Primarul Vergil Chițac susține că ar putea fi suplimentat bugetul pentru lucrările de demolare a Stadionului „Gheorghe Hagi“

0
420
FOTO: Stadium Romania

Primarul Constanței a vorbit joi, 24 noiembrie a.c., în cadrul unei conferințe de presă, de problemele generate de demolarea Stadionului „Gheorghe Hagi”, care ar duce la mii de tone de deșeuri. În cel mai nefericit caz, edilul-șef a anunțat că ar putea fi suplimentat bugetul pentru lucrările de demolare.

Primarul municipiului Constanţa a explicat care sunt soluţiile pentru depozitarea deșeurilor rezultate în urma lucrărilor de demolare sau construire, după ce groapa de gunoi pentru deșeuri inerte din port a fost închisă.

„Pentru constănțeni, nu am găsit nicio soluție și nici pentru dezvoltatori, am găsit pentru lucrările publice ale municipiului. Pentru constănțeni există cele două oferte: una făcută pentru groapa de la Costinești și cealaltă pentru groapa de la Ovidiu. În schimb, pe mine m-au preocupat lucrările pe care le avem noi în municipiu și care duc la tone, multe tone de deșeuri. Este vorba de lucrări care sunt demarate, dar și de cele care vor începe. Exemplul cel mai important este demolarea stadionului, care înseamnă mii de tone de deșeuri. De ce mi-a produs insomnii? Pentru că lucrările în derulare au fost licitate și bugetate pe prețul de 3 lei/tonă (pentru transportul deșeurilor – n.r.). Stadionul este urcat pe SICAP (n.r. – pentru lucrările de demolare), iar studiul de fezabilitate, care a stabilit și prețul, s-a făcut tot pe 3 lei/tonă”, a spus Vergil Chițac.

Edilul-șef a făcut referire și la locațiile unde vor fi transportate deșeurile, în urma lucrărilor de demolare.

„Lucrez pe două variante: pentru proiectele municipale, să folosim în continuare groapa de la Poarta 9. A doua variantă ar fi în zona de nord, în Ovidiu, pentru că nu avem niciun interes ca atunci când demolăm stadionul, toate mașinile pline cu deșeuri să străbată orașul și să ajungă la Poarta 9. O altă variantă ar fi să iasă pe relația Ovidiu, să se înțepe în autostradă și să descarce spre Poarta 9. Costă mult transportul“, a mai punctat acesta.

Vergil Chițac a transmis și scenariul mai puțin optimist, în urma căruia lucrările pentru demolarea stadionului ar necesita mai mulți bani din bugetul local.

„În cel mai nefericit caz, suplimentăm bugetul. Mergem înapoi, modificăm SF-ul, facem o recalculare și suplimentăm bugetul. Asta înseamnă, să zicem, încă 3-4 milioane de lei de la buget, ca să acopere această diferență. Soluții sunt, însă nu trebuia să se întâmple lucrul acesta“, a mai spus primarul Constanței.

Context

La începutul lunii noiembrie a.c., Primăria Constanța a lansat achiziția privind proiectarea și execuția desființării construcțiilor existente pe amplasamentul „Complexului Stadion Gheorghe Hagi“. Valoarea estimată este de 12.312.783,77 lei, fără TVA, adică 14.652.212,69 lei, cu TVA (2.990.065,32 euro). 

Va fi inclus și costul pentru transportul/depozitarea materialelor rezultate din demolare.

„Serviciile de proiectare sunt necesare pentru execuția de lucrări de demolări, demontări, dezafectări, defrișări și colectare, sortare și transport la depozitele autorizate al deșeurilor rezultate. În vederea demolării activelor de pe amplasamentul menționat, a fost elaborată expertiza tehnică. După executarea lucrărilor de demolare și desfacere, deșeurile rezultate vor fi încărcate și transportate la locul prevăzut în documentațiile de urbanism. În elaborarea devizului general se va include și costul cu transportul/depozitarea materialelor rezultate din demolare“, conform documentului.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a dat asigurări locuitorilor din zonă că lucrările nu îi vor afecta. Edilul-șef a precizat că la jumătatea anului viitor estimează că se va finaliza demolarea stadionului.

Postarea integrală a primarului Constanței:

În urmă cu puțin timp, am urcat pe platforma de achiziții publice caietul de sarcini pentru demolarea Stadionului «Gheorghe Hagi». Vă asigur de pe acum că lucrările vor proteja mediul și locuitorii din zonă, și că vor urmări toate normele în vigoare. Estimez că vom finaliza demolarea stadionului la jumătatea anului viitor, urmând ca, din acel moment, să lăsăm constructorului loc să se desfășoare. Înainte de toate acestea, împreună cu domnii Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, l-am vizitat pe ministrul Sportului, Eduard Novak. Domnia sa va trebui să inițieze HG de demolare. Dar, din câte se vede, se pare că deja l-am convins“.

Petruț IACOB

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.