Reguli stricte! Vor dispărea mai multe terase din Zona Peninsulară?

0
5310

Primăria Constanța vrea să impună noi reguli pentru cafenelele și restaurantele din municipiu, întocmind un nou Regulament privind organizarea și defășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață. Încă se mai pot trimite, timp de trei zile, propuneri și sugestii pentru modificarea acestuia, fiind în consultare publică.

Până la data de 09.04.2021 se pot trimite, în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre pentru aprobarea noului Regulament privind organizarea și defășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață din municipiul Constanța. Propunerile, sugestiile sau opiniile se vor transmite în scris, prin poștă, la sediul Primăriei (camera 129), sau prin e-mail, la adresa agenti.economici@primaria-constanta.ro.

Potrivit regulamentului, se va interzice amplasarea teraselor pe carosabil sau pe spaţiul verde și orice sistem de ancorare a elementelor de mobilier, de umbrire sau pentru delimitarea teraselor în pavaj. Excepție fac locațiile prevăzute în Planul Urbanistic General ca și spații verzi, dar neamenajate, sub condiția amenajării de către operatorul economic a locației respective după încetarea activității.

În plus, terasele nu vor mai putea fi închise. Prin excepție, în zonele exclusiv pietonale, suprafața terasei poate fi delimitată cu vegetație de până la 1,5m, în perioada 1 aprilie – 31 octombrie. Între 1 noiembrie și 31 martie, terasele pot fi închise perimetral cu structuri ușoare tip iglu sau cu folie transparentă, ce nu impun obținerea autorizației de construire.

Terasele nu vor mai avea nici podeţe, pentru asigurarea planeității suprafeței de călcare fiind obligatorie solicitarea intervenției Confort Urban.

Mai mult, amplasarea de copertine deasupra teraselor se va putea face doar în baza autorizației de construire. Acestea vor putea fi retractabile sau fixe, cu ancorare exclusiv de faţada spaţiului comercial.

Regulamentul prevede și faptul că terasele vor putea avea doar mobilier de același fel (scaune, mese), din lemn, bambus, aluminiu și/sau fier forjat/material plastic de calitate superioară, cu design modern. Iar culorile sale vor fi doar crem, bej, wenge sau alb. Pentru elementele de umbrire se va permite doar bej și crem, iar imprimarea de sigle se va putea face într-un chenar cu înălţimea de maximum 50 cm, poziţionat pe limitele laterale ale sistemului de umbrire ales.

Cel mai interesant lucru este că va trebui asigurat un culoar de trecere pentru pietoni de minimum 2m, de către fiecare terasă. Adică, de exemplu, în Zona Peninsulară, pe Tomisul pietonal, între cele două terase aflate de-o parte și de alta a bulevardului, va trebui păstrat un culoar de minimum 4m. În acest caz, nu putem să nu ne întrebăm cum se vor mai putea deschide atâtea terase sau câte vor trebui să se micșoreze, cum ar fi Buddha Bar și Manara, între cele două fiind un spațiu foarte mic.  Asta dacă Primăria va impune această regulă până la sfârșit. S-a mai aprobat una asemănătoare, de distanțare minimă între terase, și de către fostele administrații locale și până la urmă tot s-au întins terasele cât au dorit.

Orarul de funcționare ce va fi impus teraselor diferă de la o zonă la alta a orașului.

Rămâne de văzut dacă aceste noi reguli vor fi modificate sau nu în urma consultării publice și dacă vor fi aprobate de către consilierii locali.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.