Încă un pas pentru reabilitarea și punerea în valoarea a Marii Moschei Carol I

0
244

În cursul zilei de marți, 7 aprilie a.c., Primăria Municipiului Constanța a emis Certificat de Urbanism în vederea consolidării și punerii în valoarea a celui mai mare cult musulman din România, Moscheea Carol I, situată pe strada Crângului, numărul 1 din Zona Peninsulară din Constanța.

Moscheea, construită la inițiativa regelui Carol I în anul 1910,  în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanţa. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. În prezent, credincioșii musulmani o numesc “Kral camisi” sau “Geamia Regelui”.

Clădirea monument istoric este degradată, astfel că lucrările de reabilitare trebuie să fie demarate cât mai curând.

După emiterea Certificatului de Urbanism cu numărul 1117 este nevoie de Autorizația de Construire, iar reprezentanții Muftiatul Cultului Musulman speră ca acest act să fie eliberat cât mai repede.

Se vor efectua lucrări la nivelul acoperișului, a structurii de rezistență, dar și a clădirii în sine, atât interior, cât și exterior.

Reprezentantul Muftiatului Cultului Musulman, Ionuț Ozghiur a declarat pentru Focus Press că studiile în ceea ce privește expertiza tehnică, TOPO, componente artistice, studiul istoric și diagnosticul arheologic au fost finalizate și finanțate de către Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 300 de mii de lei.

”În acest moment am demarat acțiunea de abținere a tuturor avizelor care vor conduce la realizarea proprie a investiției, pentru că Moscheea Coral I reprezintă un simbol al orașului și este nevoie de consolidarea, reabilitarea și punerea în valoare a acestei clădiri. Sperăm ca după ce vom obține toate documentele necesare în vederea începerii lucrărilor propriu zise, municipalitatea să se implice financiar în vederea reabilitării Moscheei, iar Secretariatul de Stat pentru Culte să se implice în continuare”, a precizat Ionuţ Ozghiur.

Precizăm că Muftiatul poate demara lucrările de reabilitare a Geamiei Hunchiar, cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Constanța,  în luna februarie a anului curent a fost emisă autorizația de construire:

„Geamia Hunchiar va fi restaurată cu ajutorul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA). Acum, că avem documentele, vom vedea când vor începe licitațiile, pentru că această criză ne-a afectat pe toți, inclusiv din punct de vedere economic“, a declarat muftiul Iusuf Muurat, pentru Focus Press.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.