Școlile fără apă, canalizare și cu toaletele în curte ar putea fi deschise dacă au containere eco-sanitare și instalații provizorii

0
886
foto: Digi24

Deși suntem în anul 2020 și, mai mult, ne confruntăm cu primul val de COVID-19, încă mai există școli fără apă sau canalizare, sau cu toalete în curte, în județul Constanța. Singura soluție pentru ca acestea să fie deschise este achiziționarea de containere eco-sanitare și montarea de instalații temporare, au declarat, ieri, inspectorul școlar general constănțean și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică județeană. Dacă, însă, până acum primarii nu au rezolvat aceste probleme, ce speranțe să avem că găsesc soluții într-o săptămână?

Deși mai este doar o săptămână până la deschiderea școlilor, suntem în anul 2020 și chiar ne confruntăm cu pandemia de COVID-19, încă mai există, în județul Constanța, unități de învățământ care nu sunt racordate la apă sau canalizare, care încă au toaletele în curte.

În aceste câteva zile până la deschiderea școlilor, echipe mixte ale Inspectoratului Școlar Județean (I.S.J.) Constanța și ale Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.) Constanța vor realiza controale în tot județul pentru a constata gradul de pregătire al unitățile de învățământ pentru primirea elevilor în condiții de pandemie.

„Situația nu e nouă, a fost comunicată prefectului, situația asta trenează de ani de zile. Există o singură soluție în acest sens: achiziționarea de către administrațiile locale de containere eco-sanitare, care le va permite școlilor care nu sunt radordate la apă sau canalizare să funcționeze provizoriu. Se pot amplasa temporar anumite instalații, lavoare, fose septice. Sper ca niciun primar să nu își permită să pună copiii în pericol“, a declarat ieri inspectorul școlar general constănțean prof. Sorin Mihai, într-o conferință on-line de presă.

Și directorul executiv Cristina Schipor al Direcției de Sănătate Publică Constanța a precizat că această responsabilitate e a administrațiilor locale: „Am încercat să sensibilizăm primarii. Alte pârghii nu avem decât de a da amenzi, dar nu știu dacă este o metodă bună: banii aceia ar putea fi folosiți de Primării să rezolve problemele din școli. Sperăm ca toți primarii să asigure condiții cât de cât de calitate, pentru a proteja copii“.

Accesul părinților în școli, interzis

Din 14 septembrie, toate școlile din județul Constanța s-ar putea redeschide, deoarece incidența cazurilor de COVID-19 este de 0,49/1.000 de locuitori, deci poate fi aplicat scenariul verde, conform căruia toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.  Nu, însă, și la Cuza Vodă, unde incidența este de 3/1.000 locuitori, astfel că elevii vor participa la cursuri on-line, încadrându-se în scenariul roșu.

Fiecare școală va înainta I.S.J. Constanța scenariul aprobat de Consiliul de Administrație al unității de învățământ până pe 9 septembrie a.c., mâine având loc o întâlnire a tuturor directorilor de școli din județ cu reprezentanții I.S.J. și D.S.P. Constanța, pentru prezentarea situației actuale. Toate scenariile și procedurile adoptate de unitățile de învățământ vor fi aprobate de D.S.P.

La intrarea în fiecare școală se va realiza triajul epidemiologic, iar în cazul în care vreunul dintre elevi va prezenta simptome specifice noului coronavirus, va fi condus la cabinetul medical din unitatea de învățământ, unde va exista un izolator pentru astfel de cazuri. Imediat, părinții sau tutorele va fi anunțat și chemat la școală. „Copiii nu vor fi lăsați singuri, un profesor special instruit pentru astfel de cazuri va rămâne cu elevul care prezintă simptome. Vom avea grijă de el până vin părinții sau tutorele“, a precizat prof. Sorin Mihai.

În rest, părințiilor nu li se permite accesul în școli și fiecare unitate de învățământ va stabili procedura ce va fi urmată de către aceștia pentru preluarea copiilor după terminarea cursurilor.

Cadrele didactice se vor putea testa gratuit doar dacă Primăriile alocă fonduri în acest sens

În cazul în care unul dintre profesori sau învățători se îmbolnăvește, dacă starea de sănătate îi permite, acesta va preda elevilor on-line, dacă nu, va fi găsit un înlocuitor.

Cu privire la dispozitivele electronice necesare elevilor pentru a participa la cursurile on-line, inspectorul școlar general constănțean consideră că vor mai exista situații în care aceștia nu au tabletă sau laptop asigurat, dar puține, pentru că majoritatea administrațiilor locale constănțene au rezolvat această problemă. E greu de crezut, probabil e valabil doar în cazul elevilor din medii defavorizate, fiind rezolvate situațiile stringente, nu credem că Primăriile au cumpărat dispozitive electronice pentru toți elevii din județ. Prof. Sorin Mihai amintește, însă, primarilor că în prezent pot achiziționa tablete pentru elevi, iar apoi să recupereze banii de la Guvern, din fondurile externe nerambursabile alocate României, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, conform Ordonanței de Urgență 144/24.08.2020

Cât privește, însă, testarea profesorilor și învățătorilor pentru COVID-19, dacă reprezentanții administrațiilor locale pun la dispoziție fonduri, cadrele didactice se vor putea testa gratuit. Dacă nu, fiecare va plăti din propriul buzunar.

„Dacă ne protejăm cu toții, nu vor fi probleme. Trebuie să găsim modalități să revenim în colectivitate, la o normalitate, atât cât permite această pandemie“, a concluzionat inspectorul școlar general constănțean prof. Sorin Mihai.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.