În lipsa educaţiei sexuale în şcoli, România continuă să fie fruntaşă la numărul de copii care aduc alți copii pe lume. Un studiu realizat de Organizația Salvaţi Copiii relevă că România are cel mai mare procentaj de mame minore din Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 45% din nașterile înregistrate la fete cu vârste sub 15 ani în UE. În județul Constanța, peste 50 de fete minore au născut în acest an și 13 copii au fost abandonați.
Fenomenul mamelor minore continuă să fie unul pregnant în țara noastră, dar și în județul Constanța. Primul factor pentru care o fată rămâne însărcinată la o vârstă mică este lipsa educației sexuale acasă, dar și în școală. Potrivit datelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța, în perioada ianuarie – noiembrie 2024 au fost înregistrate 55 de mame minore, din care 35 în mediul urban și 20 în mediu rural. În anul 2023, în aceeași perioadă au fost înregistrate 75 de mame minore din care 52 din mediu urban și 23 din mediul rural.
„În ceea ce priveşte mamele minore şi gravidele minore care au beneficiat de servicii de specialitate în cadrul serviciului nostru social, cu cazare, respectiv în cadrul Modulului destinat Primirii în Regim de Urgență pentru Mamă şi Copil din cadrul Complexului de Servicii pentru Protecția în Regim de Urgență a Copilului, Cuplului Mamă – Copil şi a Victimelor Violenței în Familie, au fost înregistrate şase cazuri de mame minore cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani. Dintre acestea, trei mame minore proveneau din mediul urban și trei din mediul rural. De asemenea, a fost înregistrat un caz de minoră gravidă în vârstă de 15 ani, provenită din mediul rural“, ne-au declarat reprezentanții DGASPC Constanța.
Câți copii au fost abandonați în județ?
Nivelul de trai scăzut, combinat cu celelalte efecte adiacente în plan social le face pe unele femei să aducă pe lume copii, dar apoi fug și îi abandonează în spital. Din fericire, însă, abandonul copiilor în unitățile sanitare din județul Constanța este în scădere de câțiva ani.
De cele mai multe ori, sărăcia le împinge pe proaspetele mămici să își abandoneze copiii în spital. Iar acest lucru nu se întâmplă doar la nou-născuți, ci și în cazul copiilor care prezintă afecțiuni grave. Și aceștia sunt abandonați de către părinți, din lipsa posibilităților financiare.
Conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța, în anul 2024, până la sfârșitul lunii noiembrie, au fost 13 copii abandonați în unitățile sanitare din județ, însă șase au fost luați înapoi de familiile lor.
Mihaela GIUGLEA