Restaurarea Cetății Carsium, mai aproape de execuție

0
388

Proiectul de restaurare al Cetății Carsium poate fi continuat, după ce Comisia Națională de Arheologie a aprobat raportul de cercetare arheologică preventivă. Acum, Actaeon Invest S.R.L. trebuie să finalizeze Proiectul Tehnic și să îl depună și pe acesta spre avizare.

Comisia Națională de Arheologie (C.N.A.) a aprobat, în sfârșit, Raportul de cercetare arheologică preventivă pentru Proiectul de restaurare, conservare, amenajare și valorificare cultural turistică a Cetății Carsium din Hârșova. Actaeon Invest a modificat raportul conform cerințelor Comisiei, iar în urma reanalizării, C.N.A. l-a aprobat, solicitând doar ca beneficiarul proiectului să creeze cadrul în care rezultatele cercetării arheologice care se derulează pe parcursul lucrărilor să fie integrate în execuția acetora și să se țină seama de propunerile făcute în raportul de arheologie. Comisia a recomandat și ca proiectul să nu afecteze integritatea și autenticitatea sitului, având în vedere că cetatea se află pe Lista Indicativă UNESCO, pentru a fi inclusă în patrimoniul cultural universal.

Așadar, am putea spune că, deocamdată, proiectul a fost deblocat. Mai urmează, însă, un pas important: avizarea, tot de către Comisia Națională de Arheologie, a Proiectului Tehnic. Actaeon Invest S.R.L. a predat Consiliului Județean Constanța Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire, în curând va fi gata și Proiectul Tehnic (P.T.). Apoi, acesta va fi depus la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța și va ajunge la minister, tot în atenția C.N.A.

Toate aceste documente trebuiau finalizate încă de acum trei luni, dar lucrările au fost întârziate din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea COVID-19, apoi pentru că Raportul de cercetare arheologică preventivă nu era aprobat de Comisia din cadrul Ministerului Culturii, aceasta solicitând modificări. Și din alte motive, cum ar fi faptul că muncitorii au refuzat să continue săpăturile arheologice deoarece nu-și primiseră banii. Deoarece P.T. este aproape finalizat, C.J.C. va plăti Actaeon Invest o altă factură, așa că firma nu mai are motive să nu plătească salariile.

Rămâne de văzut cât de repede va fi aprobat și P.T. de către C.N.A. sau vor exista și în acest caz amânări.

„Nu pot începe lucrările propriu-zise până nu se avizează Proiectul Tehnic. Când începe execuția, Muzeul din Hârșova va supraveghea desfășurarea lucrărilor.

E bine că am învățat toți, noi, arheologii, și C.J.C., din greșelile de la Capidava, iar acum constructorul face și Proiectul Tehnic, va ști clar ce trebuie să facă în funcție de ce solicită și aprobă C.N.A. Firma nu va putea să spună că nu a știut cum să pună P.T. în aplicare, din punct de vedere istoric și arhitectural, pentru că ea l-a elaborat și ea va prezenta C.N.A-ului. Proiectul Tehnic, va știi toate indicațiile și recomandările Comisiei.

Vom vedea când va fi aprobat, sperăm la prima analiză. Acum toți suflăm și în iaurt, e normal, ne gândim de n ori până acționăm, inclusiv C.N.A., nu vrea nimeni să se repete greșelile de la Capidava“, ne-a declarat directorul Muzeului Carsium din Hârșova, arheologul dr. Constantin Nicolae.

 Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.