Nici n-a început școala și a început scandalul: protest la Inspectoratul Judeţean Şcolar Constanţa

0
796
Şcoala gimnazială nr. 1 Siliştea

În cursul zilei de marţi, mai mulți profesori și părinți din Siliștea au năvălit la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pentru a cere socoteală inspectorului general pentru schimbarea directorului școlii din localitate, noul director fiind demis după doar două ore de activitate, se pare. Inspectorul școlar general constănțean susține că este vorba de o inflamare totală din cauza unui orgoliu local și că a încercat, ieri, să detensioneze situația.

Marți, 1 septembrie a.c., a fost instalat un nou director în funcție la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Siliștea, fostului manager expirându-i detașarea în interesul învățământului la sfârșitul lunii august 2020. „Noua doamnă director a fost propusă în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru ocuparea funcției de director al școlii din Siliștea, a primit avizul membrilor C.A., așa că a fost detașată în interesul învățământului în comună“, ne-a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general al I.S.J. Constanța.

Profesorii și părinții elevilor care învăță la Școala Gimnazială nr. 1 din Siliștea nu au fost, însă, de acord cu această schimbare, așa că ieri au venit la Constanța, la Inspectoratul Școlar Județean, pentru a cere rămânerea în funcție a fostului director, astfel nu își mai aduc copiii la școală. Alături de ei, primarul comunei Siliștea, Mihai Soare, care a fost rugat insistent de aceștia să îi însoțească, pentru a avea mai mulți sorți de izbândă în fața inspectorului școlar general.

„Marți au fost înștiințat că mai mulți părinți s-au strâns în curtea școlii, nemulțumiți, deoarece ar fi fost schimbat directorul unității de învățământ din comuna noastră. Am fost chemat la școală să mediez această problemă, am participat și la Consiliul Profesoral, niciunul dintre profesorii din școală nu o doreau pe această nouă doamnă director. Nici eu nu sunt de acord, deoarece aceasta are ore la Medgidia de la 8.00 la 12.00, la o grădiniță, și ajunge la școala din Siliștea abia la ora 13.00, în fiecare zi? Noi avem ore de dimineață la școală, conform calendarului aprobat de Direcția de Sănătate Publică Constanța, deci când sunt copiii, în școală nu avem director. Cum pot eu să îmi asum siguranța elevilor, când directorul nu este la școală? În plus, doamna nu a mai condus nicio școală, este educator, cum poate să conducă acum, în această perioadă dificilă, o școală gimnazială?“, ne-a declarat primarul Mihai Soare.

Inspectorul școlar general constănțean Sorin Mihai recunoaște că doamna detașată la Siliștea nu a mai condus o unitate de învățământ, dar asta nu înseamnă că nu o poate face: „Păcat că s-a ajuns într-o zonă pătimașă și nu i se dă o șansă să performeze, să demonstreze că poate conduce o școală. Acesta nu este un criteriu de alegere. În cazul unui concurs, puteau să participe profesori de oriunde, nu? Atunci de ce trebuie să fie pus în funcție doar un profesor din școala gimnazială respectivă, așa cum mi-au solicitat părinții și profesorii din Siliștea? Consider că este o situație de inflamare totală din cauza orgoliului local, nu din alte motive“.

Care este soluția, ce se va întâmpla? Vom afla săptămâna viitoare. Noua doamnă director va depune la Inspectoratul Școlar Județean Constanța un punct de vedere cu privire la evenimentele petrecute pe 1 septembrie a.c., mai ales că se pare că aceasta ar fi fost demisă de către Consiliul Profesoral al Școlii Gimnaziale nr. 1 din Siliștea după numai două ore de la sosirea sa în unitatea de învățământ. Consiliul de Administrație al I.S.J. Constanța va lua o decizie după studierea documentelor și aflarea tuturor punctelor de vedere.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.