Spitalul din Năvodari și-a deschis porțile. Președintele CJC: “Ceea ce nu au reușit alții, am reușit noi”

0
2406

Spitalul din Năvodari, realizat la standarde europene, şi-a deschis porţile. La inaugurarea unităţii de tratament au participat miercuri, 9 septembrie a.c., președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu; primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța (SCJU), dr. Cătălin Grasa. Unitatea medicală va fi la dispoziția pacienților din nordul județului de săptămâna viitoare, când va intra în vigoare contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Centrul de Sănătate Multifuncţional din Năvodari, secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, dispune de Ambulatoriu de Specialitate, punct de lucru UPU, Compartiment spitalizare de zi și Laborator de analize. Există şi o zonă de triaj epidemiologic.

Discutăm despre o investiție de circa 6 milioane de lei. Nouă specialități medicale: cardiologie, medicină internă, neurologie, dermatovenerologie, chirurgie, ORL, pediatrie, imagistică, au fost dotate după cele mai înalte standarde.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20200909_172327-1024x844.jpg
Dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeeţan de Urgenţă Constanţa

Totodată, centrul dispune de un laborator de analize medicale. De serviciile medicale pot beneficia pacienţii asiguraţi la CAS. „Sunt mândru și onorat că am reușit să facem în Năvodari ce nu a reușit nimeni în 30 de ani: să aducem năvodărenilor o unitate spitalicească, cu secții, cu pediatrie, neurologie, laborator de analize. Mă întorc în timp, nu vă spun câtă muncă a fost, a unei echipe întregi, mă refer la echipa de la CJC și de la Primăria Năvodari și de la Spitalul Județean. Îmi aduc aminte de orele pierdute la Ministerul Sănătății, la Interne, la Finanțe, dar am reușit. Năvodari are azi un centru multifuncțional de sănătate, pentru năvodăreni și nordul județului. Ce a fost cel mai greu de obținut: acest centru multifuncțional are Unitate de Primiri Urgențe. (…) Vă felicit pe toţi. Doresc năvodărenilor sănătate, să nu ajungă în acest centru, dar sunt cu inima împăcată că într-un mandat am reușit ca năvodărenii și nordul județului au o unitate spitalicească să se trateze, să nu mai facă drumuri la Constanța sau București”, a declarat Horea Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța (CJC).

Centrul Multifuncțional ar fi trebuit să devină funcțional din luna aprilie, însă, din cauza pandemiei, deschiderea a fost amânată până acum. Cei mai buni medici vor lucra în această unitate sanitară. Discutăm despre 41 de cadre medicale. În continuare, medicii interesați să se alăture echipei din noul punct de lucru al UPU, sunt așteptați să își depună dosarele la serviciul RUNOS din cadrul Spitalului Județean Constanța.

“Este o zi deosebită pentru Năvodari și pentru Spitalul Clinic Județean Constanța. Munca în echipă este esențială. O dovedește acest Centru de sănătate, care, fără eforturi conjugate, nu ar fi ajuns în acest moment. În egală măsură, i-am urat (lui Chelaru – n.r.) ca acest centru să fie viitorul ambulatoriu al Spitalului din Năvodari. Trebuie să se țină de cuvânt! Acest centru este sub administrația SCJU și cu medici din cadrul Spitalului și medici în contract cu Spitalul, medici specialiști. (…) Este un punct important de plecare pentru oraș. Nu este un centru de permanență, calitatea actului medical este mult mai sus și o girăm prin prezența noastră aici. Săptămâna viitoare vom începe activitatea astfel încât, cu bilet de trimitere de la medicul de familie au medicul specialist, cu cardul de sănătate, să beneficiaţi de un act medical de calitate“, a spus dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean. Unitatea sanitară a fost făcută într-un an și jumătate. “Am demonstrat că, dacă vrem, putem! Dacă ne implicăm, reușim“, a mai spus președintele CJC, care a mai adăugat și faptul că: “Ceea ce nu au reușit alții, am reușit noi”.

Primarul Florin Chelaru, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu şi dr. Cătălin Grasa

Cadrele medicale de la Spitalul din Năvodari își propun să ofere servicii medicale de calitate, care să ȋmbunătăţească starea de sănătate şi să crească nivelul de satisfacție al pacienţilor. Facem precizarea că tot acolo funcţionează şi substaţia de Ambulanţă.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20200909_172550-1024x664.jpg

Am inaugurat astăzi Spitalul Năvodari! O dorință a năvodărenilor, de mai bine de 30 de ani! Proiectul meu de suflet pentru Năvodari a fost și este acest spital. Am reușit ce nu au putut toți primarii la un loc în ultimii 30 de ani! Mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, și managerului Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa, pentru eforturile extraordinare depuse pentru ca Năvodari să aibă spital. Spitalul va fi deschis pacienților începând de săptămâna viitoare, când va intra în vigoare Contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța. Asta înseamnă servicii medicale gratuite pentru năvodăreni. Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari are două Unități de Primiri Urgențe – SMURD distincte: Unitate de Primiri Urgențe Adulți și Unitate de Primiri Urgențe Copii“, susţine primarul Florin Chelaru.

Publicată de Focuspress pe Miercuri, 9 septembrie 2020

Această nouă structură sanitară va deservi locuitorii oraşului Năvodari şi pe cei din norul judeţului, adică aproximativ 130.000 de oameni, dar şi turiştii prezenţi pe litoral în perioada estivală. Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari este situat pe Strada Sănătății nr. 1 și se întinde pe o suprafață de 796 mp, desfășurați pe 2 nivele. Punctul de lucru UPU se află la parterul clădirii și va funcționa 24/7. Acesta dispune de triaj, cabinete de consultații și tratamente, pentru adulți și copii, dar și saloane de monitorizare. Tot la parterul Centrului medical funcționează un cabinet de radiologie care va asigura urgențele medicale, dar și cabinetele de cardiologie, neurologie, chirurgie și pediatrie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

La etajul clădirii sunt dispuse cabinetele de consultații pentru Medicină Internă, Dermato-venerice și ORL, laboratorul de analize, cabinetele asistentelor, dar și saloanele pentru spitalizările de zi (6 saloane cu câte două paturi). În cadrul Ambulatoriul de specialitate sunt disponibile următoarele specialități: Chirurgie, cardiologie, neurologie, dermato venerice, medicină internă, ORL și Pediatrie. Având în vedere situația epidemiologică actuală, pacienții sunt rugați să se programeze telefonic la 0241503346 sau pe email, la adresa cm-navodari@spitalulconstanta.ro.

Iniţial în clădirea, în care astăzi a fost deschis Centrul de Sănătate Multifuncţional, a funcţionat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropshihică, centru destinat adulţilor cu dizabilităţi. Prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 38/2017 clădirea centrului de sănătate de astăzi a trecut din domeniul public al judeţului şi administrarea Direcţiei Generale dee Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, în domeniul public la unitatea administrativ teritorială Năvodari. În 2019, preşedintile CJC şi primarul Năvodariului au decis să-şi unească eforturile pentru dezvoltarea reţelei sanitare şi către nordul litoralului. În iulie 2019, clădirea Centrului Multifuncţional a trecut în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi s-au făcut primele simulări legate de imaginea viitoare a centrului. În perioada 2019-2020 s-au primit avizele necesare de la Ministerul Sănătăţii.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.