La Cernavodă istoria va fi pusă în valoare. Se vor realiza Centrului Hamangia și Atelierul Gânditorul

0
256
Primăria Cernavodă

Primăria orașului Cernavodă a demarat o licitația publică pentru lucrări de execuție și dotare a construcțiilor în vederea realizării Centrului Hamangia și Atelierul Gânditorul. Investiția aferentă proiectului Restaurarea moștenirii culturale unice comune și promovarea produsului turistic comun Hamangia-Prima Civilizație a Vechii Europe are ca obiectiv realizarea unui ansamblu muzeal turistic dedicat civilizației străvechi Hamangia, ca parte a unui viitor produs turistic comun româno-bulgar centrat pe valorificarea sustenabilă a moștenirii și resurselor culturale eneolitioce de tip Hamangia, unice în spatiul dobrogean și în Europa.

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți valorificarea comună a moștenirii – Cultura Hamangia în Dobrogea românească și bulgară, prin acțiuni comune privind prezentarea și utilizarea moștenirii comune în scopul dezvoltării produsului turistic integrat comun „Hamangia”, promovarea și manafementul lui în comun. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Mai exact se propune realizarea unui ansamblu format dintr-o secție muzeală dedicată culturii Hamangia, denumită Centrul Hamangia și un atelier arheologic experimental destinat activităților practice de meșteșugărit după metode și materiale specifice perioadei eneolitice. Ambele componente ale investiției sunt dezvoltate în clădiri existente, una din ele în stare funcțională și găzduind în prezent Muzeul de istorie “Axiopolis” Cernavodă, cealaltă într-o clădire, abandonată, unde a funcționat un atelier de pielărie.

Contextul cultural

Cultura Hamangia, datată în prima jumătate a mileniului V i. Chr, a fost cunoscută mult mai târziu decât alte culturi neo-eneolitice din spațiul European, începând cu anii 1950-1960, o dată cu primele cercetări întreprinse de Dumitru Berciu la Baia — Hamangia, județul Tulcea. Ulterior, descoperirile de tip Hamangia făcute în așezările și necropolele de Ia Cernavodă și Durankulak – comuna Shabla, Bulgaria, au impresionat prin bogăție și diversitate. Cultura Hamangia este considerată ca fiind nivelul primei populații sedentare stabilite pe coasta occidentală a Mării Negre și prima civilizație străveche din spațiul European. Civilizația Hamangia se individualizeaza în lumea vechii Europe prin rafinamentul decorului ceramic realizat cu minimum de mijloace, prin tehnici de prelucrare a materialului litic, prin varietatea și bogăția podoabelor realizate din materiale rare (malahit – cupru, spondylus, glycimeris și dentalium, jadeite), prin practici ritual cu totul speciale (sacrificii de animale, cultul craniilor).

La Cernavodă, cele mai spectaculoase și bogate vestigii aparținând culturii Hamangia au fost descoperite în mai multe așezări și mai ales în necropola din punctul Columbia D cu peste 400 de morminte, folosite concomitent sau succesiv de mai multe comunități Hamangia. Inventarul funerar cuprindea topoare de piatră neperforate, vase ceramice de diferite tipuri și dimensiuni, diferite obiecte de podoabă (brățări de marmură și sponylus, mărgele și pandative de spondylus sau marmură, precum și perle de cupru, Renumite însă, devenite adevăratul brand al civilizației străvechi europene, sunt două realizări artistice unice, statuetele Gânditorul și Femeia șezând, descoperite în anul 1956 în necropola de la Cernavodă.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.