Părinți nemulțumiți de cursurile online: “Mă bucur nespus că se închid școlile, în timp ce mall-urile bubuie de gură-cască”

0
3139
Cursuri online. FOTO Cătălin SCHIPOR

Începând de marți, 3 noiembrie a.c., absolut toate unitățile de învățământ din municipiul Constanța, fie ele private sau de stat și-au închis porțile, prin votarea hotărârilor nr. 61 și 62 ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, având în vedere rata incidenței de infectări cu COVID-19, de 3,5 la mia de locuitori.

Această decizie i-a nemulțumit pe mulți dintre părinți, iar asta pentru că această decizie, spun ei, s-a adoptat mult prea repede: ”Aflăm seara că mâine copiii noștri vor face cursurile online”, a spus o mămică într-un grup în mediul online.

Cert este că această decizie este valabilă 14 zile, urmând ca în funcție de rata de incidență să se prelungească ori să se revină la scenariul unu sau doi, în funcție de fiecare unitate de învățământ.

De cealaltă parte, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Sorin Mihai susține că unitățile școlare au fost înștiințate cu privire la un posibil scenariu “roşu”, care s-a și aplicat ulterior, prin urmare au fost și părinți care spun că au fost anunțați că este posibil ca orele să se mute în online.

”Săptămâna trecută am solicitat adrese din partea fiecărui director de la fiecare unitate de învățământ din municipiul Constanța, în posibilitatea adoptării scenariului trei, dacă sunt pregătiți pentru adoptarea acestui scenariu și toate unitățile de învățământ din municipiu ne-au transmis asumat prin semnătură, ștampilă, faptul că sunt pregătiți pentru adoptarea scenariului trei. Activitățile online sunt, pe de-o parte, sincron care implică o comunicare cu elevul care se află în online, în timpul cursului, dar sunt și activități asincron, adică platformele educaționale pentru a transmite teme, materiale. Este o recomandare atât din partea Ministerului Educației și Cercetării, cât și a Inspectoratului Județean Constanța ca aceste activități să alterneze, și este iar important să nu îi ținem pe elevi un timp atât de îndelungat în fața dispozitivelor electronice”, a spus Sorin Mihai.

Totodată, acesta a dat asigurări că unitățile de învățământ, în aceste clipe, sunt pregătite pentru scenariul trei:

”Școlile sunt pregătite, din punctul acesta de vedere, decizia aparține Comitetului pentru Situații de Urgență în urma unei analize epidemiologice pe care o pune la dispoziție tot în ședința CJSU, Direcția de Sănătate Publică Constanța. Așadar, nu ține de noi, ci este impus de rata de incidență din fiecare zonă. Înțeleg supărarea părinților, însă trebuie să înțeleagă acest aspect, aceste era ordinul comun și trebuie aplicat ca atare, în momentul în care această rată a incidenței va scădea, vom reveni la organizarea la organizarea orelor pe scenariul doi, respectiv unu”, a mai precizat inspectorul general, Sorin Mihai.

Însă părinții s-au arătat iritați si de faptul că mall-urile nu se închid, ori înghesuiala din autobuze încă ”este la modă”, în schimb educația este lovită din nou, fiindcă – revenim la aceeași problemă semnalată – orele online se desfășoară uneori greoi, fie din cauza semnalului prost, ori unii elevi nu pot accesa platformele din lipsa dispozitivelor de pe care se pot conecta.

Iată câteva dintre mesajele părinților nemulțumiți de această hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență Constanța:

”Mă bucur nespus că se închid școlile, în timp ce mall-urile bubuie de “plimbăreti”, de gură-cască, etc. Să le închidă și pe ele, să funcționeze la fel ca în alte țări”.

”E mai important să mergem la restaurant decât la școală???”

”Închid școlile iar copiii sunt pe străzi, în autobuze în cartiere la orice oră. Nu înțeleg de ce mai închid școlile când ei umblă creanga pe afară”.

”Nu este posibil așa ceva, să afli la nouă seara că de mâine totul e online”.

”Din punctul meu de vedere trebuiau închise barurile, mall-urile, restaurantele, dar nu școlile. Oricum problema este la adulți nu la copii. Mă uitam cand îl duceam/luam pe fii-miu de la școală. Copiii intrau și ieșeau în rând cu distanță între ei, părinții se îmbulzeau în poartă. Copiii purtau măștile cum trebuie, părinții nu aveau sau le țineau sub nas. În autobuz când urc, văd copii care merg direct la dezinfectat, adulții doar unii dintre ei”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.