Litoralul românesc este plin de turiști. Plaja sălbatică de la Corbu a devenit un adevărat furnicar. Turiștii au luat duminică, 26 iulie a.c., cu asalt plaja protejată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Deși sunt permise numai curele helio-marine și plimbările, pe plajă există numeroase corturi, drone, ambalaje abandonate și câini periculoși fără botniță.
Doi tineri străini au venit cu masca de protecție pe plajă, temându-se de COVID-19, iar românii par să nu mai țină cont de nicio regulă.

Un cuplu și-a adus doi câini periculoși fără botniță pe plajă, deși în apropierea lor existau copii și riscul producerii unui eveniment nefericit era destul de mare. Cei doi câini erau ținuți lângă un cort.

Focus Press a surprins un turist în timp ce-și monta cortul pe plajă, dar și mașina Ministerului Afacerilor Interne parcată pe habitate Natura 2000.

Din evaluarea efectuată zilele trecute de către reprezentanții ARBDD, „s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000, cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee („dune gri”) care necesită o atenție specială”.

„Facem încă o dată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor„, susțin reprezentanții ARBDD.

Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare.


Alexandra VASILE
Citește și: