La sesizarea Focus Press, Primăria a promis că va face curățenie în pasajul din centrul orașului

0
544

În martie 2017, pasajul pietonal din apropierea Tomis Mall a fost un pic reparat și transformat într-o galerie de artă, în memoria lui Virgil Coman, fostul șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale. Acesta, însă, s-a degradat iar și este mizer, plin de praf și de păianjeni, cu vopseaua crăpată peste tot și mult mucegai. Primăria promite că va fi curățat în aceste zile și, apoi, reabilitat cu fonduri europene, odată cu întreaga arteră pietonală Ștefan cel Mare.

La nici patru ani de la inaugurare, Galeria de Artă „Virgil Coman“ din pasajul pietonal de lângă Tomis Mall nu mai este o galerie de artă. Este, din nou, doar un spațiu mizer, plin de mucegai și praf, cu vopseaua crăpată și mulți păianjeni. O imagine ce descrie multe locuri din Constanța, din păcate, lăsate în paragină, deși acesta, pentru că vorbim de centrul orașului, ar fi putut fi curățat și întreținut, măcar de ochii lumii. Dar pentru că reabilitarea lui a fost inclusă într-un proiect cu fonduri europene, în cadrul căruia, în sfârșit, ar trebui să demareze lucrările, în acest an, cândva, pasajul a fost lăsat de izbeliște, nu a mai contat pentru administrația locală, nici măcar cât să îl curețe. Deși zeci de persoane, dacă nu sute, trec zilnic prin el. Și deși este un spațiu dedicat unei personalități a acestui oraș. Dar așa știm noi, la Constanța, să ne respectăm valorile!

În urma sesizării Focus Press, reprezentanții Primăriei au promis că vor trimite o echipă pentru a verifica informațiile transmise și pentru a face curățenie în pasajul-galerie de artă. Cât despre reabilitarea lui, cu adevărat, nu doar câteva reparații minore (pentru a ascunde probleme sub preș), lucrările în acest sens vor demara în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu peste 88 de milioane de lei, la care Primăria mai adaugă alți 1,7 milioane de lei.

„Toate pasajele pietonale sunt în administrarea Confort Urban. Se va trimite o echipă să verifice și să curețe pasajul din centrul orașului. El va fi reabilitat în cadrul proiectului de modernizare a străzii Ștefan cel Mare și a Bulevardului Ferdinand. Având în vedere că era cuprins în proiectul de modernizare a zonei pietonale cu fonduri europene, nu puteau fi alocate alte fonduri, din bugetul local, pentru reabilitarea lui“, ne-a declarat Ionela Bărboi, inspector în cadrul Compartimentului Comunicare și Relații Mass-Media din cadrul Primăriei Constanța.

Știți, proiectul acela cu care se lăuda fosta administrație locală, de transformare a străzii Ștefan cel Mare într-o esplanadă pietonală modernă (și nu numai), acea junglă urbană, așa cum îi plăcea lui Decebal Făgădău să spună. Proiect despre care a vorbit și actuala administrație locală, care a trimis un comunicat în ianuarie a.c., în care preciza că vor începe lucrările în perioada imediat următoare. Dar despre care apoi, în februarie, primarul Vergil Chițac ne anunța că nu pot demara deoarece nici acum, deoarece încă nu a fost stabilit constructorul. Încă se analizează ofertele și toată lumea ține pumnii strânși în speranța că rezultatul licitației nu va fi contestat. Altfel, mai așteptăm până la anul.

Așadar, deocamdată Primăria doar curat poate să facă în pasajul pietonal din centrul Constanței. Măcar asta să facă, săptămânal. Se poate?

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.