Consilierii locali se vor întruni la sfârșitul lunii februarie, în ședință ordinară, pentru a supune la vot mai multe proiecte de hotărâre, între care, din nou, și cel ce vizează vânzarea prin licitație publică a unui teren din Zona Peninsulară, situat între două monumente istorice.
Este vorba de proiectul de hotărâre privind aprobarea vânzării prin licitație publică, a caietului de sarcini, a fișei de date a procedurii, precum și a raportului de evaluare ce stabilește prețul minim de pornire a vânzării terenului în suprafață de 60 mp situat în municipiul Constanța, pe strada Callatis nr. 4, identificat cu număr cadastral 257755, proprietatea privată a Municipiului Constanța.
Au fost înregistrate două cereri, una în anul 2021, prin care Theodor-Lucian Ichim solicită cumpărarea acestuia, iar cea de-a doua, din anul 2022, a medicului Dan-Mugurel Raica, care dorește să achiziționeze terenul de 155 mp situat la nr. 4 – 6. Potrivit solicitării, primul dorește să amenajeze aici o grădină de vară și un loc de joacă.
Cei doi dețin proprietăți pe strada Callatis. Fermierul Ichim a achiziționat, în urmă cu câțiva ani, monumentul istoric Vila Suțu, iar cadrul medical a cumpărat o altă clădire de patrimoniu, de la nr. 6. Amplasamentul se află într-o zonă protejată și nu este construibil, întrucât nu îndeplinește condițiile privind caracteristice parcelelor: forme, dimensiuni, suprafețe.
Contactat de Focus Press, Theodor-Lucian Ichim, a declarat că va participa, cu siguranță, la licitație, deoarece acest teren reprezintă o condiție importantă pentru a demara lucrările de reabilitare a Vilei Suțu.
„Acest teren reprezintă o piesă importantă în puzzle, pentru că reprezintă o condiție importantă pentru a demara lucrările în cadrul proiectului de reabilitare a Vilei Suțu. Doresc să achiziționez terenul pentru că, deocamdată, nu am acces către proprietate de pe strada Callatis, de aceea vreau să o cumpăr“, ne-a declarat Theodor-Lucian Ichim.
Vila Suțu, monument istoric de categoria A
Autorizația de construire pentru reabilitarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța, Vila Suțu, a fost eliberată în luna ianuarie a anului 2021. Clădirea monument istoric de categoria A a fost scoasă la vânzare în 2016, cu prețul de aproximativ 2 milioane de euro, iar la sfârșitul anului 2018, a fost cumpărată de către omul de afaceri Theodor-Lucian Ichim, patronul Unigrains Trading, firmă ce are ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
Vila Suțu a fost construită în anul 1899, în stil maur, conform proiectului arhitectului Grigore Cerchez, are 13 camere și cinci băi, pe trei niveluri, fiind o clădire construită în terase. Imobilul de pe strada Krikor Zambaccian nr. 1 are o suprafață construită de 739mp, pe terenul de 862mp. Vila are vedere la mare și o scară în spirală pentru accesul rapid pe plajă.
Astfel, clădirea are o istorie de peste 120 de ani și a aparținut Prințului Mihail Suțu (1841 – 1933), fost guvernator al Băncii Naționale Române, membru al Academiei Române, strănepotul fostului domn al Țării Românești și Moldovei cu același nume și nepotul domnitorului Moldovei cu același nume, căci familia Suțu a dat trei domnitori. Prințul Suțu era inginer, cu studii absolvite la Paris, iar el a mai ocupat funcția de director general al Poștelor și de consilier la Înalta Curte de Conturi.
Loredana MIHAI
Citește și: