Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, apel la “muncă decentă”

0
2050

Cadrele medicale din Constanța au ajuns la capătul puterilor. Epuizați din cauza pandemiei de COVID-19 și sătui de promisiuni fără acoperire, angajații din spitale au intrat în grevă japoneză și își cer drepturile legale. Principalele revendicări ale sindicaliștilor din sănătate sunt de natură salarială. Eforturile și sacrificiile salariaților din sănătate aflați în prima liniei a luptei împotriva COVID-19 necesită recunoașterea și recompensa lor prin instituirea unor soluții/instituții adiționale celor deja existente.

De asemenea, cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța s-au alăturat și ei apelului lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente inițiat de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Munca decentă presupune onorarea obligației guvernanților și angajatorilor de-a ne asigura siguranța și de a ne proteja sănătatea. Siguranța noastră reprezintă totodată o condiție necesară pentru siguranța pacienților. Siguranța noastră este condiționată de asumarea unor standarde cantitative și calitative în privința echipamentelor individuale de protecție și respectarea lor. Munca decentă implică, de asemenea, tratamentul echitabil al tuturor salariaților din sănătate prin creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de salariați începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022, plata gărzilor cu tariful normei de bază și raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale. Guvernul trebuie să aibă decența de-a elabora normele de aplicare a Legii nr. 56/2020, acordând dreptul legal la pensia de urmaș tuturor colegilor/colegelor decedați/decedate în urma luptei împotriva pandemiei COVID-19. Diferența dintre prevederile legale și drepturile reale de care beneficiază urmașii celor decedați este dezonorantă pentru guvernanți și demoralizantă pentru toți cei care lucrăm în sănătate“, susțin cadrele medicale.

Munca decentă implică respectarea tuturor drepturilor legale ale celor care sunt implicați în lupta împotriva pandemiei COVID-19. “Avem nevoie să ne sprijiniți în obținerea acestor drepturi, eliberându-ne astfel de stresul suplimentar generat de grija față de drepturile noastre salariale esențiale“, mai susțin cei din sistemul sanitar românesc.

Medicii spun că au urgent nevoie de următoarele măsuri:

  • Finanțarea și acordarea sporului de până în 30% (prevăzut de Legea nr. 56/2020, respectiv Ordinul nr. 1070/2020) pentru toți lucrătorii din sănătate care au acest drept. Acordarea acestui drept și pentru perioada stării de alertă.
  • Acordarea sporului pentru combaterea epidemiei pentru toți cei care lucrează în unitățile și secțiile care tratează pacienți COVID-19/SARS-CoV-2 și suspecți COVID-19/SARS-CoV-2.
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim, adaptându-le astfel la contextul creat de pandemia COVID-19, caracterizat de accentuarea gradului de pericol și stres.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.