală a cel puțin două concursuri naționale de recrutare a funcționarilor publici, pentru cel puțin trei categorii / grade de funcții publice, până la acest moment fiind în curs de desfășurare etapa de selecție pentru primele două runde de concurs național derulate în anul 2024, dar care trebuiau organizate, desfășurate și, deci, raportate ca implementate în anul 2023. Pentru derularea celor două runde aferente anului 2024, respectiv 2025, este necesară aprobarea planului în discuție, în vederea stabilirii categoriilor de funcții publice pentru care acestea se vor organiza.
Andreea CONDURACHE