O școală din Constanta nu le dă voie cu pachet elevilor, deși în ordinul comun de funcționare a unităților de învățământ nu se prevede acest lucru!

2
4843
Elevii la scoală

După luni de zile în care elevii români au participat la cursuri prin intermediul platformelor online, iată că în semestrul al doilea, care a început luni, 8 februarie a.c., aceștia se întorc fizic în bănci, în unitățile de învățământ.

Însă, se întorc cu o listă de reguli pe care trebuie să le respecte astfel încât virusul Sars-Cov-2 să nu se răspândească printre aceștia.

Cu toate acestea, elevii români au de dus în cârcă, pe lângă regulile de igienă, care oricum țin de educație, și alte norme pe care fiecare unitate de învățământ din județul Constanța le impune.

Unde mai punem că cea mai mare ”lipsă” o reprezintă materia în sine care trebuie recuperată, cum și când? Inspectorul școlar general județean, Sorin Mihai a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press faptul că în semestrul al II-lea încep activitățile remediale (vezi AICI): „Cu certitudine elevii vor putea recupera ce nu s-a predat până acum sau nu au înțeles. Astăzi (02.02.2021 – n.r.) am avut o videoconferință cu ministrul Sorin Cîmpeanu și ne-a pus în vedere că este în lucru o ordonanță de urgență în legătură cu fonduri pe care le vom primi tocmai pentru activitățile remediale și nu numai, deci activități suplimentare față de ceea ce înseamnă strict orarul fiecărui elev”.

Dar să ajungem la partea cu adevărat interesantă, semnalată de câteva mămici ziarului Focus Press: copiii nu au voie cu pachețel, aşadar, părinții trebuie să-şi oblige micuţii să ia micul dejun înainte de a pleca la școală – adică undeva la ora 07.00, să le ţină de foame până la 11.30, când termină orele. Asta se precizează în regulamentul redactat de conducerea Şcolii 43 ”Ferdinand” din municipiul Constanța.

Extras din regulament

”Programul, începând de luni, 8.02.2021, va fi 8:00- 11:30, cu ora de 45 minute și pauza de 10 minute. Intrarea elevilor în școală se va realiza pe poarta de la intrarea cadrelor didactice( la fel ca în semestrul I), în intervalul 7:30- 7:55, după care porțile și ușile unității de învățământ se vor închide, neavând pază.

Elevii nu vor avea pachețel, decât sticla de apă. Rugămintea este să mănânce dimineața, astfel încât să reziste până la 11:30.

Vor avea la ei, exact ca în toamna, mască de schimb și dezinfectant propriu. În clasă există dezinfectant, spirt, șervețele, dar e bine ca fiecare să aibă și propriul dezinfectant.

Luni, cei mici vor avea în ghiozdan toate caietele speciale, precum și caietele cu foaie velină, dictando și cel cu pătrățele.

Părinții elevilor care în primul semestru au fost exclusive online și acum doresc să- i trimită la școală- realizează o cerere de revenire la școală. Dacă rămân în online, adeverința rămâne valabilă, nu se aduce alta.”

Însă, conform ordinului comun aprobat de Ministerul Educației și Ministerul Culturii este prevăzut că : ”Elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.), nu că nu ar avea voie cu pachet în unitatea de învățământ. (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/237071)

Mai mulți părinți consideră că acest aspect este greșit pentru că nu toți copilașii vor să mănânce la orele dimineții, ori, chiar dacă servesc micul dejun acasă, tot vor mai simți nevoia de o gustare înainte de ora prânzului.

Totodată, mai mulți părinți se plâng că ghiozdanul pe care trebuie să îl care elevii în spate este prea greu, iar asta pentru că trebuie să fie prezenți în clase cu toate caietele pe care au lucrat în tot acest timp.

Contactat de Focus Press, inspectorul școlar general județean, Sorin Mihai a declarat că știe despre această situație dar se va remedia în scurt timp:

”Au mai fost astfel de situații, referitoare la scenariul după care vor funcționa unele unități de învățământ din județul Constanța, iar despre cazul de la Școala 43 ”Ferdinand” mi s-a adus la cunoștință faptul că există acest punct în acel regulament de funcționare (cel referitor la pacheţel – n.r.), dar se va remedia cât de curând pentru că în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății scrie clar că elevii nu au voie să facă schimb de pachet, nu că nu au voie cu pachet în unitățile de învățământ.”

Unitățile de învățământ din județul Constanta s-au redeschis în trei scenarii, în funcție de rata de incidență la mia de locuitori din fiecare localitate.

Scenariul 1Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori
– Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori –
a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul 3Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori –
a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studi

Loredana MIHAI

2 COMENTARII

  1. Nu este unica, acea scoala, iar parintii -majoritatea- sunt prea slabi sa comenteze. Inclusiv la scoala fetitei mele -Scoala Mihai Eminescu din Dej, jud. Cluj, invatatorii sunt lasati sa faca ce vor ei, acestia le-au interzis copiilor sa manance sau sa-si aduca mancare din septembrie, anul trecut! Este incalcarea unui drept fundamental, prevazut nu doar in Constitutie si in legile speciale, ci si in toate tratatele internationale la care Romania este parte. Adica ei au dreptul sa faca ce vor, nu i-a obligat nimeni nici sa se vaccineze, dar la copii vin numai cu interziceri si pretentii. Numai presa poate fi vocea poporului, asa ca va rog sa faceti publice toate neregulile si sa presati institutiile sa isi faca treaba. Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.