Primăria nu va putea recupera terenurile din Dosarul Retrocedărilor până nu are sentințe care să anuleze fiecare act de proprietate existent, indiferent dacă proprietarii sunt de bună credință sau nu

0
566
Grecu Dorin Sasu, director OCPI Constanța

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța nu poate face modificări în Cărțile Funciare ale terenurilor retrocedate ilegal, conform hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, până nu sunt anulate actele în baza cărora au fost intabulate aceste terenuri. Unele au fost deja abrogate prin sentința Înaltei Curți, dar cele subsecvente acestora nu, așa că Primăria trebuie să meargă iar în instanță, pentru fiecare dintre acestea.

Într-un interviu acordat Focus Press, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară a explicat care este situația terenurilor retrocedate ilegal, conform hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Până acum, Primăria nu le-a putut recupera decât pe cele care erau sechestrate de către Direcția Națională Anticorupție Constanța. Sau pe cele în cazul cărora actele de proprietate au fost emise în baza altor înscrisuri anulate de Înalta Curte.

Terenurile care au proprietari în baza unor acte subsecvente celor care au fost anulate de către instanța nu pot fi recuperate așa ușor de către Primărie.

„Către noi trebuie să se adreseze persoana interesată, fizică, juridică, Primărie sau Statul Român. Din punct de vedere cadastral, soluția recuperării diferă, având în vedere fiecare caz în parte și fiecare imobil în parte.

Au fost din acea serie de imobile despre care face vorbire instanța, o parte dintre ele au fost intabulate de către cei care au fost inculpați în acel dosar. Pentru acelea, D.N.A., la nivel de 2007-2008, parcă, a instituit un sechestru. Acolo situația e clară: ce a fost sechestrat a putut fi recuperat. Nu doar în baza sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție. A fost emisă o hotărâre de inventariere, au fost inventariate, imobilele au fost înscrise în Cartea Funciară.

Primăria a inventariat, ni s-a adresat punctual pentru fiecare imobil în parte, cu o cerere, evidența a fost adusă la zi conform prevederilor din sentință și din hotărârea de inventariere. Un procent de aproximativ 40% din terenurile care ar trebui recuperate, peste 30 de terenuri.

Apoi lucrurile încep să se complice. Avem o altă situație în care în aceeași Carte Funciară Primăria a reușit să-și intabulează o cotă din proprietate, o cotă fiind dobândită de alți proprietari. Acolo ne-am oprit la ce era înscris în baza dispoziției care a fost anulată de instanță.

Multe din acele terenuri sunt în evidența noastră cu acte subsecvente decât cele care au fost anulate de către instanța. Și atunci povara este pe umerii Primăriei, ea este cei care vor trebui să găsească soluții, deoarece Codul Civil ne spune foarte clar: în momentul în care înscrii ceva în evidență, titlul respectiv trebuie să fie opozabil proprietarului tabular. Și atunci hotărârea Înalte Curți nemenționând nimic de contractele în baza cărora au fost intabulați actualii proprietari, de bună credință sau nu, nu este la aprecierea noastră“, a explicat Grecu Dorin Sasu pentru Focus Press – video complet:

Astfel, O.C.P.I. Constanța nu poate anula acte de proprietate după bunul plac, fără înscrisuri care să le anuleze. Indiferent dacă proprietarii sunt de bună credință sau nu, inculpați în Dosarul Retrocedărilor sau nu.

Iar decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție abrogă doar unele dintre ele, nu și pe cele subsecvente. Pentru aceasta, Primăria trebuie să se adreseze instanțelor pentru fiecare în parte, pentru a exista un act opozabil actualelor titluri de proprietate.

„Pragmatic, pentru Oficiu e foarte simplu. Noi funcționăm și existăm ca să asigurăm siguranța circuitului civil. Oricine, chiar dacă a fost inculpat sau nu, dreptul lui trebuie să fie protejat. În momentul în care am un titlu de proprietate opozabil, indiferent dacă a fost sentință sau alt titlu, îl vom înscrie ca și instituției. Până nu se vor produce alte înscrisuri, nu contează, din punctul nostru de vedere și al Codului Civil numele celui care este acolo. Atâta timp cât are un titlu valabil și nu i l-a anulat nimeni, nu este de datoria noastră să facem lucrul acesta și în niciun caz nu vom derapa în acest sens. De aceea, acum povara este la Primărie. Iar înscrierea terenurilor retrocedate în domeniul Municipiului se va face când vom avea un titlu opozabil celui din Cartea Funciară.

Astfel, Primăria va trebui să meargă în instanță pentru fiecare teren în parte. Nu se va face o modificare, o altă înscriere fără să existe un act care să fie opozabil actualilor proprietari, indiferent dacă au fost de bună credință sau nu“, a mai declarat Grecu Dorin Sasu, directorul O.C.P.I. Constanța

Pentru fiecare imobil, O.C.P.I. Constanța a pus la dispoziția Primăriei istoricul său, ca să știe exact ce s-a întâmplat cu acel teren și pe unde a trecut. Pentru că trebuie să se raporteze la toate etapele: de la sentința care anulează dispoziția de retrocedare și până la situația actuală. Și să acționeze în instanță în baza acestor informații.

Oricum, pe unele terenuri au fost construite blocuri. Iar Codul Civil spune că, în momentul în care un condomeniu este divizat în unități individuale, terenul devine accesoriu bunului principal, care este apartamentul: cota indiviză de teren. Așa că va fi foarte greu Municipalității să anuleze atâtea acte, chiar să obțină o hotărâre favorabilă a instanței, în astfel de cazuri.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.