Pacienții asimptomatici, evaluați la domiciliu. DSP: “Mulți constănțeni confirmați cu SARS-CoV-2 refuză să meargă la spital”

0
1718

Cazurile de COVID-19 sunt într-o continuă creștere și suntem tot mai aproape de noi restricții. Spitalele din Constanța sunt aproape pline. De la debutul pandemiei, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 3.752 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 85 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate. Starea de alertă a fost prelungită din 15 septembrie, pentru 30 de zile. Luna aceasta sunt toate șansele ca starea de alertă să se prelungească din nou. Constănțenii se declară bulversați de toate măsurile impuse de autorități și spun că nici până acum nu știu în mod concret care sunt pașii de urmat în cazul în care prezintă simptomatologie specifică COVID-19. Ministerul Sănătății pregătește noi reguli de internare pentru bolnavii de COVID. Asimptomaticii şi cei cu forme uşoare nu vor mai sta internaţi, tocmai pentru a lăsa locul persoanelor cu risc crescut și forme mai grave. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Astfel, bolnavii COVID, asimptomatici, vor fi evaluați la domiciliu de medicul de familie. Apoi vor fi programați pentru investigații. Asta pentru a reduce aglomerația din spitale.

„Asimptomaticii, odată cu primirea rezultatului ar trebui să anunțe medicul de familie DSP sau cu ambulanța să se prezinte la un spital de boli infecțioase. În acest moment tot ce înseamnă asimptomatic, un test pozitiv merg și aglomerează tot ce înseamnă primirile urgențe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare și chiar luni vom avea această întâlnire, dând și o nouă direcție, asimptomaticii vor fi evaluați la domiciliu și programați pentru investigațiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidități vor rămâne pe internare în continuare. Simptomaticii fără comorbidități vor primi un tratament, vor fi evaluați și vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem pregătită o colaborare cu medicii de familie atât prin contracte suplimentate cu Casa de Asigurări pentru monitorizare în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz, precum și posibilitatea de prestări servicii pe care o vor avea cu direcțiile de sănătate publică”, susține ministrul Nelu Tătaru.

Pacienții care au forme ușoare de COVID-19 ar urma să fie tratați acasă, sub stricta supraveghere a medicilor de familie, care ar urma să îi consulte zilnic, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În cazul în care starea acestora se agravează, ei trebuie să sune de urgență pentru a cere ajutor de specialitate. Anunțul ministrului Sănătății, care vrea să îi trimită pe medicii de familie la domiciliul pacienților infectați cu coronavirus, a stârnit nemulțumirea medicilor, care spun că nu dispun nici de echipamente de protecție, nici de mașini care să poată fi decontaminate.

În plus, medicii de familie cer demiterea urgentă a lui Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban, care a comentat astfel nemulțumirile lor: “E ca la militari, îi trimiți la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”. După ce doctorii s-au plâns că nu au mijloacele necesare pentru a-i îngriji pe bolnavii de COVID-19 care vor rămâne acasă, premierul, Ludovic Orban, spune că va discuta cu reprezentanții medicilor de familie și cu ministrul Sănătății pentru a stabili niște reguli mai clare și anumite beneficii.

Declaratii susținute de premierul Ludovic Orban, după vizita la Direcția de Sănătate Publică din București #LudovicOrban #DSPBucuresti

Declaratii susținute de premierul Ludovic Orban, după vizita la Direcția de Sănătate Publică din București#LudovicOrban #DSPBucuresti

Publicată de Guvernul României pe Sâmbătă, 10 octombrie 2020

“Trebuie stabilită modalitatea de implicare a medicilor de familie. Sunt mulți medici de familie cu care am vorbit eu și au pacienți pozitivi cu care sunt într-o permanenta consultare, urmăresc evoluția stării de sănătate. Împreună cu domnul ministru si cu reprezentanții medicilor de familie, va trebui să stabilim niște reguli mai clare si, eventual, beneficiile pe care le au medicii de familie în lupta cu COVID-19, pentru serviciile medicale pe care le furnizează”, a spus premierul Ludovic Orban.

Declarație de presă, susținută de Preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, dupa vizita la Institutul Național de Sănătate Publică

Declarație de presă, susținută de Preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, dupa vizita la Institutul Național de Sănătate Publică

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Vineri, 9 octombrie 2020

Până când autoritățile se lămuresc cum se va proceda cu românii confirmați cu SARS-CoV-2, menționăm că diagnosticarea infecției la nivelul unităților sanitare se realizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) prin recoltarea exsudatului nazofaringian sau orofaringian pentru detecție, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare. Persoanele cu simptomatologie specifică pentru COVID-19, care contactează sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112 sau medicul de familie, vor fi transportate cu ambulanța, respectând protocolul de transport al pacientului suspect COVID-19, la o unitate sanitară desemnată prin hotărâre a Guvernului sau prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Se solicită Serviciul de Ambulanță prin 112 și Serviciul de Ambulanță va ști să-i direcționeze către spitalele corespunzătoare. Dacă ei se deplasează singuri și se testează, iar rezultatul este pozitiv, toate rezultatele sunt direcționate către DSP Constanța. DSP Constanța i-a legătura cu persoana în cauză și cu Serviciul de Ambulanță și se va deplasa o ambulanță, pentru a duce pacientul la spital, iar medicul curant va decide pașii de urmat conform Ordinului nr. 1513”, a explicat, pentru Focus Press, prin apel TELVERDE, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța din cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru

