VIDEO. Monumente istorice ale nimănui! Termele Romane și basilica paleocreștină se deteriorează și pentru că Primăria Constanța nici măcar nu le are în proprietate

0
468

După foarte mulți ani în care parcurile din oraș erau ale nimănui, neaflându-se în proprietatea Primăriei, iată că aflăm acum că și unele monumente istorice sunt în aceeași situație. De exemplu, Termele Romane și basilica paleocreștină. Și mai știm noi unul: situl arheologic de lângă Arhiepiscopia Tomisului.

Primarul municipiului Constanța a propus o nouă rectificare a bugetului local, printre modificările solicitate aflându-se și diminuarea sumelor alocate pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare reabilitării Termelor Romane și basilicii paleocreștine. În acest fel, vor exista fondurile necesare pentru realizarea documentației pentru reabilitarea Casei Ion Bănescu, cu bani europeni, dacă vor fi obținuți.

Reamintim că, în 2016, casa ce poartă numele fostului primar al Constanței, Ion Bănescu, de pe Bulevardul Tomis nr. 110, în care funcționează Centrul Cultural Județean „Teodor T Burada“, a suferit grave deteriorări, fiind afectată de lucrările de lângă ea, pentru construirea unui imobil cu cinci etaje și subsol. Clădire finalizată și apoi închiriată de Serviciul Public de Impozite și Taxe.

Astfel, bineînțeles că și aceasta are nevoie de reabilitare, dar și Termele Romane și basilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“ are, așa că președintele Comisiei de specialitate nr. 1 a Consiliului Local Constanța, Dumitru Caragheorghe (președinte al Filialei Județene USR Constanța), a dorit să știe, înainte de a vota pentru avizarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului local, de ce se renunță la cele două obiective de investiții pentru un altul, în condițiile în care toate au nevoie urgentă de intervenția administrației locale.

Culmea, în cadrul ședinței Comisiei de specialitate nr. 1 a Consiliului Local – Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța – , Mihaela Stan, directorul executiv adjunct al Direcției Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei a explicat că, de fapt, Termele Romane și basilica paleocreștină sunt ale nimănui, neexistând niciun document de proprietate pentru ele, Termele nefiind nici măcar inventariate în domeniul public al Municipalității.

„Am trecut banii care erau alocați pentru Termele Romane, basilica paleocreștină și Casa Ovidius la obiectivul de investiții Ion Bănescu, având în vedere că, până în acest moment, nu avem niciun document de proprietate și nicio perspectivă că le-am putea obține într-o perioadă de timp estimată cât de cât rezonabilă. Acestea sunt obligatorii pentru demararea documentațiilor.

Din acest motiv, având în vedere că obiectivul Casa Ion Bănescu este unul care ar putea intra la finanțare și pentru care putem să pregătim documentațiile, am considerat oportun să facem această rectificare pentru demararea documentațiilor pentru acest obiectiv de investiții, rămânând ca, în momentul în care se clarifică cu inventarul la Termele Romane, să încercăm să demarăm ulterior documentațiile pentru aceste obiective. Termele Romane nu sunt nici măcar inventariate, pentru această inventariere trebuie să se facă o expertiză specială, fiind monument istoric.

În acest moment, am considerat că este mai bine să începem documentația pentru Casa Ion Bănescu în detrimentul acestor monumente istorice pentru care nu avem absolut niciun fel de documente de proprietate“, a declarat Mihaela Stan, directorul executiv adjunct al Direcției Programe și Dezvoltare.

Bineînțeles că, în aceste condiții, se pune întrebarea de ce elaborarea documentațiilor pentru reabilitarea acestor obiective a mai fost inclusă în bugetul local, de vreme ce se știa că ele încă nu se află, nici după 30 de ani, în proprietatea Primăriei Constanța. Lucru sesizat și de către consilierul local PNL Teodor Popa. 

„Eu m-am cam săturat tot timpul de modificarea acestui buget. Păi n-ați știut de la începutul anului că Termele Romane nu sunt inventariate? N-ați știut de la începutul anului că nu se poate face investiția sau lucrarea asta?

Punem lucruri pe hârtie, dar de fapt ele nu pot fi făcute. Mie mi se pare total neprofesionist că modificăm bugetul de la lună la lună. Eu până aici n-am văzut la nicio întreprindere, la nicio societate lucrul ăsta: să modific bugetul în fiecare lună.

Dacă dumneavoastră spuneți că faceți, mâine nu mai faceți. Normal că noi, consilierii locali, suntem certați de cetățeni, pentru că noi una spunem, dumneavoastră alta faceți“, a atras atenția Teodor Popa, secretarul Comisiei nr. 1 a Consiliului Local.

Iar Dumitru Caragheorghe a intervenit cu o întrebare la fel de interesantă: „Se ridică întrebarea de ce nu a existat Casa Ion Bănescu acum trei luni, când am aprobat bugetul, dacă tot trebuiau făcute documentații și existau documente de proprietate? Și ea este monument de patrimoniu. De aceea nu înțeleg de ce nu s-a regăsit atunci în buget: dintr-o dată se scot banii de la celalalte, pentru că nu există acte de proprietate, deși le-am inclus în buget, și se alocă pentru Casa Ion Bănescu, care nu a existat ca și proiect“.

Directorul executiv adjunct al Direcției Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța nu a avut, bineînțeles, o explicație plauzibilă, nedorind să-și acuze colegii de la Direcția de Patrimoniu și nici pe cei ai propriei direcției sau șefii ierarhici, până la edilul-șef inclusiv. Un lucru specific angajaților din instituțiile publice, care se acoperă de hârtii pentru orice gest pe care îl fac. Ia să nu mai fie legală rectificarea bugetului decât în condiții foarte bine justificate și foarte rar! Că atunci fiecare se va gândi de zeci de ori înainte de a-și asuma un obiectiv de investiții, iar noi nu vom mai primi promisiuni deșarte.

„Direcția Programe și Dezvoltare a făcut nenumărate adrese și intervenții către Direcția Patrimoniu în vederea reglementării inventarului, documentelor de proprietate, pentru a reuși să inițiem aceste documentații. Până în acest moment, acestea au fost răspunsurile pe care le-am primit de la direcțiile de specialitate.

Casa Ion Bănescu este în administrarea Consiliului Județean, a venit ca o solicitare de la CJC, ca noi să preluăm acest obiectiv de investiții, având în vedere că pregătim documentațiile pentru Programul Operațional 2021 – 2027 și din acest motiv am considerat că este bine să demarăm acest proiect“, a spus Mihaela Stan.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.