Primarul Chițac nu mai face documentațiile pentru reabilitarea mai multor școli, licee și grădinițe, ca să poată demara construcția spitalului modular, dacă obține finanțarea

0
512
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Primarul Vergil Chițac propune, iar, consilierilor locali o nouă rectificare bugetară, pentru a putea demara construcția spitalului modular cu care s-a lăudat, dacă obține finanțarea europeană nerambursabilă. Pentru aceasta, diminuează sau elimină mai multe poziții din buget, dedicate elaborării documentațiilor necesare reabilitării mai multor școli, licee și grădinițe, achiziției de autobuze ecologice, îmbunătățirii mobilității pe Bulevardul Mamaia ori unor investiții, precum pasarela supraterană din zona Podului de la Butelii.

În luna martie a.c., consilierii locali aprobau indicatorii și cheltuielile aferente amenajării unui spital modular în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Acesta ar fi necesar pentru consolidarea capacității medicale a unității spitalicești în contextul COVID-19, iar apoi va funcționa ca unitate de rezervă pentru anestezie, terapie intensivă și urgență, după dispariția pandemiei, potrivit declarațiilor primarului Vergil Chițac.

Acum, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare a Consiliului Local de joi, 30 septembrie a.c., edilul-șef a introdus un nou proiect de hotărâre pentru rectificarea bugetului local, care ar fi necesară pentru elaborarea documentației tehnico-economice (Studiu de fezabilitate, Proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, Proiect de organizare a execuției, Proiect tehnic, Detalii de execuție și altele) necesară demarării lucrărilor de construire și pentru dotarea Spitalului Municipal Policlinic.

Astfel, se diminuează sumele pentru elaborarea acelorași documentații necesare reabilitării Școlilor Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ și nr. 23, Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu“, Colegiului „Comercial Carol I“ și Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, dar și Grădinițelor nr. 6, 57, Azur, Lumea Copiilor, Steluțele Mării și Căsuța de turtă dulce.

Și nu se mai alocă fonduri pentru documentația aferentă reabilitării Școlilor Gimnaziale nr. 22 „I.C. Brătianu“, nr. 24 „Ion Jalea“, nr. 33 „Anghel Saligny“, Colegiului Centenar „Mircea cel Bătrân“, Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“, Liceului Energetic Constanța, Liceului Teoretic „Lucian Blaga“, Liceului Tehnologic „Tomis“ și Grădinițelor nr. 45 și 53.

Per total, se alocă peste 3,92 milioane de lei pentru elaborarea documentației aferente construirii și dotării spitalului modular.

Însă, pentru a strânge acești bani, Chițac propune și diminuarea fondurilor alocate deja pentru elaborarea documentației necesare îmbunătățirii mobilității pe Bulevardul Mamaia, construcției pasarelei pietonale supraterane Bulevardul I.C. Brătianu – strada Dezrobirii și achiziției de autobuze cu emisii de carbon scăzute, destinate transportului public, și creării infrastructurii aferente.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord cu noua rectificare bugetară propusă, mai ales că la ultima ședință a Consiliului Local liderul grupului aleșilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, a atras atenția asupra prea multelor modificări ale bugetului și a unor posibile umflării artificiale a cifrelor.

Chiar și alesul local PNL Teodor Popa se arăta nemulțumit, într-o ședință a Comisiei nr. 1 a Consiliului Local, de modificarea bugetului local aproape în fiecare lună, o posibilă dovadă a neprofesionalismului administrației locale.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.