Poluarea din Cartierul Poarta 6, poveste fără sfârșit: Garda de Mediu efectuează verificări la societățile UMEX, Comvex, North Star Shipping și Decirom

2
1440
foto rol ilustrativ

Locuitorii din cartierele Poarta 6 și Kilometrul 4-5 din municipiul Constanța s-au plâns, în urmă cu câteva săptămâni, de poluarea aerului cu praf și cu un miros greu, irespirabil. Situația extrem de neplăcută a fost reclamată atât la Garda de Mediu, cât și la Agenția pentru Protecția Mediului.

Unii dintre cetățeni au trimis mesaje și către ziarul Focus Press, iar în urma discuţiilor cu directorii celor două instituții menționate mai sus, comisarii de la Garda de Mediu s-au deplasat în Poarte 6 și la stația de Epurare Constanța Sud din Kilometru 4-5, situată pe strada Theodor Speranția, fiind descoperite cauzele și ”vinovații”, care au fost ulterior și sancționați. (vezi AICI și AICI)

Discutăm despre societatea RAJA SA care a întreprins la începutul lunii septembrie a anului curent lucrări, fiind vorba despre monitorizarea ciclului de decantare nămol primar și aerare.

În cartierul Poarta 6, sursa disconfortului a fost cauzată de o companie ce operează în port. Mai precis, locuitorii din zonă reclamau că aerul este greu de respirat din cauza prafului extrem de dens ce provine de la clincher, iar geamurile şi maşinile sunt greu de curăţat din cauza aceluiaşi clincher. Clincherul este un produs obţinut la fabricarea cimentului.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, declara, la momentul respectiv: ”Se operează în port, la compania Comvex, cu o substanță, cu clincher, de câteva zile. Cei de la Comvex au fost sancționați, au primit două amenzi referitor la această chestiune, dar au și măsuri de îndeplinit din partea noastră”.

Iată-ne la sfârșitul lunii septembrie, iar problema prafului din cartierul Poarta 6, Faleză Sud, persistă, după cum ne-a relatat Steluța Popescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu: ”La momentul acela situația neplăcută fusese rezolvată, însă, din cauza condițiilor meteo, codului galben de vânt de săptămâna trecută, iată că praful reprezintă din nou o problemă majoră ce le creează neplăceri locuitorilor de acolo. La nivelul Gărzii de Mediu, comisarii s-au deplasat la fața locului și s-au făcut verificări, fiind verificate mai multe companii ce operează în port: Decirom, Comvex, North Star Shipping (NSS)”.

Totodată, Steluța Popescu a mai susținut că va convoca o întrunire între Administrația Portuară, Primăria, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Constanța pentru a pune la punct toate aspectele ce vizează aceste probleme din cele două zone ale Constanței și pentru a găsi soluții de rezolvarea acestora: ”Locuitorii din Poarta 6 sunt foarte supărați pentru că problema prafului ce provine de la clincher încă nu și-a găsit rezolvare, chiar un bărbat s-a prezentat la sediu și a reclamat acest aspect, i-am explicat că acea companie a fost sancționată, se fac în continuare verificări, iar într-un final a înțeles”, a mai spus aceasta.

Referitor la compania Comvex, Steluța Popescu spune că a luat măsuri din momentul în care a fost sancționată cu suma de 15.000 lei, însă vântul din ultimele zile a adus praful din nou în locuințele oamenilor din Poarta 6.

Tot comisarul șef de la Garda de Mediu a declarat că acest praf a ajuns și pe Autostrada A4 și terenurile limitrofe, iar o altă problemă sesizată vizează transportul feroviar; mai exact, este vorba despre vagoanele neacoperite, a căror marfă ”zboară”, la propriu, fiind un factor de poluare.

Loredana MIHAI

2 COMENTARII

  1. Clincherul este un produs folosit la fabricarea cimentului și nu ” clincherul este un produs obținut la fabricarea cimentului”. Simt că poți mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.