Mai multe localuri din Vama Veche își îngrădesc plajele: ABADL le-a avertizat din aprilie să nu facă acest lucru

0
2255

Reprezentații locației Stuf din Vamă susțin că îngrădesc plaja pe care au închiriat-o pentru a putea respecta restricțiile impuse pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2. Și nu ar fi singurii care ar face acest lucru. Potrivit mai multor vamaioți, și Yuva și Amphora, și Plaja de Carte ar face același lucru. Așteptăm cu interes controalele A.B.A.D.L., care vor confirma sau infirma aceste informații, și legalitatea împrejmuirii plajelor din Vama Veche.

Carmen Popa, reprezentantul Stuf Vama Veche, a declarat pentru Focus Press, că s-a decis îngrădirea plajei pe care o administrează pentru a proteja bunurile locației pe timpul nopții și pentru a se putea controla numărul persoanelor care vin la Stuf seara. Gardurile ar fi montate doar seara, în jurul orei 20.00, și demontate la răsăritul soarelului, la ora 5.00, în fiecare zi.

„Delimitarea teritorului se realizează în contextul pandemic, fiind singura modalitate prin care putem controla numărul de persoane care participă la programul de seară, asigurând distanțarea socială. Fără această delimitare, nu putem controla numărul de persoane care se adună pe segmentul de plajă pe care îl avem în administrare și pentru care suntem responsabili. Vă invităm să faceți o plimbare noaptea pe plajă, pentru a înțelege situația. (…) Limitarea numărului de persoane ne permite asigurarea curățeniei pe plajă, realizată de angajații noștri de mai multe ori pe zi. Vă invităm să faceți o plimbare pe plajă dimineața, pentru a vedea mormanele de gunoaie lăsate peste noapte, pe plajele neîngrădite“, susține Carmen Popa.

Potrivit acesteia, localul ar fi fost amendat, anul trecut, deoarece existau mai multe persoane pe plajă decât permitea legislația în sezonul estival 2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, astfel că trebuie să controleze numărul celor care vin la Stuf.

Reprezentantul Stufului vamaiot ne-a declarat și că mai sunt alți administratori de plajă care aplică astfel de măsuri în contextul pandemic actual, iar potrivit mai multor vamaioți, și Yuva și Amphora, și Plaja de Carte ar împrejmui suprafețele de nisip.

Că trebuie luate toate măsurile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus inclusiv în locațiile de pe plaja din Vama Veche este absolut corect, dar asta nu înseamnă că suprafețele de nisip pot fi îngrădite. Așa cum menționam în articolul anterior, Ordonanța de Urgență nr. 19/22 februarie 2006, privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, arată clar că operatorii au obligația să permită accesul liber pe plajă și circulația persoanelor în spațiul plajei. În tot spațiul plajei, nu numai pe bucata pe care vor agenții economici.

Aceștia au și fost avertizați de către A.B.A.D.L., pe 26 aprilie a.c., să nu facă acest lucru, să nu împrejmuiască plajele, printr-o adresă transmisă tuturor operatorilor care au închiriat suprafețe de nisip pe litoralul românesc.

Chiar dacă Stuf a trimis o adresă către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin care a solicitat acest lucru, după cum ne-a declarat Carmen Popa, reprezentanți ai instituției ne-au informat că nimeni nu va semna un asemenea aviz, deoarece este ilegal. Nici nu există în legislație o prevedere ce permite eliberarea unui astfel de document.  

Conform reprezentanților Prefecturii Constanța, controlul numărului maxim admis de persoane pe o plajă, pentru a se respecta distanțarea socială, se efectuează prin monitorizare activă, iar pentru estimarea capacității maxime a plajei, cu menținerea distanței fizice, se pot folosi proiecții de date anterioare, așa cum se precizează în Ordinul comun al miniștrilor Sănătății, Economiei și Mediului pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de operare a plajelor turistice.

Așteptăm cu interes controalele inspectorilor A.B.A.D.L. pe plajele din Vama Veche, așa cum ni s-a transmis în urma sesizării Focus Press, care vor stabili legalitatea deciziilor operatorilor de plaje și care dintre aceștia consideră că pot îngrădi suprafețele de nisip, pentru a se putea controla numărul persoanelor care merg pe plajă.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.