Începe judecata pentru “Regele motorinei”. Radu Nemeș, împreună cu încă 9 evazioniști care au prejudiciat statul cu 31 de milioane de euro

0
5879
Furt de combustibil

După un ”du-te/vino”  timp de doi ani, privind o cauză penală, Curtea de Apel Constanța a dat, în sfârșit, startul începerii judecății a 10 evazioniști, printre care se numără și nume grele la nivel național, cercetați penal pentru infracțiuni economice.

Este vorba despre un dosar instrumentat de DNA, prin prisma prejudiciului destul de mare, de 31 de milioane de euro, avându-I în prim plan pe mai mulți afaceriști, specialiști în tranzacții penale cu produse petroliere. Aceștia sunt: Racz Peter Attila, dispărut și dat în urmărire, după o condamnare de 7a ani de închisoare pentru evaziune, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, afaceriști cunoscuți pentru afaceri ilegale, acuzați acum pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Radu Nemeș, supranumit ”Regele Motorinei”, un apropiat al fostului șef ANAF-Sorin Blejnar, Răzvan Florin Capră, Nicolae Neacșu, Andrescu Florinel, Zsombor Pal Csaszar, Romulus Șoldan și Mihai Răzvan Olteanu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, potrivit DNA.

Așa cum precizam, în 2019, procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus trimiterea în judecată a celor enumerați, pentru un prejudiciu cauzat bugetului de stat de 31 de milioane de euro.

Numai că, din 2019 până în prezent, dosarul s-a aflat tot în cameră preliminară, întrucât procurorii  cereau începerea judecății, în timp ce inculpații le contestau și tot așa. După 2 ani, Curtea de Apel a decis definitiv începerea cercetării judecătorești a celor zece evazioniști.

Acuzațiile: operațiuni penale cu produse petroliere

Procurorii spun că, în perioada 2005-2007, trei dintre persoanele trimise în judecată au achiziţionat motorină în regim scutit de la plata accizelor, cu scopul obţinerii de produs petrolier şi combustibil lichid pentru centrale termice. În realitate, motorina era comercializată, cu ajutorul celorlalţi complici, către societăţi care deţineau benzinării.

În perioada 4.10.2005 – 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice. (…) În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale“, se precizează în comunicat.
Conform procurorilor, în documentele contabile ale societăţii au fost evidenţiate achiziţii de materie primă şi livrări nereale în scopul ascunderii activităţii infracţionale. Toate documentele contabile ale societăţii au fost arse în vara anului 2007, în timp ce erau “mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.

Procurorii susţin că bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 109.247.754 lei, echivalentul a peste 31 milioane de euro, ANAF constituindu-se parte civilă în dosar:

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei“.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii.

Regele Motorinei – prietenul lui Blejnar, arestat în SUA

DNA menţionează că Radu Nemeş a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare. Supranumit ”Regele Motorinei”, Radu Nemeș şi soția sa au fost arestaţi în martie 2014, în Statele Unite ale Americii, după o operaţiune spectaculoasă a FBI. Cuplul a ajuns celebru după ce au apărut informaţii din anchetă potrivit cărora ar fi cheltuit 200.000 de dolari la magazine de firmă, călătoreau doar la clasa I şi se cazau la hoteluri de lux. Cei doi soţi au fost aduşi pe 15 mai 2014 în România, și trimiși ulterior în judecată de DNA.

De remarcat că, prin absurd vorbind, dacă astfel de fapte s-ar fi petrecut pe vremea regimului comunist, toți cei zece indivizi ar fi fost condamnați la moarte, imediat și fără discuții, pentru subminarea economiei naționale.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.