Stadiul documentațiilor pentru proiectul de construire a nodului rutier Cumpăna – A4

0
684

După un an de când Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Constanța a dat undă verde proiectului de construie a Nodului Rutier pe raza comunei Cumpăna, instituția de mediu revine cu anunțul asupra etapei de încadrare a proiectului. Lucrurile se mișcă lent în ceea ce privește acest obiectiv de investiții ce este necesar pentru fluidizarea traficului.

Recent, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare actualizate, pentru proiectul: „Nod rutier Cumpana A4 (km 16+700) – DN 39E” inclusiv retele de utilitati din culoarul investitiei, localitatea Cumpana, municipiul Constanța”, propus a fi amplasat în comuna Cumpăna, județul Constanta, intravilan si extravilan. Beneficiarul investiției este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA.

Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanța, din municipiul Constanța, str. Unirii, nr.23, municipiul Constanța şi la sediul C.N.A.I.R. S.A. din municipiul Bucuresti, b-dul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, în zilele de luni-joi, între orele 8-16 și vineri între orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet: http://apmct.anpm.ro

Observaţiile/ contestaţiile publicului se primesc la sediul Agentia pentru Protectia Mediului Constanţa de pe strada Unirii, numărul. 23, municipiul Constanța.

CNAIR intenționează să amenajeze nodul rutier Cumpănă cu patru bretele  care să asigure legătura dintre comuna Cumpănă și autostrada A4. Vorbim de două zone: Cumpăna – situată pe partea dreaptă a autostrăzii A4 (relațiile București – Cumpănă și Cumpăna-Mangalia și Agigea) și G2 DN39E – situată pe partea stângă a autostrăzii A4 (relațiile Cumpănă – București și Mangalia și Agigea – Cumpăna).

Varianta de amenajare propune folosirea pasajului existent pe DN 39E, care traversează A4,  și canalizarea traficului pe cele patru relații prin amenajarea a unei girații G2 și a doua benzi unidirecționale, astfel: de la intersecția a două drumuri locale (str. Tractorului și str. Soarelui) care fac legătura cu DN 39E și cu viitoarea variantă de ocolire a localității Cumpăna, intersecție giratorie amenajată pe DN 39E, la aproximativ 770m de la pasajul existent.

Din cele două intersecții proiectate, traficul pe cele patru relații se va desfășura astfel: relația București – Cumpăna (DN 39E) printr-o bretea cu cale unidirecțională, până la intersecția a două drumuri locale, unde traficul se distribuie către celelalte direcții, respectiv Cumpănă și DN39, iar relația Cumpănă – Mangalia și Agigea se face printr-o bretea unidirecțională care se desprinde din intersecția celor două drumuri locale. Cele două bretele se unesc pe ultimii aproximativ 100m, formând o cale bidirecțională până la intersecția cu cele două drumuri locale.

Suprafața estimativă a terenului ce va fi ocupat definitiv de obiectivul de investiții și lucrările aferente este de 32,94ha. Lungimea totală proiectată este de 8.882 metri (8,882 km).

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, estimează faptul că lucrările asupra acestui proiect vor fi finzalizate în luna decemebrie anul 2023.

La începutul anului curent, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna a declarat pentru Focus Press faptul că proiectul se află în linie dreaptă și administrația publică locală va continua să facă demersurile necesare pentru ca lucrările să fie finalizate în luna decembrie 2023, făcând referire și la proiectul pentru extinderea, modernizare părții carosabile a DN 39E.

„Luni, 15 noiembrie 2021, am fost în București, la Ministerul Transporturilor, mai precis la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, unde am avut întâlnire cu directorul adjunct Gabriel Budescu și cu Livia Amărăzeanu, și m-au asigurat că rămâne valabil termenul de execuție al lucrărilor conform contractului: decembrie 2023. Noi nu vom face un pas înapoi în realizarea aceste investiții, atât de necesară pentru dezvoltarea economică a comunei Cumpăna, pentru fluidizarea traficului. Totodată, se vor crea noi locuri de muncă, se vor colecta fonduri la bugetul local.

Țin să punctez că traficul se va fluidiza pe singurul drum de legătură, pe DN 39E, al comunei Cumpăna cu restul județului Constanța. A se vedea  traficul intens, bară la bară pe DN 39E, atât dimineața, de la ora 6.30 până la ora 8.30, dar și după-amiaza, de la ora 16.30 la ora 20.00. A se observa nu doar aglomerația existentă, timpul pierdut în trafic, dar și pericolul ridicat al accidentelor rutiere. Chiar dacă va trebui să fac săptămânal drumuri la București, pentru începerea construcției acestor investiții, le voi face“, a declarat Mariana Gâju.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.