Modernizarea sistemului de iluminat public de pe 26 de străzi din Constanța costă peste 6,8 milioane de lei

1
1503
Bulevardul Tomis - Foto: Primăria Constanța

Consilierii locali constănțeni au aprobat joi, 11 august a.c., documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Iluminare eficientă și gestionare inteligentă a energiei pe 26 de străzi“.

Primăria Constanța vrea să depună proiectul pentru a obține finanțare de maximum 6 milioane de lei, de la Administrația Fondului de Mediu, în cadrul Programului privind sprijinirea eficienței economice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

Proiectul prevede înlocuirea corpurilor existente, echipate cu lămpi cu vapori de sodiu, cu corpuri eficiente energetic (aparate folosind tehnologia LED) și cu durată mare de viață pe toți stâlpii de pe 26 de străzi. Acestea sunt: Primăverii, Chiliei, Nicolae Filimon, Unirii, Ion Rațiu, Poporului, Portiței, Nicolae Iorga, Ion Lahovari, Mihai Viteazu (tronsonul str. Poporului – str. Griviței), Bulevardul IG Duca (tronson B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Ștefan cel Mare), I.L. Caragiale (tronson B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Corbului), Fulgerului, Ion Roată, Pelicanului, Vârful cu Dor, Democrației, Pandurului, Liliacului, Viorelelor, Brizei, Mangaliei, Ștefan Mihăileanu (tronson str. Ștefan cel Mare – str. Nicolae Iorga), Răscoalei 1907 (tronson B-dul Mamaia – str. Ștefan cel Mare), Bulevardul Tomis (tronson B-dul Al. Lăpușneanu – B-dul Ferdinand) și Bulevardul Ferdinand (tronson str. Mihai Viteazu – Gară).

De asemenea, în cadrul proiectului, dacă acesta va fi declarat finanțabil, se va instala un sistem de dimare/telegestiune, care să permită reglarea fluxului luminos: la nivelul punctelor de aprindere ce deserversc străzile și fiecare corp de iluminat cu tehnologie LED va fi prevăzut cu un controller individual, astfel încât să se poate comanda unitar sistemul de iluminat public, de la nivelul dispeceratului local. În plu, vor fi înlocuite cablurile de legătură între rețea și corp, și clamele de conexiune a coloanei la rețea.

Potrivit DALI realizat de Luxten Lighting Company SA, valoarea totală a investiției este de 6.843.347,48 lei, TVA inclus, din care valoarea lucrărilor este de peste 6,4 milioane de lei. Primăria Constanța va contribui cu aproape 844.000 de lei, din bugetul local.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Lampile de pe Tomis ,si Ferdinand au fost instalate acum 5 ani.Raspunde cineva , proiectant , constructor ,beneficiar pentru esecul instalarii lor si al inlocuirii actuale? Distanta mare intre stalpii noi instalati si lampile de o calitate proasta au adus cele doua bulevarde in bezna . Aceeasi firma le schimba?, macar au fost facute masuratori pentru a instala corpuri de iluminat corespunzatoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.