Reporterii Focus Press au fost prezenți, din nou, la Spitalul Veterinar Vetzone din Constanța, pentru că aici medici dedicați și profesioniști redau zâmbetul pe buze proprietarilor de animăluţe.
Cu această ocazie, am întâlnit-o pe Misha, o cățelușă din rasa bishon care suferea de urolitiază, termen medical care se referă la prezența pietrelor la rinichi – în cazul acesteia, în vezica urinară.
Pietrele sunt mai frecvente la câinii si pisicile de sex feminin decât la cei de sex masculin şi, în mod obişnuit, la animalele care sunt în intervalul mediu de ani (vârsta între şase şi şapte ani).
Principalele simptome de urolitiază sunt: dificultate de a urina, urinare frecventă, sânge în urină (hematurie), urină tulbure. În cazul de față, cătelușa Misha urina cu sânge.
Dar asta nu a fost singura intervenție chirurgicală la care a fost supusă, ci a fost și sterilizată, în termeni medicali vorbim despre Ovariohisterectomie, iar despre acest subiect am discutat cu fondatorul Spitalului Veterinzat Vetzone, dr. Laurențiu Leica în cadrul unui alt interviu (detalii AICI)
Cățelușa Misha a fost operată de dr. veterinar Laurențiu Leica, asistat de dr. veterinar Andra Bratu.
”Acest animal are și pietre în vezica urinară și operațiune este mai amplă, pentru căa fost și castrat, iar pentru că este femelă, castrarea reprezintă un proces mai amplu decât la masculi, astfel stăpânii acestora au preferat să intervenim o singură dată, având în vedere că îi este tăiat abdomenul. Urinează cu sânge, iar la ecografie se evidențiază niște pietre, uroliți în termeni medicali, care se formează din mai multe cauze: infecție a vezicii urinare, fie din cauza metabolismului. Dar, pentru a afla exact cauza, vom trimite spre examinare pietrele extrase, la laborator”, a explicat dr. Leica.
Din fericire, pietrele au fost extrase și vor fi trimise la laborator pentru a fi examinate, iar cățelușa Misha se află în stare bună.
Loredana MIHAI