INTERVIU cu prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș, despre vizita în Franța, cu ocazia finalizării proiectului PIMEO-AI

0
294

Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș a oferit detalii despre un proiect inovator dezvoltat în cadrul Universității Maritime Constanța. Tamaş a vorbit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press, despre proiectul Acronim: PIMEO-AI, ce își propune dezvoltarea, realizarea și utilizarea unui vehicul de suprafață fără pilot (USV – Unmanned Surface Vehicle) dotat cu inteligență artificială, capabil să efectueze măsurători ale calității apei în ecosisteme sensibile. Cu această ocazie acesta a întreprins o vizită în Franța, una dintre țările partenere ale proiectului.

Este vorba despre Proiectul Pollution Identification, Mapping, and Ecosystem Observation with AI-powered water quality USV (PIMEO-AI), care își propune dezvoltarea, realizarea și utilizarea unui vehicul de suprafață fără pilot (USV – Unmanned Surface Vehicle) dotat cu inteligență artificială capabil să efectueze măsurători ale calității apei în ecosisteme sensibile. Echipamentul rezultat va fi un instrument util și inovativ pentru identificarea surselor de poluare și cartografierea impactului acestora asupra mediului acvatic. Pentru a îndeplini acest deziderat echipamentul este dotat cu următoarele sisteme pentru detecția in-situ și măsurarea concentrației de bacterii din apă, senzor microfluidic pentru monitorizarea in-situ a concentrațiilor de nutrienți, cameră video și instrumentație completă pentru navigație cu transmitere la distanță în timp real, sistem de măsură multi-parametru pentru determinarea în timp real a calității apei și sistem pentru determinarea adâncimii (sonar batimetric) și a stratificării apei

Echipamentul va fi dotat astfel cu inteligență artificială care va alege strategia optimă de sondare bazându-se pe istoricul datelor achiziționate. Datele vor fi trimise către un sistem de stocare de tip cloud securizat prin tehnologia blockchain. Totodată, testarea sistemului se face în Franța pe lacul Créteil și în România în Portul Constanța, zona costieră a Mării Negre și în Delta Dunării.

„Sfârșitul anul 2022 a fost unul destul de încărcat, dar în sensul pozitiv al cuvântului, deoarece am încheiat unul dintre cele două proiecte pe care le derulăm în momentul de față. În cadrul acestui proiect, la finele acestuia, am participat în Franța, unde are sediul unul dintre partenerii din consorțiul nostru, la testare ambarcațiunii autonome care a fost dezvoltată în cadrul proiectului PIMEO-AI, căci despre acest proiect este vorba. Cu această ocazie am discutat cu partenerii noștri din proiect posibilitatea de a continua cercetarea în acest domeniu”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

„A fost o experiență foarte interesantă, deoarece este o satisfacție deosebită să participi la testele finale ale platformei care este dezvoltată în cadrul unui proiect și să știi că o parte este contribuția colectivului din care faci parte. Proiectul s-a derulat între 2020, martie 2020 când a fost obținută finanțarea și până la sfârșitul anului 2022. De fapt noi mai avem încă două luni din acest an, dar nu vom face altceva decât să încheiem proiectul din punct de vedere administrativ. Activitatea de cercetare comună s-a încheiat la finele anului 2022. Activitatea de cercetare aduce ceva nou și la un moment dat când cineva dorește să studieze electronică la Constanța, trebuie să știe că aici ne-am specializat pe suprafața apei și sub apă, noi am abordat și domeniul acustic sub apă și de aceea noi reprezentăm o pată de culoare în acest domeniu în România și avem acest specific care ne face interesați pentru cei care vor să studieze electronică la noi”, mai spune prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Totodată, a precizat și care sunt beneficiile unor astfel de activități de cercetare. Un beneficiul ar fi recunoașterea pe plan internațional a proiectelor la care participantă este și Universitatea Maritimă Constanța. Ca noutate, în cadrul unor discuții pe care le-a avut cu partenerii proiectului, a rezultat interesul pe care cei ce fac activitate în domeniul spațial îl au pentru cei ce dezvoltă sisteme integrate- în genul pe care noi le-am dezvoltat în cadrul proiectelor.

„Unul dintre avantajele participării la astfel de proiecte, este faptul că prin ceea ce facem ne facem cunoscuți și putem să garantăm succesul includerii noastre în cadrul unui proiect. Discuțiile pe care le-am purtat vizează și activitatea în cadrul sistemelor de monitorizare a mediului, dar ce mi se pare foarte important, discuții cu alți actori din domeniu, iar la momentul de față încercăm să alcătuim un consorțiu care să lărgească un pic obiectul nostru de activitate, sau mai bine spus, care să ne includă pe noi într-un domeniu de activitate ceva mai larg și aici este vorba despre domeniul spațial. În urma unor discuții pe care le-am avut cu partenerii noștri a rezultat interesul pe care cei ce fac activitate în domeniul spațial, îl au pentru cei ce dezvoltă sisteme integrate- în genul pe care noi le-am dezvoltat în cadrul proiectelor. Până la urmă aceste sisteme pot fi înglobate la rândul lor în sisteme mai mari și care includ sateliți, stația spațială orbitală internațională. Pentru noi această idee a fost extrem de interesantă și la momentul  de față încercăm să cristalizăm un consorțiu care să facă activitate de cercetare în acest domeniu”, a conchis prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Perioada de realizare a proiectului Acronim: PIMEO-AI a fost 9 martie 2020 și 28 februarie 2023, iar durata contractului este de 36 de luni. Valoarea totală a contractului este de 190.000 lei / 40.000 Euro iar autoritatea contractantă este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării prin Programul Internațional de Cooperare European. Parteneri ai proiectului sunt FLUIDION – France, Sorbonne Université, LOCEAN – France, BEIA Consult International – România, Universitatea Maritimă din Constanța – România și Institutul de Geografie al Academiei Române – România.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.