Manevre cu un teren retrocedat ilegal în Mamaia: cum îl pun la adăpost proprietarii, cu ajutorul patronilor de la Loft

0
6171

De dată recentă, pentru un teren din staţiunea Mamaia a fost emis un certificat de urbanism în vederea construirii unui nou club. Nimic neobişnuit, doar că terenul la care facem referire este unul retrocedat ilegal. Focus Press a adus în atenţia opiniei publice acest caz şi în urmă cu o săptămână, însă acum revenim cu detalii care ar trebui să atragă atenţia şi noului primar ales al municipiului Constanţa.

Pe un teren retrocedat ilegal (B-dul Mamaia nr. 564, lot 1.) a funcţionat, până la momentul în care a ars din temelii, clubul Bamboo din Mamaia (rebotezat Le Gaga, apoi Silence). Situaţia juridică incertă a terenului nu l-a împiedicat pe unul dintre proprietarii clubului, Joshua Castellano, să spere că va reamenaja ceva în acel perimetru. Ghinion! Proprietarul lotului, în ciuda situaţiei litigioase existente (teoretic, Primăria Constanţa ar trebui să recupereze acest teren), a decis să întrerupă contractul cu Joshua Castellano şi să încheie un nou „aranjament” cu patronul altui club din Mamaia – Dan Măluşel de la Loft. Cam aceasta este “istoria” pe scurt.

Oricum, lui Joshua Castellano nu îi mergea deloc bine afacerea şi devenise „tradiţie” să îi ia foc cluburile atunci când intra în impas financiar – cel puţin aşa spun gurile rele din lumea mondenă.

În condiţiile descrise mai sus, continuăm prin a reitera că terenul aparţine SC Habitat, firmă care i-a reziliat lui Joshua Castellano contractul de închiriere imediat după ce a ars clubul Silence. Motivul: întârzieri la plata chiriei şi apariţia, în peisaj, a unui nou pretendent: proprietarii altui club (cei de la Loft), care plănuiau să se extindă şi care au speculat de minune momentul.

Totuşi, există o problemă, în afară de aceea că terenul face parte din loturile retrocedate ilegal în mandatul de primar al lui Radu Mazăre: Joshua Castellano s-a adresat instanţei, contestând rezilierea contractului de către SC Ambient. Joshua se judecă să recupereze terenul pentru că el deţine o bucată de plajă în aceeaşi zonă (închiriată de la Apele Române). În absenţa terenului, ar putea să piardă şi plaja, căci ce afacere cu şezlonguri şi umbreluţe ar funcţiona îndestulător dacă alături e clubul concurenţei?

De cealaltă parte, proprietarul terenului, SC Habitat, trebuia şi trebuie să scape urgent de problematicul Joshua Castellano. De ce? Pentru că, prin decizia de instanţă, terenul trebuie să fie recuperat de Primăria Constanţa. Şi cum terenul nu are nici o construcţie (clubul a ars), e atât de simplu de recuperat! Cu alte cuvinte, SC Habitat riscă în orice moment să piardă tot. Din câte se pare, Habitat nu dispune nici de banii necesari să construiască repede ceva, pentru a avea drept de preemţiune, aşa că apariţia celor de la Loft a fost “mană cerească” (sau plan bine pus la punct de nişte băieţi deştepţi).  

Aşadar, planul este simplu: Loft închiriaza terenul de la Habitat (discutabil întrucât există şi un litigiu cu Joshua Castellano pe acest subiect),  plăteşte o chirie simbolică, depune actele pentru o construcţie uşoară şi, uite aşa , la vară avem un nou club pe acest teren . Lucru bun, dacă este să ne gândim că, de fapt, cluburile sunt un motor al turismului în Mamaia.

Şi, totuşi, unde este problema?

Problema este că, punând o construcţie pe terenul SC Habitat, când primăria va dori să îşi recupereze terenul (parte din dosarul retrocedărilor ilegale), va avea o mare problemă. Primăria nu va mai putea face ceea ce doreşte pe acest teren, pentru că tot primăria a autorizat o construcţie pe acest teren. Concluzie: cei de la Loft şi proprietarii terenului îşi rezervă dreptul de a folosi, iar ulterior de a dobândi cu prioritate înapoi terenul de la primărie.

Cu alte cuvinte, Primăria Constanţa se încurcă singură pentru a nu putea dobândi terenul liber de sarcini. Iar în astfel de condiţii, primăria va ajunge să dea lotul aceluiaşi proprietar.

Având în vedere zona şi specificul acesteia, fără îndoială că terenul ar trebui să aibă destinaţie pur comercială; la fel, nimeni nu spune că acolo ar trebui să funcţioneze un club. La fel, nimeni nu contestă că cei de la Loft se pricep la clubbing. Problema o reprezintă însă blocurile care se pot face in spatele clubului si modul în care această poveste îi ajută pe cei de la Habitat şi Loft să îşi păstreze terenul.  

Oare n-ar fi fost mai interesant dacă primăria ar fi recuperat terenul şi ar fi organizat o licitaţie la care să se bată dezvoltatorii imobiliari? N-are nevoie Constanţa de bani? Chiar suntem curioşi care este viziunea noii administraţii locale pe acest subiect.  

Am putea zice că este timp să aflăm părerea actualei administraţii, dar am greşi, pentru că Habitat & Loft au deja certificat de urbanism, trec de avizul de mediu şi, uite-aşa, pot avea autorizaţie înainte ca primarul ales Vergil Chiţac să găsească uşa de la noul său birou din primărie.

Citeşte şi:

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.