Pe rolul Tribunalului Constanța fusese înregistrat, în septembrie 2022, un dosar cu obiectul „sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției“, inculpat fiind Nicolae Neacșu. Însă, la data de 25 noiembrie 2022, judecătorii au dispus restituirea dosarului la procuror, pentru a analiza incidenţa cazului de împiedicare a exercitării acţiunii penale, respectiv prescripţia răspunderii penale. Procurorii DNA Constanța au depus apel, care se va judeca pe 2.11.2023. Precizăm că speța de față are legătură cu un dosar în care este implicat „Regele motorinei“, Radu Nemeș.
Este vorba de un dosar instrumentat de DNA, fiind vorba de un prejudiciu de 31 de milioane de euro, avându-i în prim-plan pe mai mulți afaceriști, specialiști în tranzacții penale cu produse petroliere.
Aceștia sunt: Racz Peter Attila, dispărut și dat în urmărire, după o condamnare de 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, afaceriști cunoscuți pentru afaceri ilegale, acuzați acum pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Radu Nemeș, supranumit „Regele motorinei“, un apropiat al fostului șef ANAF Sorin Blejnar, Răzvan Florin Capră, Nicolae Neacșu, Andrescu Florinel, Zsombor Pal Csaszar, Romulus Șoldan și Mihai Răzvan Olteanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, potrivit DNA.
În 2019, procurorii Anticorupţie din Constanţa au dispus trimiterea în judecată a acestora. Dosarul a trecut prin faza de cameră preliminată, iar în data de 6.05.2021, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis să înceapă judecata.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța, următorul termen fiind stabilit pentru data de 5.04.2023.
Alte cercetări în ceea ce-l privește pe Neacșu
De fapt, cercetările au pornit de la ceea ce urmează să relatăm, după care au fost extinse, astfel că s-a ajuns la dosarul mai sus descris.
Astfel, procurorii au constatat că Nicolae Neacșu, în perioada 1.01.2010 – 31.12.2010, a procedat la evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale şi evidenţierea altor operaţiuni fictive, respectiv un număr de 105 facturi fiscale fictive pentru achiziţionarea de păcură (necesară pentru a produce scriptic „combustibil ecologic“), individualizate în cadrul Obiectivului 6 al expertizei, iar în baza unui număr de 114 rapoarte de producţie, zece liste de inventariere şi 49 de fişe de magazie prin care se atestă, în fals, producţia şi existenţa unui stoc de combustibil ecologic pentru centrale termice, au fost ulterior emise un număr de 102 facturi fiscale fictive de vânzare „combustibil ecologic“ către niște societăți, pentru cantitatea de 9.421,69 tone, în valoare de 14.494.154,27 lei, şi 680 de facturi fiscale fictive de vânzare combustibil ecologic centrale termice către o firmă, pentru cantitatea de 17.543 de tone, în valoare de 31.019.902,33 lei.
„Fapta, astfel cum a fost descrisă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. b, c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969 şi art. 5 Cod penal (887 de acte materiale reprezentate de numărul facturilor fictive înregistrate în documentele de evidență contabilă)“, potrivit procurorilor.
Neacșu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii care, după cum am precizat mai sus, a fost respins. DNA Constanța a depus apel, care se va judeca pe 2.11.2023.
Ulterior, cercetările au fost extinse și s-a ajuns la dosarul în care a fost trimis în judecată și Radu Nemeș.
Liliana BELCIUG