Începerea judecății se lasă așteptată în dosarul penal al fraților Livadariu, acuzați pentru comiterea de infracțiuni economice, trimiși în judecată încă de anul trecut, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat ancheta și au trimis dosarul în instanță, pentru soluționare.
La sfârșitul lunii octombrie 2023, procurorii DIICOT au trimis în judecată mai mulți evazioniști cu „renume“ la nivel național, mai ales că au mai fost cercetați și în alte dosare.
Vorbim despre Ion Livadariu, Dumitru Costache, Emil Romulus Ciobanu și Costin Teodoru, trimiși în judecată alături de firmele Masada Internațional și Economu International Shipping Agencies, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Dosarul a fost înregistrat, în data de 31 octombrie, pe rolul Tribunalului Constanța, însă, din câte se pare, pe fondul cauzei încă nu a fost fixat niciun termen de judecată, întrucât dosarul trebuie să treacă prin filtrul Camerei preliminare, unde un judecător trebuie să verifice legalitatea rechizitoriului și a materialului probator. Întrucât nu a fost luată nicio decizie în acest sens și au fost acordate șase termene până la soluționare, apoi încă patru până la finele lunii august, în care pronunțarea a fost amânată, situația în acest dosar este încă incertă. Ultima amânare a pronunțării, în camera de consiliu, a fost dispusă vineri, 30 august, pentru data de 10 septembrie.
Cine sunt persoanele implicate
Despre o parte dintre inculpații menționați au mai fost scrise articole, de-a lungul timpului, mai ales că, așa cum arătam mai sus, au apărut alături de unele nume cu rezonanță, unul dintre ele fiind Peter Attila Racz, despre care presa constănțeană scria în urmă cu circa 13-14 ani, în contextul mafiei de la o microrafinărie de la Năvodari. Alte persoane care apăreau în ambele dosare sunt Dumitru Costache și Ion Livadariu.
La vremea respectivă, procurorii au stabilit că Racz Peter Attila (şeful grupării), Ion Livadariu și fratele său, Stelian Livadariu, și împreună cu Dumitru Costache, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere, ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 87.386.308,61 lei (peste 20 de milioane de euro).
În demersul lor, aceştia au folosit antrepozitul fiscal al SC Texas Grup SRL Slobozia, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. În concret, în cursul anilor 2009 – 2010, inculpaţii care au constituit grupul i-au instigat pe reprezentanţii legali ai SC Texas Grup SRL să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex), pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei, în mod fictiv, achiziţia de la firme-fantomă a unei alte materii prime (păcură neconformă), necesare fabricării aşa-zisului produs finit. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC Texas Grup SRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme-fantomă, însă, în realitate, motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi în judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi-fantomă.
Sumele de bani obţinute în mod ilegal în modalitatea descrisă mai sus au ajuns în posesia membrilor grupului, prin retrageri în numerar din conturile bancare, prin intermediul firmelor-fantomă, pe baza unor documente care justificau achiziţii fictive de cereale sau fier vechi sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legătură cu aceste operaţiuni.
Daniel ALBU