Declarații de presă susținute de ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru#NeluTataru #GuvernulRomaniei

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Miercuri, 7 octombrie 2020

O persoană testată pozitiv COVID-19 va fi preluată de către ambulanță de la domiciliul acesteia. “În cazul în care v-ați testat la un laborator, vă duceți la domiciliu și așteptați rezultatul testului și nu părăsiți domiciliu până nu aveți rezultatul. Dacă se confirmă, preluarea se face de acasă”, conform reprezentantului DSP. În acest caz se declanșează ancheta epidemiologică de către DSP, iar contacții intră în carantină. “În urma anchetei epidemiologice efectuate de DSP Constanța aceștia rămân acasă și se primesc deciziile de izolare la domiciliu prin IPJ Constanța. Perioada de izolare este stabilită în funcție de ancheta epidemiologică”, mai spun specialiștii DSP din Constanța.

Spre exemplu, o constănțeancă testată joi, 8 octombrie a.c., a primit rezultatul abia luni, 12 octombrie a.c., fiind confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2. De precizat că în toată această perioadă, pacienta a avut stări febrile, simptome specifice bolii, a anunțat DSP și a rămas izolată la domiciliu.

Medicul examinator va decide internarea bolnavului în spital

Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie sau intervenție medico-chirurgicală, nu poate fi condiționată de prezentarea unui buletin cu rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2, conform Ordinului nr. 1513, publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Evaluarea clinică și paraclinică a tuturor pacienților, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, se va face în condiții de precauții pentru boli cu transmitere aeriană, prin secreții respiratorii. Medicul care a examinat bolnavul va decide în funcție de statusul confirmării, de rezultatele consultului clinic și de rezultatele examenelor paraclinice, internarea bolnavului în secția de spital, în spații special desemnate sau în locații alternative atașate unităților sanitare sau izolarea la domiciliu, în conformitate cu algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19.

Pacienții suspecți, izolați în zone-tampon ale unității sanitare

Conform Ordinului nr. 1513, în așteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de COVID-19, pacienții suspecți vor fi izolați în zone-tampon ale unității sanitare unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 și au fost recoltate probele biologice sau în spații special desemnate sau locații alternative atașate unităților sanitare, desemnate la nivel local, după caz. Pacienții vor fi izolați în cameră individuală cu grup sanitar propriu, în condiții de precauții pentru infecții cu transmitere prin secreții respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli: intubație oro-traheală, bronhoscopie, ventilație non-invazivă, gastroscopie, manevre de resuscitare), și vor primi asistența medicală necesară pentru a nu li se agrava starea clinică. Personalul medical care efectuează manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescută la infecție, va fi echipat corespunzător, conform recomandărilor INSP, referitoare la îngrijirea în secțiile de terapie intensivă a pacienților pozitivi SARSCoV-2.

Pacienții cu suspiciune înaltă de COVID-19, în baza unei imagini radiologice sau tomografie computerizată sugestivă, simptomatologie și probe biologice sugestive, tendința la desfășurare fără altă cauză, context epidemiologic, în special cei ce dezvoltă o formă severă, dar cu test negativ/neconcludent sau rezultat indisponibil, pot fi asimilați pacientului cu COVID-19 și trimiși spitalelor de faza I și a II-a, astfel cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății nr. 555/2020.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, iar medicul curant exclude, după consultul clinic și interpretarea examenelor paraclinice efectuate, diagnosticul de COVID-19, pacienții vor fi transferați către unități sanitare non-COVID-19 pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepție, pacienții simptomatici cu radiografie pulmonară sau tomografie computerizată toracică sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ținuți în izolare și considerați suspecți de COVID-19. Acestor pacienți li se va asigura asistența medicală necesară, urmând a se efectua al doilea test pentru detecția ARN SARS-CoV-2 la interval de 48 de ore de la primul test.

Pacienții cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian și/sau orofaringian în condiții de spitalizare de zi, în ambulatoriu sau în alte locații (centre de dializă, cămine, domiciliu sau altele) vor respecta măsura carantinei, vor fi izolați de restul membrilor familiei/persoanelor din locație și vor respecta regulile igienice și îndrumările pentru persoanele carantinate/izolate, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul plan, sau deciziile primite de la direcțiile de sănătate publică/medicul de familie/medicul curant până la primirea rezultatelor.

