România ar putea avea propria linie de producție de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2

0
737

Vești bune pentru România! Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului- OncoGen din Timișoara este în tratative cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru finanțarea facilităților de producție de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 în România, susține prof.univ.dr. Virgil Păunescu.

OncoGen în parteneriat cu Institutul Cantacuzino este singurul institut de cercetări din România care are în dezvoltare un vaccin candidat împotriva SARS-CoV-2 recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care poate îndeplini condițiile de finanțare ale unei fabrici de vaccinuri din fonduri UE, pentru că:

1. se administrează ușor, pe cale nazală, și dă protecție totală împotriva infectării cu acest coronavirus și la ochi, gură și nas, chiar după prima administrare intranazală. Vaccinul este ușor acceptat de populație spre deosebire de altele care necesită 2-3 vaccinuri injectabile, intramuscular.

2. Imunitatea dezvoltată de OncoGen este imunitate celulară, bazată pe celule și nu pe anticorpi. Durata de viață a anticorpilor este redusă. Imunitatea celulară, din datele existente în literatura de specialitate, este de minimum 11 ani.

3. Chiar dacă ar avea loc o mutație care să afecteze eficacitatea vaccinului- tehnologia folosită de OncoGen este extrem de flexibilă și ar permite cercetătorilor ca în curs de câteva săptămâni să schimbe vaccinul, să-l adapteze foarte ușor.

Cu un pic de ajutor România poate avea din nou capacitatea de a-și asigura necesarul de vaccinuri și nu doar pentru SARS-CoV-2. Mulțumim pe această cale euro-parlamentarilor români cât și reprezentanților României și nu numai la Comisia Europeană care ne-au ajutat să ajungem aici! Mulțumiri speciale domnului prof. dr. Victor Costache, consilier al primului ministru și domnului ministru Vlad Voiculescu! Mulțumim tuturor românilor care ne-au sprijinit și ne stau alături! Mergem înainte!”, susține prof.univ.dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România și coordonatorul Centrului OncoGen.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.