Radiografia unei tragedii anunțate la Constanța: 26 de apeluri la 112, haos în raportările oficiale

1
2489

Șapte oameni au pierit după ce flăcările au cuprins secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. A treia tragedie în mai puțin de un an, după incendiile de la Piatra Neamț și Balș. Deocamdată, cauza incendiului nu a fost stabilită, însă controalele oficiale de la finalul lui 2020 și din februarie 2021 consemnau că instalațiile electrice cu defecțiuni, improvizaţii , suprasolicitări.

Alarma s-a dat în jurul orei 09.48 dimineața, când s-a înregistrat primul din cele 26 de apeluri înregistate la 112 în legătură cu incendiul. Primul echipaj de intervenție a sosit în aproximativ opt minute, la 09.56, potrivit lui Raed Arafat, șeful DSU, iar incendiul a fost lichidat la aproximativ o ora de la apel. În spital erau 125 de pacienti internati, din care 10 pacienti erau la ATI. Șapte dintre ei au murit (șapte femei), cinci pe loc, doi la spitalele unde au fost transferați.

Asta s-a lămurit însă după aproape cinci ore de la izbucnirea incendiului, când în informațiile furnizate de autorități au fost contradictorii. La scurt timp de la izbucnirea incendiului, prefectul declara că n-ar fi victime, iar peste câteva minute, pe surse, numărul acestora a început să crească. În jurul orei 11.30, oficial ISU Constanța anunța nouă decese. Două ore și jumătate mai târziu, procurorul de caz, dar și ministrul de Interne, Lucian Bode, anunța că sunt de fapt șapte morți. Cinci pe loc, iar doi la spitalele Județean și Militar unde fuseseră tranferați. Culmea e că atunci când ISU anunța că nouă pacienți au decedat în secția ATI, de față era și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis.

Managerul spitalului, dr. Stela Halichidis, susține că totul era în regulă și existau toate avizele. Însă IGSU spune că nu avea autorizație de securitate la incendiu, și nici măcar nu a cerut-o deși Spitalul a fost înștiințat oficial din 2017 cu privire la această obligație. Premierul Florin Cîțu a cerut primarului PNL din Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului Spitalului de Boli Infecțioase.

Cauza incendiului de la spitalul din Constanța, încă necunoscută. Nereguli grave, semnalate la controalele de la secția ATI

Cauza incendiului nu a fost stabilită. Parchetul a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă și va începe sâmbătă audierile. Stela Halichidis a susținut că totul era în regulă, existau toate avizele, dar „s-a întâmplat un necaz”. Situația Spitalului nu era însă tocmai în regulă. Controalele din 2020 sin din 2021 au consemnat probleme grave la secția ATI. “În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli, (…) care se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, la siguranţe dezechilibrate, (…) şi s-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Exista în spital (…) senzori pentru oxigen care existau în saloane, am înţeles, dar instalaţia de detectare a incendiilor nu exista“, a spus Raed Arafat. Aceleași lucruri erau scrise și în raportul de la finalul anului 2020. Mai mult, Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi conducerea unităţii a fost înştiinţată oficial încă din 2017 cu privire la această obligaţie.

Primarul Constanței spune că spitalul a avut „tot ceea ce a fost nevoie”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, spune că spitalul a făcut un plan de remediere a problemelor semnalate la controale și a transmis toate documentele la ISU. „Au avut tot ceea ce a fost nevoie de la alimente până la alimentare cu energie electrică, oxigen. Anul trecut, pentru că a fost necesar oxigen, am mai cumpărat în plină iarnă o butelie de oxigen ca să avem în tot spitalul, că iniţial era doar la ATI. Am suplimentat puterea electrică cu ajutorul ENEL-ului, de la 65 la 105 kilowatti tocmai ca să nu fie probleme. ISU a venit în control, a constatat anumite nereguli, orice control constată nereguli, a lăsat o fişă, spitalul şi-a făcut un plan de remediere a acestora şi a trimis toate documentele către ISU”, a declarat Vergil Chițac.

Cu toate acestea, obținerea autorizației de securitate la incendiu, proiectul de mărire a puterii electrice instalate și sistemul de detecție pentru incendiu se numără printre obiectivele “tăiate” de Primăria Constanța de pe lista de investiții la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș.

Iohannis se declară îngrozit

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „îngrozit” de tragedia de la Constanța și a susținut că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”. „Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. (…) Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română”, a declarat Iohannis, care a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Cîțu a dat afară un om pus de USR-PLUS

Vlad Teodor Berbecar, medic co-fondator al Asociației Caravana cu Medici, numit la conducerea Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate în luna mai, la propunerea fostului ministru USR-PLUS al Sănătății Ioana Mihăilă, este singurul oficial demis până în acest moment. Anunțul a fost făcut de premier, într-o declarație la peste șase ore de la izbucnirea incendiului.

Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate este instituția care acreditează spitalele din România în vederea funcționării. O mare parte dintre spitalele din România primesc însă autorizație de funcționare de la ANMCS în baza unor planuri de conformare – nu îndeplinesc condițiile, dar li se dau termene câțiva ani pentru a le îndeplini, termene care se tot prelungesc. O practică veche de ani de zile. Instituția se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Vlad Berbecar fusese numit în funcție în luna mai, pentru un mandat de 5 ani, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu. Anterior, ANMCS a fost condusă timp de câteva luni de Sorin Ungureanu, iar timp de 5 ani, în perioada septembrie 2015 – septembrie 2020, de Vasile Cepoi.

A.V.

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.