Confirmații cu SARS-CoV-2 care refuză ambulanța își asumă evoluția bolii la domiciliu

Pentru persoanele carantinate, prin decizia de carantină eliberată de DSP Constanța în urma ancheteie epidemiologice, se eliberează concediul medical de la medical de familie. “Sunt și persoane pozitive care refuză ambulanța. Refuzul de a merge la spital implică incipacitatea de a da o decizie de izolare. Decizia de izolare se dă numai la recomandarea medicului curant din spital. Medicul decide dacă pacientul va rămâne în spital sau dacă va pleca la domiciliu, ce formă de boală are. În baza acelei recomandări a medicului infecționist noi putem elibera ca și DSP decizia de izolare. Cei care refuză ambulanța își asumă și evoluția bolii la domiciliu și lipsa acestei decizii. Sunt multe persoane care refuză să meargă la spital”, conform DSP.

Multe solicitări, personal insuficient

Multe persoane se plâng că sunt preluate greu de către Serviciul de Ambulanță. “Sunt foarte multe solicitări. Deja sunt peste 100 de pacienți care așteaptă deplasarea ambulanței, pentru a fi duși la spital. Duminică erau peste 100 de solicitări, astăzi probabil că s-a mai diminuat numărul. Sunt timpi de așteptare destul de mari, pentru că solicitările sunt foarte numeroase, iar personalul este insuficient”, conform DSP.

Traseul pacienților pozitivi SARS-CoV-2

1. Acum toți pacienții depistați la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 sunt direcționați de către direcțiile de sănătate publică, prin intermediul SAJ, la spitalele de faza I sau a II-a, astfel cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020, cu modificările și completările ulterioare, unde vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin internare de zi, sau fără internarea pacientului (consult și examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU sau prin intermediul medicilor SAJ/SABIF). Se va prioritiza transportul către unitățile sanitare menționate mai sus (în funcție de gravitatea simptomelor relatate de pacient/aparținători la telefon), de către DSP/DSPMB, dispeceratul sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 sau medicul de familie.

2. În funcție de rezultatul evaluării clinice și paraclinice, cazurile se vor departaja în funcție de gradul de severitate și prezența/absența factorilor de risc, ce vor orienta traseul ulterior al pacienților pozitivi SARSCoV-2: internarea în spitale de faza I, în spitale de faza a II-a sau în spitale-suport, internarea în spații special desemnate sau în locații alternative atașate unităților sanitare sau izolarea la domiciliu:

-pacienții asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice și fără factori de risc se pot izola într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în spații special desemnate, ori, la aprecierea medicului ce a evaluat cazul, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta;

– pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare pot fi izolați în spitale de faza I, faza a II-a sau în spitale-suport, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta, în funcție de evaluarea și recomandarea medicului curant;

– pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internați în spitale de faza I sau a II-a care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau a II-a nu au secții de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant;

– urgențele medico-chirurgicale aflate în departamentele UPU sau internate în spitale non-COVID-19 și confirmate COVID-19 pe parcursul spitalizării vor fi transferate în spitale- suport, numai după rezolvarea urgenței medico-chirurgicale și stabilizarea clinică a pacientului, iar ulterior în spitale de faza I sau a II-a;

– urgențele medico-chirurgicale cu COVID-19 din spitale de faza I sau a II-a, fără posibilități de rezolvare în aceste spitale, vor fi transferate în spitale-suport cu servicii corespunzătoare, luând toate măsurile de izolare epidemiologică necesare și cu avertizarea în prealabil a unității sanitare unde pacientul se transferă;

– izolarea pacienților internați se va face de regulă în saloane sau rezerve separate, cât timp sunt considerați suspecți. Odată ce sunt confirmați cu infecție SARS-CoV-2, pacienții pot fi transferați în saloanele cu ceilalți pacienți confirmați, indiferent de ziua de evoluție a infecției.

“Pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare pot fi izolați în spitale de faza I, faza a II-a sau spitale-suport, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta, în funcție de evaluarea și recomandarea medicului curant. Pacienții internați în spital/locația alternativă atașată unității sanitare pot fi externați după minimum 72 de ore de absență a simptomelor sau după 10 zile de la internare și lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei de cel puțin 3 zile. Testarea de control se va efectua în ziua anterioară externării. Pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare care sunt pozitivi la testul de control pot fi externați și mai devreme de 10 zile, după cel puțin 72 de ore de absență a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu condiția izolării la domiciliu sau la locația declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control“, potrivit Ordinului nr. 1513/2020.

Medicul de familie va declara pacientul “vindecat” pe baza rezultatelor monitorizării zilnice

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultație medicală la distanță. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană și a municipiului București. Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii. Acești pacienți asimptomatici/simptomatici cu forme ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declarați vindecați fără al doilea test de control, își pot relua activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Pacienții cu rezultat pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu indicații de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienții cu test de control negativ pentru ARN SARS-CoV-2 sunt declarați vindecați la externare de către unitatea sanitară, iar cei cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situația în care acești pacienți nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. Unitatea sanitară unde a fost tratat, pacientul are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin consultație medicală la distanță. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcția de sănătate publică județeană.

Ce se întâmplă în cazul pacienților cu sechele post-COVID-19

Pacienții care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice și altele) vor trebui monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigații considerate necesare de medicul curant. După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2. D.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.