Proprietarii clădirilor neîngrijite din Peninsulă ar putea primi bani pentru reabilitare peste un an, iar apoi să plătească rate la Primărie

0
1084

De la anul, proprietarii clădirilor neîngrijite din centrul Constanței, care nu au bani ca să le reabiliteze, ar putea primi fondurile necesare din bugetul local, iar apoi să îi înapoieze în rate, fără dobândă. Cei care le vor repara cu fonduri proprii, vor fi scutți de impozitul pe clădire.

Constanța se poate lăuda cu foarte multe imobile de patrimoniu sau clădiri istorice. Cu un trecut bogat și multe vestigii, dar din păcate majoritatea sunt neîngrijite și dau un aspect de oraș părăsit, abandonat, negligat municipiului (nu discutăm cum au fost vândute multe dintre aceste clădiri, e o altă discuție!)

De câțiva ani se tot discută această problemă, reprezentanții administrației locale de multe ori au ridicat din umeri, iar acum nou conducere a Primăriei vorbește de un program de reabilitare a acestora, mai ales a celor din centrul orașului. Pare greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, de vreme ce ne-a fost anunțat deja un deficit foarte mare al bugetului local, pentru anul 2020, dar speranța moare ultima.

Primarul Vergil Chițac susține, însă, că există soluții pentru reabilitarea clădirilor neîngrijite din Constanța, printr-un program de reconstrucție și refațadizare a imobilelor, în special din zona centrală, cu preponderență din zona istorică.

„Avem două abordări. Există una, pe care trebuie să o continuăm să o aplicăm: Hotărârea de Consiliu Local nr. 27/2016, care spune că dacă aceste imobile sunt neîntreținute, clădiri, dar și terenuri, atunci ele sunt impozitate suplimentar. Acum Poliția Locală lucrează la inventarierea tuturor clădirilor din zona centrală care nu sunt îngrijite, iar apoi, în funcție de gradul de degradare, se vor supraimpozita: cu 300 – 400 – 500%. Ca proprietarii să ia măsuri pentru repararea și refațadizarea clădirilor.

Dacă proprietarii au bani pentru reparații, pentru că uneori sunt dispuși să facă lucrul acea, îi vom scuti de impozitul pe clădire. Nu am stabilit încă pentru ce perioadă.

Există și proprietari care chiar nu au bani și lucrăm la o modalitate legală astfel încât, prin împrumuturi sau din fonduri speciale puse la dispoziția lor din bugetul Primăriei, să le dăm banii necesari, ei să facă lucrările, iar apoi să recuperăm banii de la ei, fără a le cere dobândă într-o perioadă ulterioară. În rate“, a precizat Vergil Chițac.

Pentru reabilitarea acestor clădiri, vor fi stabilite și reguli urbanistice, astfel încât să nu avem în centrul orașului un haos arhitectural. Acestea vor fi stabilite împreună de un grup de lucru format din specialiști din cadrul Primăriei și al Consiliului Local Constanța, dar nu numai.

„Lucrez la acest proiect cu Poliția Locală, mă ajută, fiind iubitor de istorie, în special pentru clădirile care sunt monument istoric, și consilierul local Caragheorghe. Am format cu ei un grup de lucru, și cu reprezentanți de la Urbanism și de la Serviciul Public de Impozite și Taxe. Pentru că trebuie să stabilim și reguli urbanistice pe care trebuie să le respecte proprietarii atunci când își repară și refațadizează clădirile, pentru că nu pot face lucrul acesta la voia întâmplării.

Partea cu supraimpozitarea am început-o și o să o continuăm să o aplicăm, nu avem ce face. Este vorba de o hotărâre de Consiliu Local, trebuie să o aplicăm“, a explicat Chițac.

Potrivit primarului, cel mai probabil anul viitor vor putea fi alocați fonduri din bugetul local pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu sau istorice. Până atunci, însă, proprietarii vor fi supraimpozitați, conform hotărârii Consiliului Local, dacă aceștia nu fac nici cel mai mic efort: aceasta este în vigoare și trebuie aplicată.

„Ca să creăm cadrul legal, ne trebuie cel puțin un an de zile și apoi putem să demarăm acest proiect. Vrem să îmbinăm aceste două aspecte: și pe cel punitiv, și pe cel stimulativ“, a concluzionat primarul Constanței.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.