Medicul Constantin Dina, despre “Colectiv”: “Felicit regizorul. Acest documentar surprinde realitățile unui sistem medical care trebuie urgent îmbunătățit”

0
219

Lungmetrajul „Colectiv” a fost nominalizat, luni, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. În acest documentar apare și medicul constănțean Constantin Dina, șeful Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății, detașat pentru o perioadă în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților, dar și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Nominalizările documentarului COLECTIV la premiile Oscar sunt binevenite și importante pentru imaginea României, la fel și desemnarea la categoria “cel mai bun documentar” în cadrul Premiilor Academiei Europene de film și nu numai!

Acest documentar observațional surprinde realitățile unui sistem medical care trebuie urgent îmbunătățit prin crearea unei legislații clare în domeniu, prin prioritizarea unor investiții acolo unde sunt necesare și prin fermitatea unor decizii care să ducă la o reformă în adevăratul sens al cuvântului.


Felicit regizorul Alexander Nanau pentru nominalizările la premiile Oscar, fiind cred că primul documentar românesc de acest fel nominalizat la premiile Acadmiei Americane de Film“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Constantin Dina.

În 2020, filmul „Colectiv” a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite.

La categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează în 2021 cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, coproducţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anunţate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas. Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.