Patronii de terase și beach baruri au cerut, iar, să nu fie obligați să închidă la ora 20.00

0
3724
TERASA
FOTO Alexandra VASILE

Vineri, 16 aprilie a.c., a avut loc dezbaterea publică pe tema Proiectului de hotărâre referitor la Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, organizată de Primăria Municipiului Constanța. Au participat mai mulți agenți economici din oraș, nemulțumiți de prevederile regulamentului, în principal reprezentanți ai firmelor care administrează cafenele, restaurante, beach baruri etc.

Primăria Constanța vrea să impună noi reguli pentru cafenelele și restaurantele din municipiu și nu numai, întocmind un nou Regulament privind organizarea și defășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață.

Până la data de 09.04.2021 s-au putut trimite, în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind regulamentul propus de administrația locală. Iar vineri, 16 aprilie a.c., a avut loc dezbaterea publică pe tema acestui regulament, nu toți cei interesați putând participa fizic la întâlnirea din Sala „Remus Opreanu“, pentru a se putea respecta măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Din păcate, cei care au urmărit ședința din on-line nu au putut înțelege mare lucru, din cauza calității sunetului.

Majoritatea celor prezenți s-au declarat nemulțumiți de Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța propus de Primărie, solicitând modificări ale prevederilor acestuia.

Bineînțes, una din problemele ridicată a fost închiderea beach barurilor la ora 20.00 și a teraselor din oraș la diferite ore, în funcție de zona în care se află.

„Nu am văzut în lumea asta, de exemplu în Spania, Grecia, Portugalia, ca beach barurile să fie închise la ora 20.00. E normal ca boxele să fie îndreptate către mare, suntem de acord. Dar propunem ora 24.00, mai ales că acum plajele sunt mărite.

Iar în Constanța, să lăsăm ora 24.00 pentru cei care au terase, că nu o să fie nebunia de pe lume, nu o să se suie lumea pe mese, nu o să se arunce cu farfurii. În cazul celor care sunt în apropierea blocurilor, oricum au nevoie de acordul vecinilor“, a solicitat unul dintre agenții economici.

Agenții economici au solicitat și înființarea unui birou de consultanță în cadrul I.S.U. Dobrogea, cu privire la autorizarea pentru securitate la incendiu.

Un reprezentant al comercianților de legume-fructe a reclamat faptul că în regulament se menționează că atribuirea amplasamentelor pentru desfășurarea de activități aconomice cu caracter temporar în zone publice se va face direct, la cererea operatorului economic, sau în urma organizării unor licitații publice, după caz. Acesta a solicitat să nu fie organizate licitații publice, deoarece acestea vor crea disensiuni între comercianți. În plus, fiecare își construiește o tonetă pentru desfășurarea activității, iar când solicită reautorizarea, al doilea an, în urma unei licitații, ar putea pierde amplasamentul și ar avea o tonetă degeaba. Mai mult, în urma unor licitații, taxele ar putea ajunge la valori foarte mari, care e posibil să nu poată fie plătite apoi, de către câștigătorii licitațiilor.

O altă comerciantă de legume-fructe a susținut că unii agenți economici sunt favorizați față de alții. De exemplu, activitatea sa suferă din cauza celor cărora li se alocă spațiu, pentru o tarabă, pe domeniul public, la mică distanță de magazinul său, care este pe domeniu privat. În plus, cei care plătesc taxe pentru domeniul public ocupat scot mai puțini bani din buzunar decât chiria pe care o achită aceasta pentru magazinul de pe terenul privat. Cu toate acestea, până acum, de fiecare dată când a solicitat să i se permită să desfășoare și comerț de întâmpinare, Primăria nu i-a acordat autorizație.

În urma dezbaterii, nu s-a stabilit nimic concret, nemulțumirile fiind preluate de către reprezentanții administrației locale, urmând a decide dacă vor modifica sau nu regulamentul propus, înainte de a fi votat de consilierii locali.

V.I.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.