Primarul Chiţac elucidează misterul certificatelor de urbanism emise pentru mai multe clădiri din administrarea RAEDPP

0
797

Primăria Constanța a emis cinci certificate de urbanism pentru Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, pentru reabilitarea și consolidarea unor imobile din administrarea acesteia. Primarul Vergil Chițac a explicat, luni, de ce este nevoie de aceste documente.

Săptămâna trecut, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța a primit cinci certificate de urbanism, pentru reabilitarea și consolidarea imobilelor de pe strada Mercur nr. 10 (zona Piața Griviței) și de pe strada Callatis nr. 26 și nr. 31, strada Mircea cel Bătrân nr. 19 și B-dul Tomis nr. 62 (Zona Peninsulară). Acestea au deja bulină roșie, fiind în pericol de prăbușire în caz de cutremur.

Potrivit primarului Vergil Chițac, ele ar putea fi reabilitate cu fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care gestionează un program multianual de consolidare a clădirilor cu risc seismic din municipii

„Imobilele sunt categorisite cu risc seismic, chiar risc seismic 1. Deci urgent trebuie să întreprindem ceva pentru reabilitarea, consolidarea, restaurarea, fațadizarea lor. Facem asta repede și obținem toate documentele necesare deoarece Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a lansat un program de consolidare a clădirilor cu risc seismic din municipii. Este un program multianual.

Și până acum ministerul a gestionat un astfel de program, însă din momentul în care iei decizia de a repara o astfel de clădire și până când încep lucrările propriu-zis, durează mai mult de un an, din cauza procedurilor: studii, licitații ș.a.m.d.

Ministrul Cseke (Attila Zoltan Cseke – n.r.), pe care îl și știu de când eram senator, a zis că e limpede că acest program trebuie să se desfășoare multianual, pentru că niciun primar până acum nu a reușit să tragă banii ăștia, atâta timp cât programul s-a terminat într-un an de zile. Iar eu vreau ca proiectele astea pe care să le depunem, să fie mature: atunci când bugetul a fost aprobat și programul a început, să fim în stare să punem pe masa ministerului documentele într-o fază cât mai avansată.

Acesta este motivul pentru care am stabilit să luăm pentru clădirile pentru care avem risc seismic certificat – există un evaluator care a zis că există risc seismic – certificate de urbanism, autorizații de construire, studii de fezabilitate etc.“, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Edilul-șef recunoaște că sunt mai multe astfel de clădiri, cu risc seismic, în municipiul Constanța, dar deocamdată vor fi creionate proiectele doar pentru cele cinci clădiri, deoarece nu pot fi gestionate mai multe în acest moment și nici ministerul nu poate aloca toate fondurile pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din municipii doar Constanței. „Trebuie să ne ajustăm efortul și la capacitatea pe care o avem. Plus că nu suntem numai noi în România. Noi lucrăm la cât mai multe, sperând că o să ni se aloce și nouă o sumă de bani“, a precizat Chițac.

Reamintim că, odată reabilitate, clădirile vor fi folosite pentru birourile administrației locale, astfel încât să nu mai fie plătite chirii pentru spațiile pe care le ocupă în prezent, dar nu numai.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.