Se poate și fără colectarea fondului școlii și al clasei! Școala Ion Jalea este un exemplu

0
1854

An de an părinții devin sponsorii învățământului gratuit încă de la prima ședință de la grădiniță. De-a lungul timpului colectarea fodului școlii și al clasei a devenit o cutumă astfel că puțini sunt cei care îndrăznesc să facă un pas în spate când vine vorba de contribuția financiară pentru “binele copiilor”. De cele mai multe ori aceste discuții au loc de față cu cadrul didactic, astfel că, pentru a nu intra în dizgrație, părinții bagă mâna adânc în buzunar.

Nu vorbim de sume simbolice, dimpotrivă, este vorba de câteva sute de lei ce au ca destinație achiziția unui videoproiector, imprimantă, mobilier nou pentru sala de clasă, schimbarea tablei a parchetului sau chiar la așa zisele școli cu pretenții se montează aparate de aer condiționat. Bineînțeles că atât dotarea sălilor de clasă precum și achiziționarea necesarelor pentru buna desfășurare a actului didactic cum ar fi creta, markerii pentru tablă sau bureți țin strict de atribuțiile autorităților și nu de mărinimia părinților.

Deși anual ficărei unități de învățământ i se alocă un anumit buget tocmai pentru a acoperi aceste investiții, tot părinții ajung să se organizează și strâng bani chiar dacă legea interzice aceste practici. Aceasta este realitatea cruntă din învățământul românesc de care părinții se lovesc de ani de zile. Deși pare greu de crezut, există școli unde lucrurile se desfășoară firesc . Una dintre acestea este școala gimnazială nr 24, Ion Jalea din Constanța unde învățământul este asa cum ar trebui sa fie peste tot: gratuit. Directorul unității de învățământ, Teodorov Corina a reușit doteze sălile de clasă cu strictul necesar fără să apeleze la bunăvoința părinților sau să accepte sponsorizări din partea acestora. Nici cheltuielile pentru asigurarea pazei nu este suportată de părinți, așa cum se întâmplă la alte licee, școli sau chiar grădinițe. Nu are vreo rețetă minune, ci pur și simplu drămuiește banii primiți de la autorități în folosul elevilor. Se consultă periodic cu ceilalți dascăli și împreună stabilesc prioritățile. “Chiar și așa, au fost părinți care au încercat să preia ințiativa pentru colectarea banilor pentru achiziționarea altor diverse obiecte care nu țineau în niciun caz de strictul necesar. Însă acest demers nu a avut parte de susținerea învățătoarelor de la clasă și nici a directoarei, așa că au fost nevoiți să renunțe la idee”, relatează o mămică.

Conform legii, unitățile de învățământ și personalul didactic sau auxiliar care colectează în mod abuziv bani, sub orice motiv, pot fi sancționați. Pentru orice sesizare de acest gen vă puteți adresa Inspectoratului Școlar Judeţean.

C.N.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.