Procesul prin care Consiliul Județeană speră să obțină daune de 50 de milioane de lei, din cauza restaurării defectuoase a Cetății Capidava, departe de final

0
372
Cetatea Capidava, sursa foto Bogdan Bola

Consiliul Județean Constanța este înscris la masa credală în cazul firmei Mara Construct, care a restaurat defectuos Cetatea Capidava. Deocamdată, procesul în urma căruia administrația județeană speră să obțină 57.066.443,21 lei este departe de final.

În luna decembrie 2020, s-a făcut, în sfârșit, recepția finală a lucrărilor de restaurare a Cetății Capidava. Astfel, proiectul s-a finalizat, după cinci ani de întârziere, fără finanțare din fonduri europene, după ce a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție.

Consiliul Județean Constanța a pierdut toată finanțarea europeană, iar acum încearcă să obțină daune, în valoare de 57.066.443,21 lei, care include penalizări de peste 20 de milioane de lei.

„La Capidava a fost pierdută toată valoare proiectului. Suntem constituiți parte civilă în dosar, suntem la masă credală cu toată valoarea de finanțare a proiectului“, a explicat directorul Direcției Generale de Proiecte a C.J.C., Elena Georgescu.

În anul 2016, Tribunalul Constanța a deschis procedura de insolvență asupra firmei Mara Construct, cu care C.J.C. încheiase, în 2014, contractul de execuție lucrări „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava“. C.J.C. a contestat Tabelul preliminar al creanțelor și a solicitat înscrierea la masa credală cu suma menționată, iar în iunie 2020 Curțea de Apel Constanța a admis cererea administrației județene.

Până C.J.C. va primi, însă, aceste daune, va mai curge încă multă apă pe Dunăre. Tot în 2016, D.N.A. Constanța a trimis în judecată Mara Construct, alte firme și mai multe persoane fizice, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, dosar în care administrația județeană s-a constituit parte civilă.

Deoarece, în 2015, Mara Construct ar fi decontat servicii și cheltuieli fictive realizate pentru restaurarea Cetății Capidava. Ar fi contractat firme care contractau alte firme care, la rândul lor, contractau firme-fantomă înființate chiar în acel an, iar banii europeni ajungeau, astfel, la acestea până la urmă, pe baza unor facturi fictive, pentru servicii pe care nu le-au prestat niciodată.

Apoi banii erau scoși din conturi și ajungeau la Constantin Dima, administratorul Mara Costruct, care i-ar fi predat apoi altor persoane, către Nicușor Constatinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, sau apropiați ai acestuia.

Până acum, în acest dosar penal de pe rolul Tribunalului Constanța s-au scurs peste 40 de termene, pe parcursul celor cinci ani, iar următorul a fost stabilit pentru 8 septembrie a.c. Și deocamdată vorbim doar de primă instanță.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.