Președintele Lupu: „Expertiza nu ne arată cel mai important lucru, ce anume generează alunecările de teren de la Cumpăna“

2
995

Mihai Lupu, președintele CJC și vicepreședinte al CJSU Constanța, atrage atenția că expertiza mult-așteptată nu relevă cauzele alunecărilor de teren din comuna Cumpăna.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a participat la şedinţa de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de joi, 14 octombrie a.c., în cadrul căreia au fost prezentate concluziile expertizei tehnice privind alunecările de teren din comuna Cumpăna.

În cadrul şedinţei s-a adoptat hotărârea privind dispunerea delimitării perimetrului de siguranţă, în condiţii statice şi dinamice, pentru zona afectată.

În timpul dezbaterilor, Mihai Lupu, în calitate de vicepreşedinte al CJSU, a expus o serie de probleme generate de lipsa cunoaşterii factorilor care au dus la declanşarea acestei situaţii

„Această expertiză nu ne arată cel mai important aspect, şi anume care este factorul care generează aceste alunecări de teren. În această situaţie, ne putem aştepta ca aceste fenomene să continue şi să se extindă, şi vom fi nevoiţi ca, în acele momente, să le spunem oamenilor să îşi abandoneze casele şi să îşi lase în urmă agoniseala de o viaţă. Cred că ar trebui să ştim cu exactitate ce anume se întâmplă acolo, pentru a acţiona concret asupra cauzei şi pentru a preveni, pe viitor, apariţia acestui fenomen şi în alte zone“, a declarat Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Primăria Comunei Cumpăna va convoca, în şedinţă extraordinară, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analizarea expertizei tehnice actualizate şi dispunerea de îndată de măsuri pentru relocarea locuitorilor din imobilele situate în perimetrul de siguranţă din expertiza tehnică actualizată.

V.I.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Alunecarile de teren se produc intotdeauna din cauza apei, acolo unde exista straturi geologice inclinate. Excesul de apa, dupa ce satureaza stratul argilos de la baza, creaza un plan de alunecare ce antreneaza masivul de pamant vegetal.
    De unde e apa? Sunt doar trei variante: de la Dumnezeu (dar nu prea a plouat), din Canalul Dunare Marea Neagra (dar e cam departe si e mai jos) sau de la RAJA. De ce nu au fost alunecari de teren inainte de 1989? Ca nu erau conducte de apa si canalizare in zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.