Primăria Constanța refuză executarea unei hotărâri judecătorești privind eliberarea autorizațiilor pentru tarabagii din zona Tomis III. Au apărut acuzații de abuz

3
534
foto: arhivă

Scandalul dintre tarabagii din zona Piața Tomis III și Primăria Constanța, cu privire la autorizațiile pe care municipalitatea a refuzat să le mai elibereze pentru anul în curs, continuă în instanță în faza de recurs. Partea care a declarat recursul a fost Primăria, după ce instanța de fond a înclinat balanța în favoarea reclamanților.

Așa cum am mai arătat și în alte articole, în luna decembrie a anului trceut, Primăria a refuzat să le mai elibereze autorizații de funcționare pentru 2022 unor firme care desfășurau activități comerciale în zona Pieței Tomis III. Reprezentanții societăților în cauză s-au adresat instanței pentru a solicita obligarea autorității locale în vederea eliberarea autorizațiilor.

Între timp, unele dintre societățile reclamante au început să câștige în instanță.

Printr-o adresă, autoritatea locală i-a comunicat uneia dintre firmele reclamante că amplasamentele pentru care solicită autorizaţiile de funcţionare, începând cu data de 01.01.2022 intră sub incidenţa art. 53 al. 4 din H.C.L. nr. 427/2017, aflându-se la o distanţă mai mică de 150 metri, în linie dreaptă faţă de pieţele agroalimentare.

Nu se știe ce măsurători au fost făcute sau cine le-a făcut, însă instanța a reținut că, în cazul de față, nu s-a făcut dovada faptului că locul unde reclamanta îții desfăşoară activitatea (și a solicitat prelungirea autorizaţiilor) se află la o distanta mai mică de 150 metri. În schimb,  la dosarul cauzei a fost depusa dovada faptului că, distanța în linie dreaptă de la piaţă  și până la toneta aferenta autorizaţiei de funcţionare nr 23, conform măsurătorilor cadastrale depuse la dosar, este de 180,082 metri liniari, iar distanța în linie dreaptă, de la piaţă și până la toneta aferenta autorizaţiei de funcţionare nr. 24 este de 150,7 metri liniari, context in care aprecierile Primăriei privind refuzul eliberării autorizațiilor nu se justifică.

Se mai reține, totodată, și că reclamanta funcţionează în asemenea condiţii din anul 2007, perioadă în care i-a fost eliberata anual autorizaţii de funcţionare, distanța dintre tonetă și piață fiind constantă.

Constatând că pârâtul (primarul) s-a manifestat cu exces de putere prin refuzul de a elibera autorizaţia de funcţionare reclamantei, Tribunalul constată că prezenta cerere de chemare în judecată este întemeiată şi va dispune în consecinţă.

Întrucât pârâtul (primarul) a pierdut procesul, instanţa îl va obliga la plata către reclamantă a sumei de 1.050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată

(…) Admite cererea, formulată de reclamant …, în contradictoriu cu pârât PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANŢA, aşa cum a fost modificată.

Obligă pârâtul să emită, în favoarea reclamantei, autorizaţiile de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de comercializare a legumelor şi fructelor în amplasamente de tip tonetă (…)  Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 1050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.  Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 05.05.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia parţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în sentința emisă de instanța de fond în primăvară.

Așa cum era de așteptat, Primăria Constanța – pârâta – a formulat recurs, care se află în curs de soluționare, la Curtea de Apel Constanța.

Abuz de putere?

Așa cum se poate observa și în cele prezentate mai sus, cât și din întâmpinarea depusă la instanță, ne aflăm în situația unor abuzuri din partea administrației locale, care au început încă din timpul fostului primar.

Primăria a încercat în mod repetat, încălcând drepturi elementare și denaturând adevărul, sa determine comercianții din zona sa părăsească locațiile astfel cum au fost stabilite chiar de către aceasta instituție.            

Primarul, prin direcția din subordinea sa, a refuzat sa emită autorizațiile de funcționare pentru cele doua tonete, autorizație cu valabilitate pentru anul 2022.

De altfel, această situație a apărut încă din anul 2021, când, pentru același considerent. Astfel, Primarul Municipiului Constanța a respins cererea de prelungire a autorizației de funcționare și a notificat societatea ca, începând cu 23.06.2021, să înceteze activitatea, deși Primăria Municipiului a încasat taxa de funcționare, inclusiv pentru luna iulie 2021.

Adresându-se instanței de contencios administrativ, societatea reclamantă a obținut o hotărâre, respectiv sentința civilă 1404 din 24.08.2021, prin care Tribunalul a dispus anularea adreselor prin care Primăria Municipiului Constanța a refuzat prelungirea autorizației șia dispus prelungirea celor două autorizații de funcționare”, se arată în întâmpinare.

Primăria refuză să pună în executare hotărârea instanței

Potrivit avocatului acestei societăți reclamante, Primăria Constanța a refuzat, până în prezent, să pună în aplicare hotărârea instanței, care este executorie.

 ”Au trimis o echipă în zonă, au stat de vorbă cu oamenii și au promis că vor modifica regulamentul. Printre ei era și George Măndilă (consilierul personal al primarului – n.r.). Apoi i-au chemat la Primărie, le-au cerut proiecte pentru tarabe. Oamenii au adus și proiecte, după care tot nu au pus hotărârea în executare. Reclamanții au apelat, atunci, la un executor judecătoresc, care a făcut demersuri în vederea punerii în aplicare a hotărârii instanței. Au spus din nou <<DA>>, apoi au revenit la poziția inițială și au refuzat să elibereze autorizațiile, pe motiv că hotărârea judecătorească nu este definitivă, asta deși este executorie”, a declarat pentru ”Focus Press” avocatul Mirela Doicescu, reprezentantul reclamanților.

Curtea de Apel va tranșa această acțiune  pe data de 6 octombrie, iar decizia fa fi definitivă.

Daniel ALBU

3 COMENTARII

  1. Foarte bine face Primăria, să mai curețe tarabagii țigani care au năpădit piața Tomis lll.Pe lângă faptul că nu îți dau bon fiscal pe marfa cumpărată, chiar dacă le ceri,au un comportament de o vulgaritate de nereprodus. Acesta este comerțul “civilizat “practicat în piață

  2. Înainte sa veniți cu aceasta știre de ce nu veniți sa faceți o expertiza , o măsurătoare. Oricum sunt lăsați sa vândă ambulant. Este domeniu public și primaria face ce vrea cu el . Ani de zile nu sa ținut cont de punctele fixe atunci când au fost autorizați. Sa creat concurenta neloiala din partea primariei. Ia veniți și faceți zilnic niște poze sa vedeti cum se vand tone de marfa la bordura fara aitorizatii. asa aveți și știri zilnice

  3. Înainte sa veniți cu aceasta știre de ce nu veniți sa faceți o expertiza , o măsurătoare. Oricum sunt lăsați sa vândă ambulant. Este domeniu public și primaria face ce vrea cu el . Ani de zile nu sa ținut cont de punctele fixe atunci când au fost autorizați. Sa creat concurenta neloiala din partea primariei. Ia veniți și faceți zilnic niște poze sa vedeti cum se vand tone de marfa la bordura fara autorizatii ,asa aveți și știri zilnice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.