Primarii din Lipnița, Gârliciu, Topalu și Nicolae Bălcescu refuză să acorde burse elevilor. Se vor alege cu plângeri penale

0
680
Sabina Spătariu, preşedinte Asociaţia Elevilor din Constanţa

Din anul 2019, Asociația Elevilor din Constanța se luptă pentru ca elevii din județ să beneficieze de burse așa cum prevede legea. Au mers în instanță și au câștigat deja mai multe procese, primăriile fiind obligate să acorde burse, însă nu toți au respectat decizia instanței. Dacă această situație nu se va reglementa până în luna septembrie, AEC va face plângere penală împotriva primarilor care nu vor acorda burse.

În toamna anului trecut, AEC a acționat în instanță consiliile locale Topalu, Lipnița, Nicolae Bălcescu și Gârliciu pentru nerespectarea obligativității de a acorda burse școlare elevilor, fiind astfel încălcată legislația în vigoare. În lunile următoare, Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză AEC, recunoscând dreptul elevilor de a beneficia de burse și totodată datoria autorităților de a emite o hotărâre de consiliu local prin care să se stabilească numărul și cuantumul burselor, așa cum este stipulat în Legea educației naționale nr. 1/2011, la articolul 82.

„Primarii Constantin Cimpoiașu, Valentin Stanciu, Dumitru Timofte și Florin Crăciun au considerat că decizia instanței nu este una întemeiată, nefiind de datoria consiliului local de a acorda burse, invocându-și propria culpă și spunând că nu au alocat fonduri în bugetul anual pentru aceste cheltuieli. Menționăm că în Legea educației naționale la art. 105, lit. d) este stipulată obligația primăriilor de a asigura cheltuielile cu bursele elevilor din bugetele locale”, potrivit reprezentanților AEC.

Amintim faptul că lipsa banilor din bugetele locale și lipsa banilor proveniți din sumele defalcate pe finanțarea complementară nu reprezintă un motiv întemeiat pentru a nu acorda burse elevilor, așa cum a reținut instanța în 10 procese aflate pe rolul Tribunalului.

Reprezentanții elevilor sunt de părere că recursul autorităților este un semn de rea-credință și că în acest mod se poate observa interesul real pe care acestea îl au în ceea ce privește asigurarea accesului la educație. Mai mult decât atât, unele primării au angajat firme de avocatură, cheltuind bani din bugetul public, pentru a nu respecta drepturile elevilor.

„Problema este în felul următor: noi am câștigat toate cele 12 procese pe fond, doar că au existat patru primării care au ales să facă recurs și să nu respecte decizia instanței. Primarii din aceste localității au ales să nu acorde burse pe semnestrul doi. Noi vom continua demersurile și în cazul în care în septembrie elevii nu vor primi bursele și pe anul școlar trecut vom face plângere penală pe numele fiecăriu primar. Noi din luna mai nu am primit nici un răspuns din partea primăriilor.”, a precizat pentru Focus Press, Sabina Spătariu, președintele AEC.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.