Prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat: trei elevi din Constanța, prinși copiind!

0
555
Foto- arhiva

Prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat nu a fost lipsită de incidente. Examenul maturității a fost tratat superficial de trei elevi constănțeni, care au crezut că pot păcăli vigilența profesorilor, dar și a camerelor de luat vederi. Ei au fost prinși copiind cu ajutorul telefoanelor mobile și au fost eliminați de la examen. Doi elevi care au încercat să fraudeze examenul sunt de la Liceul cu Program Sportiv N. Rotaru (aveau asupra lor telefoane, respectiv cască) şi un elev este de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân (avea la el notiţe). Aceștia copiau cu ajutorul telefoanelor mobile,  a unor căști sau cu fițuici.

Pentru tentativă de fraudă, comisia de bacalaureat poate merge până la eliminarea candidaţilor din examen. Cei trei candidați din Constanța care au fost prinşi încercând să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului 2020 şi nici la următoarele două sesiuni ale „examenului vieţii”. “Elevii respectivi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat. Nici un candidat nu a fost înregistrat cu temperatură peste 37.3”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ).

Candidaţii nu au voie să vorbească între ei în timpul examenului sau cu persoanele din exterior, să copieze, să permită copiatul, să schimbe informaţii, foi din lucrare, între ei, ciorne, notiţe sau alte materiale.

Menționăm că luni, 22 iunie, s-a desfăşurat prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de Limba şi Literatura Română. Au fost prezenţi 5.231 de candidaţi, iar 105 nu s-au prezentat la examen.

Subiectele şi baremele de corectare pentru proba de Limba şi literatura română vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. Pentru această primă probă cadrele didactice din comisiile de examen s-au mobilizat astfel încât să asigure candidaţilor toate condiţiile specifice prevăzute de legislaţia actuală. “Cazurile de fraudă de astăzi sperăm să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi candidaţii care urmează să se prezinte la următoarele probe. Acest examen reprezintă în primul rând o probă de corectitudine şi responsabilizare din partea tuturor celor implicaţi“, a declarat Anca Iuliana Dragomir, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Constanţa.

Următoarele probe vor avea loc astfel:

– marţi, 23 iunie – Limba şi literatura maternă

– miercuri, 24 iunie – proba obligatorie a profilului

– joi, 25 iunie – proba la alegere a profilului şi a specializării

Primele rezultate vor fi afişate marţi, 30 iunie, până în ora 12.00. “În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui”, mai spun reprezentanții ISJ.

Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 şi pe data de 01 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora Rezultatele finale vor fi anunţate duminică, 05 iulie.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.